Київрада згадала про жертв афери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київрада згадала про жертв афери

Енергетика
142
Київрада учора розглянула питання про відшкодування втрачених коштів інвесторам, що постраждали від афери групи компаній "Еліта-центр". Депутати обговорили два проекти, представлені київською мерією та комісією Кабінету міністрів відповідно, і вирішили об’єднати їх в один документ.
Учора Київрада розглянула питання про відшкодування втрачених коштів інвесторам, що постраждали від афери групи компаній "Еліта-центр". Депутати обговорили проект порядку відшкодування інвестицій вкладників, представлений заступником голови Київської міської держадміністрації (КМДА) Володимиром Головачем. Виступаючи перед депутатами, Головач відзначив, що проект КМДА містить пункт про компенсацію втрачених інвестицій за державний рахунок, якщо коштів, "виручених від продажу майна групи компаній 'Еліта-центр', виявиться недостатньо".
Альтернативний проект документа представили заступник голови секретаріату президента (СП) Марина Ставнійчук і член комісії Кабміну з вирішення проблеми забезпечення житлом інвесторів, що постраждали від "Еліти-центра", Дмитро Ісаєнко. Пані Ставнійчук наполягала на тому, що саме цей проект "погоджений з постраждалими інвесторами". На її думку, витрати, пов'язані з відшкодуванням вкладникам збитків, будуть покриті "за рахунок інвестиційного конкурсу".
Нагадаємо, на початку 2006 року в Києві була виявлена найбільша афера на ринку нерухомості - компанія "Еліта-центр" продавала квартири в споруджуваних будинках, перепродуючи деякі з них різним власникам більше чотирьох разів. У результаті постраждали більше 1,5 тис. інвесторів, а їхні збитки оцінюються приблизно в 400 млн грн (останній раз Ъ писав про це 13 лютого).
У підсумку депутати вирішили об’єднати обидва документи. Відповідно до рішення Київради, створена робоча група із представників КМДА, СП і Кабміну, що повинна представити об'єднаний документ на пленарне засідання 16 жовтня.
Самих інвесторів, що пікетували вчора з 9.00 сесію Київради, таке рішення задовольнило, оскільки жертви афери "Еліти-центра" побоювалися, що депутати підтримають ініціативу мерії. "Урядовий проект складений на базі документа, розробленого в КМДА, і в обох варіантах присутній пункт про можливість скасування наших договорів у рамках судових засідань, - пояснила учасниця акції, інвестор 'Еліти-центру' Раїса Міщенко. - Але в урядовому проекті ми чітко визнані потерпілою стороною в результаті карного злочину". У документі КМДА мова йде тільки про "спільну діяльність щодо повернення прав".
За словами Міщенко, мерія бере на себе зобов'язання на трирічний термін "за попередньою згодою". Інвестор побоюється, що, якщо за цей час не будуть підписані основні договори з новою компанією-забудовником, угода із КМДА просто втратить силу. "Буде соромно, якщо нас кинуть ще раз", - додала Міщенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас