Експерти: Падіння гривні продовжиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Падіння гривні продовжиться

Валюта
12963
Фінансові аналітики прогнозують подальшу девальвацію української грошової одиниці, очікуючи, що до кінця року за 1 долар будуть давати до 5,5 гривень.
На думку директора Інституту вивчення Росії Андрія Блинова, послаблення гривні не в останню чергу викликали розрахунки з Росією за газ перед візитом Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко до Москви.
"Покупка НАК "Нафтогаз України" валюти стала однією з причин поточної девальвації", - вважає експерт.
У той же час, Національний банк України не поспішає втручатися в ситуацію, пояснюючи девальвацію гривні спекуляціями на міжбанківській валютній біржі, повідомляє Deutsche Welle.
При цьому, директор департаменту банку "Фінанси та кредит" Андрій Войтенко відзначив, що всі чекають валютних інтервенцій Нацбанку.
Вирішальними причинами паніки на валютній біржі банкіри називають тверді заходи Нацбанку зі зменшення доларизації економіки України, а також виведення нерезидентами валюти за межі держави через політичну кризу. На цьому тлі експортери притримують продаж валютного виторгу, тоді як імпортери, банки та фізичні особи панічно скуповують долари та євро.
У свою чергу, експерт Німецької групи радників при уряді України Роберт Кирхнер, коментуючи чергове зниження курсу гривні, заявив, що українцям треба звикати до істотних коливань курсу національної валюти.
Тісна прив'язка курсу гривні до американського долара, до якої звикли українці, економічно недоцільна, вважає Кирхнер.
Разом з тим, Національному банку на думку експерта, варто поступово переходити до політики гнучкого обмінного курсу, відзначає німецький експерт. Втручання Нацбанку повинне бути обмеженим і спрямованим насамперед на запобігання паніки, але не на втримання курсу.
Він також вважає, що гривня в найближчий період буде перебувати під тиском зниження цін на експортований з України метал, невизначеністю із ціною на газ на наступний рік, а також міжнародної фінансової кризи.
"Україна переживає непрості випробування - дефіцит розрахункового балансу, зважаючи на все, продовжить збільшуватися. Незрозуміло, чи збережеться приплив капіталу в країну в колишніх масштабах. Всі ці фактори вказують на тенденційно більше слабку гривню", - сказав Кирхнер.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас