Індекс Nikkei в Японії впав на 3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекс Nikkei в Японії впав на 3%

Фондовий ринок
126
Ринок акцій в Японії відкрився різким падінням вартості основних паперів на тлі побоювань погіршення ситуації в світовій економічній системі. Індекс блакитних фішок Nikkei-225 за годину після відкриття торгової сесії опустився на 321,27 пунктів (-2,94%) - до позначки в 10616,87 пунків.
Інвестори поспішно позбавляються від паперів практично всіх секторів - автопромислового, високотехнологічного, фінансового. Акції автоконцерну Honda Motor Corp. впали на 3%, папери виробника електронного устаткування Kyocera Corp. - на 5,6%. Серед провідних експортерів негативну динаміку демонструють котирування Sony Corp. (-5%) і Canon Inc. (-2,6%).
Песимістичні настрої на японському фондовому ринку визначаються невпевненістю інвесторів у тому, чи спрацює план Міністерства фінансів США щодо викупу неліквідних іпотечних активів на 700 млрд дол. Крім того, учасники ринку з тривогою очікують на сезон квартальної корпоративної звітності в США і Японії.
Нагадаємо, що в п'ятницю фондові торги в Японії завершилися пониженням індексу Nikkei до найнижчої позначки за останні три роки: за підсумками торгів 3 жовтня 2008 р. індекс Nikkei знизився на 216,62 пункти (-1,9%) - до 10938,14 пунктів. На день раніше індекс Nikkei втратив 213,5 пунктів (-1,88%).
3 жовтня 2008 р. палата представників конгресу США схвалила пакет заходів з підтримки американської економіки на 700 млрд дол. На користь законопроекту були 263 голоси, проти - 171 голос. Незабаром президент США Джордж Буш підписав в порядку оформлення як закон проект по підтримці фінансового ринку США на 700 млрд дол. "Ми показали миру, що США стабілізують свої фінансові ринки і збережуть лідируючу роль в світовій економіці", - відзначив Дж.Буш.
2 жовтня 2008 р. на користь пакету заходів зі стабілізації економіки країни проголосували американські сенатори. На голосуванні в сенаті було подано 74 голоси "за" і 25 голосів "проти". Документ підтримали обидва кандидати в президенти США - республіканець Дж.Маккейн і демократ Барак Обама. Перед голосуванням сенатори схвалили доповнення до базового плану з викупу "поганих" іпотечних активів, які дозволили обійти партійні розбіжності з приводу виділення таких величезних бюджетних коштів на порятунок фінансових компаній.
До модифікованого антикризового проекту увійшли пункти про тимчасове збільшення ліміту на страхове покриття банківських депозитів федеральними властями з 100 тис. до 250 тис. дол. При цьому Федеральна корпорація страхування депозитів (FDIC) дістане потенційно не обмежений доступ до фондів Міністерства фінансів США. Другим ключовим доповненням стали податкові послаблення для бізнесу і індивідуальних платників податків на загальну суму 110 млрд дол.
Міністерство фінансів США за підтримки Білого дому і Федеральної резервної системи США запропонувало направити до 700 млрд дол. на викуп у фінансових компаній проблемних активів, пов'язаних з житловою і комерційною іпотекою. Головним архітектором антикризового плану став міністр фінансів США Генрі Полсон.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас