ІСІ втратили 52 млн. грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ІСІ втратили 52 млн. грн.

Фондовий ринок
575
Вересень став черговим неуспішним місяцем для ІСІ. Криза на фінансових ринках тільки посилилася. Серед основних подій, що визначили рух фондових ринків минулого місяця, - банкрутство Lehman Brothers, продаж Merrill Lynch.
У складній ситуації опинилася й страхова компанія AIG, що одержала фінансову підтримку від ФРС і фактично перейшла в держвласність разом з іпотечними гігантами Fannie Mae й Freddie Mac. На тлі цієї ситуації погіршилися й макроекономічні показники - рівень безробіття в США досяг максимуму п'яти років - 4,4%. При цьому розроблена урядом США програма підтримки фінансового ринку шляхом викупу проблемних активів вартістю $700 млрд. викликала спори в Сенаті. На сировинних ринках також поглибилася криза - ціни на нафту, сталь та іншу сировину продовжили падіння. Український фондовий ринок у вересні втратив 28,91%, досягши 369,47 пункту.
Відкриті ІСІ закінчили місяць з невтішними результатами. За місяць загальна вартість чистих активів фондів знизилася на 15,14% (або на 52 млн. грн.), до 291 млн. грн. Чистий відтік з відкритих фондів склав 21 млн. грн. Більше за інших втратили "Парекс український збалансований фонд" (-21,6%), та "Бонум оптимум" (-29,2%). Обидва фонди стислися як через зниження кількості розміщених сертифікатів, так і через зниження вартості одного сертифіката.
У вересні три фонди продемонстрували позитивну прибутковість. Це "ПІО Глобал - Фонд грошового ринку Надійний" (+5,35%), "СЕБ фонд грошовий ринок" (+2,64%) і "ОТП Класичний" (+0,45%). Найгірший результат продемонстрував фонд "Бонум оптимум" (-15,62%). У той же час варто відзначити, що падіння всіх ІСІ було менше ринку. Середнє падіння прибутковості ІСІ склало -6,45%.
"Найближчим часом ринок відкритих ІСІ поповниться новими учасниками, що значно змінить картину розподілу й приведе до посилення конкурентної боротьби за гроші інвесторів. Співвідношення середньої зміни вартості сертифікатів відкритих ІСІ та основного вітчизняного фондового ринку (22,31%) дозволяє зробити висновок, що управляючі змогли домогтися кращих результатів, ніж у середньому по ринку, оскільки середня частка акцій у портфелях відкритих ІСІ становить близько 40%. У жовтні, швидше за все, не варто очікувати швидкого поліпшення ситуації на фондовому ринку. Технічний аналіз щомісячного приросту індексу вказує на його подальше зниження на рівні -25%",- відзначають аналітики Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ).
За словами учасників ринку, вереснева динаміка на ринку ІСІ продовжиться й у жовтні. "У найкращому разі в жовтні ми будемо торгуватися навколо 400 пунктів, у гіршому - можливо ще більше зниження індексу, адже багато клієнтів згодні продавати наявні папери навіть за ціною нижче ринку, що приводить до зниження індексу. Тому управляючі багатьох фондів перевели активи в інструменти з фіксованою прибутковістю, у ті ж корпоративні облігації. Адже ризикована політика управляючих окремих фондів привела до падіння на 80% у річному вимірі. У цілому ж у найближчі півроку пожвавлення на ринку не очікується", - розповів старший трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Вадим Самар.
Найбільшу прибутковість у вересні показали депозити. Найбільш прибутковим був доларовий депозит (+9,38%), оскільки динаміка вартості цієї валюти у вересні привела до зростання долара майже на 8%. Депозити в золоті також принесли істотну прибутковість (+5,22%) завдяки зміні кон'юнктури на світовому ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас