ЄЦБ обговорював можливість зниження ставки, як і раніше націлений на стримування інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ обговорював можливість зниження ставки, як і раніше націлений на стримування інфляції

Валюта
201
Європейський центральний банк (ЄЦБ) як і раніше націлений на забезпечення цінової стабільності, заявив голова банку Жан-Клод Тріше, виступаючи за підсумками засідання ЄЦБ, на якому було ухвалено рішення залишити незмінною базову процентну ставку на рівні 4,25% річних, повідомляє агентство Bloomberg.
"Дуже важливо уникнути появи вторинних ефектів інфляції. Ми як і раніше націлені на забезпечення цінової стабільності і будемо уважно відслідковувати розвиток ситуації в майбутньому, - сказав він. - ЄЦБ підкреслює важливість стримування інфляційних очікувань".
За словами Ж.-К.Тріше, темпи економічного зростання в регіоні сповільнюються на тлі фінансової кризи, що скорочує загрозу інфляції.
"Останні дані підтверджують, що економічна активність у регіоні послаблюється, одночасно зі скороченням споживчого попиту і жорсткості умов на фінансових ринках. У той же час, інфляція, імовірно, протягом ще якогось часу продовжить залишатися набагато вищою від рівня, що відповідає ціновій стабільності", - відзначив голова ЄЦБ.
Голова ЄЦБ заявив також, що під час засідання обговорювалася можливість зниження базової процентної ставки.
Інфляція в єврозоні сповільнилася у вересні до 3,6% у річному вирахуванні в порівнянні з 3,8% місяцем раніше на тлі зниження вартості нафти. Незважаючи на деяке ослаблення, інфляція в єврозоні усе ще набагато вища від цільового рівня центробанку, що становить "нижче, але близько" до 2%, і, за словами представників ЄЦБ, в умовах фінансової кризи стає ще більш важливо тримати інфляцію під контролем.
Фінансова криза ще більш різко виявилася в Європі на цьому тижні, змусивши уряди кількох країн "рятувати" п'ять банків. При цьому ставки на ринку міжбанківських кредитів виросли до рекордних рівнів.
З моменту загострення кредитної кризи європейський ЦБ був змушений внести у фінансову систему мільярди євро та доларів, щоб підтримати банки. Однак це не послабило напруженість на ринку міжбанківського кредитування. У четвер збільшення ставок продовжилося четвертий день підряд, доларова ставка LIBOR терміном на три місяці піднялася під час торгів на 6 базисних пунктів - до 4,21%, максимального рівня з 11 січня. Ставка LIBOR по тримісячних кредитах у євро збільшилася на 3 базисних пункти - до рекордних 5,32%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас