ЄЦБ залишив ставку на максимальному за 7 років рівні - 4,25% річних, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на максимальному за 7 років рівні - 4,25% річних, як і очікувалося

Валюта
270
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у четвер залишив базову процентну ставку на рівні 4,25% річних - максимальному за сім років, повідомляє агентство Bloomberg.
Останній раз ЄЦБ змінював вартість грошей 3 липня, тоді ставка була підвищена на 0,25 процентного пункту.
Європейський ЦБ продовжує приділяти основну увагу інфляції, незважаючи на поглиблення кредитної кризи, що змусило уряди європейських країн надавати банкам підтримку і підвищило ймовірність рецесії в економіці.
Всі 58 аналітиків, опитаних Bloomberg, прогнозували, що ЄЦБ не змінить ставку 2 жовтня. Відповідно до іншого опитування, експерти очікують зниження ставки в наступному році.
Фінансова криза ще більш різко виявилася в Європі на цьому тижні, змусивши уряди кількох країн "рятувати" п'ять банків. При цьому ставки на ринку міжбанківських кредитів виросли до рекордних рівнів.
На думку експертів, ослаблення інфляції на тлі зниження цін на нафту, а також наближення європейської економіки до краю рецесії, підвищує необхідність скорочення базової процентної ставки в Європі.
"Ризики для економіки збільшуються, і це означає, що в середньостроковій перспективі значно зменшиться ризик прискорення інфляції, - відзначає головний економіст з європейських ринків Fortis в Амстердамі Нік Куніс. - Шанси на зниження ставки ЄЦБ у найближчі місяці значно виросли".
О 16:30 у четвер відбудеться прес-конференція голови ЄЦБ Жана-Клода Тріше, під час якої він пояснить, чим було обумовлене рішення банку щодо ставки.
У вівторок Ж.-К.Тріше знову підкреслив, що "підтримка цінової стабільності" залишається "основною метою ЄЦБ". При цьому голова центробанку заявив про чіткий поділ грошово-кредитної політики і спроб заспокоїти фінансові ринки за рахунок значних уливань ліквідності у фінансову систему.
З моменту загострення кредитної кризи європейський ЦБ був змушений внести у фінансову систему мільярди євро та доларів, щоб підтримати банки. Однак це не послабило напруженість на ринку міжбанківського кредитування. У четвер зростання ставок продовжилося четвертий день підряд, доларова ставка LIBOR терміном на три місяці піднялася під час торгів на 6 базисних пунктів - до 4,21%, максимального рівня з 11 січня. Ставка LIBOR по тримісячних кредитах у євро збільшилася на 3 базисних пункти - до рекордних 5,32%.
З початку кредитної кризи банки по усім світі зафіксували втрати в розмірі майже $600 млрд, пов'язані із проблемами іпотечного сектора США.
Банк Англії втримує ставку на рівні 5% річних із квітня цього року. ФРС в 2008 році вже чотири рази знижувала базову процентну ставку, у цілому вартість кредитів була зменшена до 2% річних з 3,5% річних на початку поточного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас