Прем'єр України покладає відповідальність за курсову політику на НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр України покладає відповідальність за курсову політику на НБУ

Валюта
782
Уряд України не може втрутитися в курсову політику, оскільки проводити її вповноважений винятково Національний банк України (НБУ), заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
"Уряд за Конституцією не має права в це втручатися, тому ці питання треба задавати винятково Нацбанку. Ми, як і пересічні громадяни, тільки споживаємо курси валют, а не створюємо політику", - сказала вона на прес-конференції в п'ятницю, коментуючи різке падіння курсу гривні на міжбанку.
Як повідомлялося, у четвер курс гривні на міжбанку знизився до 5,2100 грн/$1 з 5,1100 грн/$1 за підсумками торгів у середу: НБУ на ринок у цей день із інтервенціями не виходив.
За даними операторів валютного ринку, котирування на міжбанку на початку торгів у п'ятницю перебували на рівні 5,22-5,27 грн/$, але до обіду знизилися до 5,15-5,25 грн/$: НБУ поки не виходив на ринок з інтервенціями.
Дилери говорять про те, що курс гривні на міжбанку в п'ятницю зміцнюється на тлі заяви НБУ про готовність продати валюту за курсом 5,00 грн/$: ще вчора заступник голови НБУ Олександр Савченко заявив через пресу, що Нацбанк не має наміру витрачати резерви на підтримку курсу гривні, щоб не стимулювати приплив імпортних товарів.
Крім того, за словами чиновника, поточні курсові зміни можна розцінювати як частину тренінгу для населення та підприємств: згладжування НБУ курсових хвиль нераціонально в умовах глобальної фінансової кризи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас