У вересні з відкритих фондів вилучили ще 21 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У вересні з відкритих фондів вилучили ще 21 млн гривень

Фондовий ринок
509
Перший місяць осіни для українського ринку відкритих інвестиційних фондів виявився ще більш негативним ніж серпень - обсяг відтоку коштів практично подвоїлися. До кінця року ситуація на фондовому ринку не зміниться, тому для запобігання дефолтів необхідно лібералізувати тверду диверсифікованість активів фондів, упевнені експерти.
Крах найбільших інвестиційних банків США і поглиблення фінансової кризи у вересні призвели інвестиційні фонди до нових збитків. УАІБ підрахувала, що чистий відтік коштів з відкритих фондів минулого місяця виріс удвічі - з 11,588 млн грн до 21,32 млн грн. Прискорилося і знецінювання їх коштів: вартість чистих активів (ВЧА) фондів упала на 51,904 млн грн - до 290,89 млн грн (у серпні - на 31,19 млн грн).
Серед лідерів падіння ВЧА виявилися фонди "ПІО Глобал-фонд грошового ринку надійний" (-93,27%), "ПІО Глобал-фонд збалансований оптимальний" (-61,82%), "ПІО Глобал-фонд ліквідних акцій" (-45,16%). За словами гендиректора КУА "ПІО Глобал Україна" Андрія Радченко, у вересні від них виходили нерезиденти: "Особливо відчутне це було, коли США не прийняли план підтримки фінансового сектора".
Істотно знизилася ВЧА фонду "Бонум Оптимум" (-29%) і найбільшого на ринку фонду "Парекс український збалансований фонд" (-21,6%), активи якого (85,1 млн грн) займають 29,25% ринку.
При цьому збереглася тенденція: збитки фондів майже в чотири рази менші місячного падіння індексу ПФТС. Якщо в серпні середній збиток фондів склав 4,69% при падінні індексу на 18,53%, то у вересні - 6,45% при падінні індексу ПФТС на 28,91%. Найгірший результат продемонстрував фонд "Бонум Оптимум" (збитки - 15,62%), "Парекс український збалансований фонд" (14,35%) і "Аврора-фонд росту" (12,65%). За рахунок скорочення кількості розміщених сертифікатів і підвищення їх вартості позитивну прибутковість, ідентичну росту ВЧА, показав фонд "ПІО Глобал-фонд грошового ринку надійний" (+5,35%), "СЕБ фонд грошовий ринок" (+2,64%) і "ОТП класичний" (+0,45%). "Коли сертифікати пред'являються до продажу, у компанії є один-два дня для продажу активів - акцій, облігацій або дорогоцінного металів. У момент продажу цих активів виходить, що інвестори виходять і ВЧА падає, але вартість сертифікатів на той же день може збільшуватися",- говорить Радченко.
У вересні найбільший доход інвесторам приніс депозит у доларах (+9,38%), євро (+6,75%) і золоті (+5,22%).
Учасники ринку побоюються, що найгірше попереду - у жовтні УАІБ прогнозує падіння індексу ПФТС ще на 25%. Тому генеральний директор КУА "Трійка Діалог Україна" Олександр Панченко вважає, що уряд повинен терміново вжити заходів щодо лібералізації диверсифікованості активів відкритих фондів.
Відповідний закон уже прийнятий Верховною радою в першому читанні. "Дуже сильним ударом для ринку фондів можуть стати дефолтиз облігацій та обвал цін на ринку нерухомості",- вважає директор з керування активами ІГ "Арт-капітал" В'ячеслав Маслєнніков. Ситуація може покращитися тільки в середині 2009 року. "Раніше квітня, а може, навіть червня-липня, ситуація навряд чи стабілізується, тому падіння продовжиться",- прогнозує Радченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас