Полсон і Бернанке вичерпали майже всі варіанти порятунку фінансової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Полсон і Бернанке вичерпали майже всі варіанти порятунку фінансової системи

Фондовий ринок
359
Провал 700-мільярдного плану порятунку в Палаті представників Конгресу США залишив міністерству фінансів і центробанку вкрай мало варіантів порятунку фінансової системи, пише газета WashingtonPost.
Міністр фінансів США Генрі Полсон і глава Федеральної резервної системи (ФРС) Бен Бернанке прийшли до висновку, що наявних в них повноважень буде недостатньо для відновлення довіри до фінансових ринків, що постраждали від банківської кризи.
Вотум недовіри законопроекту "плану порятунку" з боку конгресменів спричинив втрати на ринку акцій у розмірі $1,2 трлн, обвал фондових ринків і зростання процентних ставок по всьому світі.
"Проблема полягає в тому, що всі яйця були складені в один кошик, - говорить директор дослідницького центра фінансових ринків при Університеті ВандербильдтаХанс Стол. - Економічні лідери ретельно проробили одну-єдину програму, і її провал ставить все інше під питання".
Якщо законопроект так і не буде прийнятий, Мінфін і ФРС будуть змушені використати знайому стратегію останніх 14 місяців: індивідуальні рішення "у режимі реального часу" по кожному конкретному випадку відносно окремих компаній і з використанням наявних повноважень.
"Полсон не занадто переконливий як оратор, - думає Пітер Уоллісон, професор AmericanEnterpriseInstitute і колишній співробітник міністерства фінансів. - Йому треба було спочатку говорити про план порятунку як про інвестиції в наше майбутнє".
І Полсон, і незалежні експерти неодноразово попереджали про обмеженість такого підходу. Ринок одержує змішані сигнали, і інвестори не можуть бути впевнені в тому, які компанії уряд врятує, а яким буде дозволено розоритися. І величезний "смітник токсичних відходів" - проблемні іпотечні активи - нікуди не дінеться з фінансової системи.
"Ми знаємо, що вони можуть і не можуть зробити, оскільки за останні 3 місяці вони вже перепробували всі варіанти, - коментує керівник SecuritiesIndustryandFinancialMarketsAssociation Тім Райан. - На жаль, вирішуючи окремі поставлені перед ними завдання, регулятори не змогли вирішити глобальну проблему довіри".
Федеральна корпорація зі страхування депозитів (FederalDepositInsuranceCorporation, FDIC) має практично необмежені повноваження з порятунку депозитних банків, які були надані їй Конгресом в 1991 році. Цього тижня FDIC забезпечила продаж проблемної компанії Wachovia. Покупець - банк Citigroup - візьме на себе $42 млрд збитків з пула кредитів Wachovia на $312 млрд. FDIC візьме на себе борг, що залишився, Wachovia в обмін на привілейовані акції та варранти на $12 млрд.
"FDIC має величенний досвід роботи з проблемними активами фінансово-кредитних установ, - говорить Джозеф Мейсон, професор університету штату Луїзіана, який раніше працював в управлінні з контролю за грошовим обігом міністерства фінансів США.
Декілька експертів пропонує використати цей досвід і широкі повноваження FDIC для подальшої роботи з підтримки банківського сектора. Голова корпорації Шейла Бер може опублікувати заяву про готовність FDIC і далі працювати з кожним конкретним випадком окремо, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на інформовані джерела.
ФРС протягом останніх 14 місяців досить винахідливо використала свої обмежені повноваження й вражаючі ресурси, щоб стабілізувати фінансову систему. У понеділок було оголошено про потроєння обсягу спеціальної програми з уливання коштів у банки. Також була розширена програма кредитування закордонних центробанків - до $620 млрд.
ФРС віртуозно скористалася повноваженнями, які були надані їй ще в часи Великої депресії - право надавати позикові кошти будь-яким "фізичним особам, партнерствам або корпораціям у незвичайних і надзвичайних обставинах" - для втручання в долю інвестиційного банку BearStearns і страхової компанії AmericanInternationalGroup. Теоретично, ФРС могла б продовжити в тому ж дусі й взяти на себе частину проблемних іпотечних цінних паперів, які обтяжують баланси банків, думають експерти агентства Bloomberg.
Однак цьому є низка перешкод. По-перше, Б.Бернанке послідовно заперечує проти подібного використання повноважень ФРС, оскільки переконаний, що такі питання повинна вирішувати політична влада - саме на цьому заснована його позиція з підтримки законопроекту "плану порятунку".
По-друге, ресурси ФРС все-таки кінцеві, і величезна їхня частина вже була використана для боротьби з кризою на інших фронтах. За станом на 24 вересня на балансі ФРС перебували активи на загальну суму $1,2 трлн, однак $150 млрд з них виділено на спеціальні кредити банкам, $262 млрд - на різні надзвичайні кредитні проекти (включаючи порятунок інвестиційних банків та AIG), ще $29 млрд зав'язані на приналежні ФРС активи BearStearns. Частина активів необхідно використовується для повсякденного регулювання валютних ринків; якщо додати оголошені в понеділок заходи, вийде, що ресурсна база центробанку не дозволить йому надалі здійснювати масштабні втручання у фінансові ринки.
У випадку прийняття проваленого законопроекту ФРС одержала б більше ресурсів і знайшла б значну гнучкість при рішенні проблем фінансової системи.
"Відчайдушні часи вимагають відчайдушних рішень, - заявив головний економіст ArgusResearch Річард Ямароне. - Регуляторам доведеться скористатися всіма уявленими рішеннями та ініціативами, щоб урятувати цей потопаючий корабель. Але я не знаю, що ще в них залишилося. Вони вже вичерпали всі свої ресурси й зробили більше, ніж я вважав за можливе".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас