Експерт: Росія буде і далі тримати Україну на "газовому гачку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росія буде і далі тримати Україну на "газовому гачку"

Енергетика
329
Росія навряд чи підпише довгостроковий газовий контракт із прозорою формулою формування ціни на газ, оскільки Кремлю вигідний "газовий" шантаж України. Про це заявив голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.
Сьогодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко їде в Москву для переговорів зі своїм російським колегою Володимиром Путіним.
Очікується, що лейтмотивом зустрічі стане підписання довгострокової газової угоди з Україною, до чого прагне Тимошенко.
Однак, вона визнає, що ціна російського газу на наступний рік може бути встановлена пізніше і може вирости у два рази в порівнянні з нинішніми тарифами.
Згідно з урядовими директивами, які прийняв Кабмін і затвердив Президент Віктор Ющенко, Україна буде вимагати від Росії гарантований баланс газу в обмін на гарантії транзиту російського газу по території України в Європу. Ціна блакитного палива для України повинна визначатися формулою і рости до ринкової протягом декількох років.
Кабмін також затвердив прямі поставки газу між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" і виведення української газотранспортної системи з контексту переговорів.
Однак, на думку Боровика, Москві не вигідна така угода. Кремль хоче постійно шантажувати Україну "газовим" питанням, щороку висуваючи різні, у тому числі, і політичні вимоги.
Нагадаємо, угода між "Нафтогазом" і "Газпромом", яку підписали 13 березня, була досягнута на термін з березня по грудень 2008 року. Відповідно до документа Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менше 49,8 млрд. куб. м за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м без участі посередника "РосУкрЕнерго".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас