Shell претендує на купівлю газових активів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Shell претендує на купівлю газових активів в Україні

Фондовий ринок
177
Англо-голландський концерн Shell, що, за чутками, вивчає придбання низки нафтогазових активів у Росії, також може претендувати на покупку газоконденсатних родовищ британської Regal Petroleum в Україні, пише The Financial Times.
За даними джерела, близького до Shell, концерн на цьому тижні зробив Regal Petroleum пропозицію про поглинання за ціною порядку 300 пенсів за акцію, оцінивши компанію в 680 млн фунтів стерлінгів ($1,2 млрд) - приблизно в 3,5 рази вище від ринку. Пропозиція повинна бути розглянута до 20 жовтня.
Regal і Shell відмовилися коментувати цю інформацію. Тим часом, британська компанія в четвер офіційно підтвердила одержання декількох пропозицій про поглинання або покупку її активів.
Прогнозованими претендентами на активи Regal видання також називає "Газпром", "ЛУКОЙЛ" і французьку групу GDF Suez.
Regal повідомила, що в цей час претенденти на покупку проводять due diligence її газових активів в Україні.
Shell у листопаді минулого року вже робила пропозицію про покупку 51% активів Regal за $410 млн і навіть підписала із британською компанією попередню угоду. Однак Shell відмовився від угоди у зв'язку зі змінами в керівництві Regal: наприкінці минулого року посади виконавчого директора і голови ради директорів компанії зайняв колишній топ-менеджер Shell Девід Грієр.
Основні активи Regal в Україні - Мехедивсько-Голотовщинське і Свиридівське газоконденсатні родовища із запасами по категорії 2Р у обсязі 169 млн барелів нафтового еквівалента. Компанія також володіє заводом з переробки власного газу і конденсату потужністю 700 тис. кубометрів газу і 200 кубометрів конденсату на добу.
Чистий збиток Regal за 2007 рік склав $22 млн.
Акціонерами компанії є C.A. Fiduciary Services Limited, що діє як довірчий власник The Timis Trust - 14,07%, Capital Research and Management Company - 11,68%, BlackRock Investment Management - 9,87%, Deutsche Bank - 5,89%, Henderson Global Investors - 4,97%, Lehman Brothers - 4,84%, Global UK Limited - 3,25% та Credit Agricole Indosuez Cheuvreux - 3,08%.
The Financial Times у серпні з посиланням на джерела повідомляла, що Shell має намір одержати великий пакет у працюючій у ХМАО нафтогазовій компанії Sibir Energy в обмін на контроль над їхнім спільним підприємством Salym Petroleum Development. Угода може бути закрита до кінця року.
У четвер газета "Комерсант" також повідомила про плани Shell щодо купівлі 50% і більше часток ТОВ "Таас-Юрях нафтогазодобування", що розробляє велике Середньо-Ботуобинське родовище в Якутії. Тим часом, Urals Energy, власник 35,33% частки "Таас-Юрях", не підтвердила досягнення домовленості з якоюсь із нафтових компаній про спільну розробку даного родовища. Джерело "Інтерфаксу" в уряді Якутії повідомило, що Shell відмовився від покупки даного активу через можливі проблеми з ліцензією.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас