Фінансова криза в Китаї віддає сталлю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова криза в Китаї віддає сталлю

Казна та Політика
721
Найслабшою ланкою китайської економіки в умовах світової фінансової кризи виявився металургійний сектор - у серпні виробництво сталі в КНР скоротилося на 5%, почасти через скорочення експортного попиту, почасти через обмеження, накладені на галузь під час проведення пекінської Олімпіади.
Банківський сектор КНР поки не зазнає проблем, аналогічних США, ЄС і Росії. Експерти стверджують, що видимою ціною кризи для Китаю стане зниження темпів зростання китайського ВВП із 11% до 9% на рік.
В умовах фінансової кризи експерти намагаються оцінити, наскільки стабільна економіка Китаю і який вплив на неї робить криза в США. Прем'єр держради КНР Вень Цзябао вчора заявив, що "стурбований" американською фінансовою кризою, і відзначив, що на економіку Китаю, що багато в чому покладається на доходи від експорту, вплине падіння попиту через кордон, але цей вплив буде "обмеженим" завдяки попиту усередині країни.
Минулого тижня він висловлював заклопотаність тим, що проблеми на світовому фінансовим ринку можуть обмежити надходження інвестицій у Китай. В інтерв'ю CNN він відзначив, що "у тому випадку, якщо ситуація у фінансовій та економічній системах США буде погіршуватися, це позначиться не тільки на США, але також на Китаї та інших країнах світу".
Проте на практиці "обвалу" в окремих галузях економіки КНР не чекає ніхто: наслідки кризи для Китаю очікуються загальними і, скоріше, на макроекономічному рівні. Наприкінці минулого тижня голова китайської банківської регуляторної комісії Лю Мінкан заявив, що економічне зростання Китаю сповільниться і складе 9-9,5% на рік. В 2007 році ВВП Китаю виріс на 11,9%. "Ми будемо гарними учнями в тому, що стосується фінансових інновацій, але основний обов'язок Китаю - зберегти фінансову стабільність",- сказав він.
Найбільш значний вплив фінансової кризи на китайську економіку помітний в секторі сталеливарного бізнесу. Минулого тижня The Financial Times уже обговорювала ситуацію в металургійному секторі КНР: у вересні, за її даними, індійські виробники залізної руди відчувають різке падіння попиту з боку покупців із КНР, деякі з них навіть відмовляються від уже підписаних контрактів. Як відзначають експерти, це пов'язано з тим, що китайські виробники зазнають збитків через зниження попиту на сталь і прокат за межами КНР.
Втім, іншою причиною є Олімпійські ігри в Пекіні: на виробників були накладені нові вимоги, пов'язані із забезпеченням безпеки та стабілізацією екологічної ситуації, і вони були змушені закуповувати руду за межами КНР за завищеними цінами.
У результаті обсяг виробництва сталі в Китаї в серпні скоротився в порівнянні з попереднім місяцем на 5%, до 43 млн т. За словами голови Beijing Metal Consulting Сюй Чжонбо, виробництво впало через експорт, що знизився, продукції з використанням металу і скорочення замовлень. "Будь-який спад у зростанні Китаю, його промислового виробництва та інвестицій сильно вплине на формування попиту", - попереджає аналітик Deutsche Bank Майкл Льюїс, відзначаючи, що Китай в 2009 році повинен забезпечити більше 40% глобального зростання попиту на нікель, нафту, мідь, сталь, залізну руду та алюміній.
У банківській сфері КНР світова криза позначається менш помітно. У цілому, китайські банки зазнають значно менші проблеми з ліквідністю, ніж західні фінансові інститути, на інтервенції довелося поки йти лише емісійному банку Гонконгу (вони склали $499 млн). Китайські банки вже почали невеликі покупки банківських активів за кордоном: так, наприкінці серпня Industrial and Commercial Bank of China досяг домовленості з Росєвробанком про придбання 100% його акцій.
Уряд Китаю вживає заходів, направлених і на стабілізацію фондового ринку. Так, повідомило інформагентство "Синьхуа", для зміцнення внутрішнього ринку цінних паперів держрада Китаю при узгодженні з мінфіном КНР і держуправлінням податків ухвалила обнулити із 19 вересня держмито на покупку цінних паперів. 24 квітня уряд Китаю вже знижував мито з 0,3% до 0,1% від вартості угод.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас