ТВЕЛ: Час другого постачальника ядерного палива до України ще не настав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТВЕЛ: Час другого постачальника ядерного палива до України ще не настав

Енергетика
218
Сьогодні Україна не потребує альтернативного постачальника ядерного палива, і така ситуація зберігатиметься протягом найближчих 10 років. Таку думку в інтерв’ю "Дзеркалу тижня" висловив Василь Константінов, віце-президент єдиного постачальника ядерного палива до України - російського ВАТ "ТВЕЛ".
"Ми не проти конкуренції загалом, - відзначив він. - Ми вважаємо, що просто час другого постачальника ще не настав. За нашими розрахунками, цей час настане, коли кількість блоків російського дизайну перевалить за 90".
В цьому випадку, за його словами, ВАТ "ТВЕЛ" буде саме зацікавлене у появі ще одного постачальника.
"Наші аналітики дійшли висновку, що зі збільшенням кількості російських реакторів у замовників зростатиме потреба в гарантованому забезпеченні реакторів паливом. І другий постачальник саме й стане для них такою гарантією", - підкреслив Василь Константінов.
Він також сказав, що граничне значення в 90 енергоблоків російського виробництва може бути досягнуте вже у найближчі 10 років.
"Плани Росії - 26 реакторів до 2020 року тільки в Росії. Плюс будівництво за кордоном: у Китаї, Індії, Східній Європі. Та й українські плани можна назвати масштабними. Тож років через десять ми зможемо вийти на цю цифру. Все реально", - заявив віце-президент ВАТ "ТВЕЛ".
Крім того, Константінов впевнений, що більше двох постачальників ядерного палива у України не буде у будь-якому випадку.
"Перефразую відомий вислів: "Болівар не винесе трьох". Якщо двох ще так-сяк, і то за умови 90 блоків, про які я сказав, то трьох - точно ні. Тому або "ТВЕЛ" і Westinghouse, або "ТВЕЛ" і російсько-українське СП", - відзначив він.
"Це як "гра в стільці", коли стільців на один менше, ніж гравців. Відмінність у тому, що один стілець точно за нами. А от хто сяде на вільний - американська компанія чи російсько-українська, вирішувати Україні. Але третій (хто програв) точно вибуває", - наголосив Василь Константінов.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас