Експерт: Ціна на російський газ в 2009 р. знаходитиметься в межах 250-400 дол. за тис. куб. м — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціна на російський газ в 2009 р. знаходитиметься в межах 250-400 дол. за тис. куб. м

Енергетика
149
Ціна на російський газ у 2009 р. знаходитиметься в межах 250-400 дол. за тис. куб. м.
Таку думку РБК-Україна висловив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізуллін.
Експерт відзначив, що зростання світових цін на нафту підвищило діапазон, в якому формуватиметься ціна газу, що імпортується. Утім, ситуація на світових біржах залишається дещо складною, що вносить невизначеність до процесу формування ціни на "блакитне паливо". Він також нагадав, що "Газпром" останнім часом проводить цілеспрямовану політику з підвищення і вирівнювання цін на газ для країн СНД.
У той же час І.Газізуллін вважає, що додаткову невизначеність в питання формування ціни вносять політичні домовленості, які можуть стосуватися найширшого кола питань, в т.ч. НАТО і Чорноморського флоту РФ. При цьому він підкреслив, що на сьогоднішній день не можна точно оцінити вплив політичного чинника на ціни на газ.
Разом з тим, експерт вважає, що перехід на ринкові принципи ціноутворення, який згідно з останніми домовленостями повинен відбутися через три роки, буде в цілому позитивним для української економіки. "Насправді високі ціни на газ навіть вигідні для економіки, тому що вони примушують суб'єктів господарювання ефективніше використовувати ресурси і активніше впроваджувати енергозберігаючі технології", - упевнений він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас