США запускають "план порятунку" і готує інші заходи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США запускають "план порятунку" і готує інші заходи

Казна та Політика
1057
Американський Мінфін має намір у максимально короткий термін приступити до реалізації "плану порятунку" фінансових ринків, що передбачає викуп неліквідних активів на $700 млрд; за цим можуть піти й інші кроки на підтримку економіки США.
Діяти "швидко" пообіцяв у п'ятницю глава Мінфіну Генрі Полсон, назвавши реалізацію плану "критично важливою" для фінансової індустрії США.
Однак перші результати від реалізації плану, який у п'ятницю було підписано президентом США Джорджем Бушем, варто очікувати лише через кілька тижнів, пише The Wall Street Journal.
Низка деталей програми, наприклад, що стосуються того, хто буде її адмініструвати, ще не вирішено. Мінфіну, що, за словами джерел газети, не хотів би переплачувати за дійсно нічого не варті зобов'язання, треба буде також вирішити, які активи викуповувати в першу чергу, у кого і як.
Ця невизначеність, а також погані дані з ринку праці США зробили негативний вплив на настрої інвесторів. Ставка 3-місячного Libor у доларах зросла в п'ятницю до 4,33% з 4,21% у четвер. Індекс Dow Jones Industrial Average втратив 157 пункту (1,5%) і досяг 10 325 пункту.
Палата представників Конгресу схвалила з другої спроби "план порятунку": "за" проголосували 263 законодавця, "проти" - 171. Через годину документ підписав президент Дж.Буш, а Мінфін оголосив, що вже найняв керуючих, які безпосередньо будуть вести викуп активів.
Керуючі, за даниим WSJ, планують почати з боргових зобов'язань, яких досить багато на ринку, щоб проводити аукціон з максимально більшим числом учасників.
Планується проводити аукціони зі зниженням ціни, і Мінфін у підсумку буде купувати папери за найменшою запропонованою ціною. За словами джерела, перший аукціон може пройти через кілька тижнів.
На думку газети, поряд з реалізацією "плану Полсона" влада готова реалізувати інші кроки: Федеральний резерв може знизити процентну ставку, складову зараз 2%, а також зробити нові грошові уливання на ринку.
Демократи також мають намір провести реформу системи регулювання фінансових ринків, посиливши контроль над хедж-фондами, фондами приватних інвестицій, інвестбанками.
Президент США в п'ятницю привітав прийняття "плану порятунку" і назвав цей план "життєво необхідним для того, щоб допомогти американській економіці пережити фінансові потрясіння".
Передбачається, що для фінансування викупу неліквідних активів повинні бути випущені нові державні зобов'язання. За масштабами ця операція буде еквівалентна чверті бюджету США. З огляду на раніше оголошені рішення: допомога Fannie Mae і Freddie Mac, Bear Stearns та AIG, - загальний обсяг заявлених витрат на порятунок економіки США вже досяг $1 трлн. Однак за більшу частину цих грошей держава одержить активи, які мають певну вартість і які потім воно розраховує продати.
У підсумковий законопроект на настійну вимогу законодавців увійшли пропозиції щодо введення обмежень на заробітні плати менеджерів, якщо керовані ними структури вирішать продати неліквідні активи в рамках розробленого Мінфіном плану. Для цих керівників будуть скасовані будь-які нові "золоті парашути".
Влада одержала право отримувати варранти на покупку частки в компаніях і банках (у вигляді привілейованих акцій або неголосуючих звичайних акцій), які реалізують державі зобов'язання, що знецінилися.
Щоб забезпечити контроль за програмою, із запитаною Мінфіном суми в $700 млрд спочатку будуть виділені $250 млрд, потім - за запитом президента США - ще $100 млрд. Надання що залишилися $350 млрд теоретично може бути заблоковано Конгресом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас