Лукашенко: Білорусія не піде на погіршення відносин з Росією заради їх покращення з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко: Білорусія не піде на погіршення відносин з Росією заради їх покращення з ЄС

179
Президент Білорусії Олександр Лукашенко висловив зацікавленість у розвитку відносин з Європою, підкресливши при цьому, що не піде на погіршення відносин з Росією заради поліпшення відносин з Європейським Союзом.
"Буде дуже великою помилкою Європи, якщо вона буде вимагати поліпшення відносин, за рахунок погіршення відносин з Росією", - заявив Лукашенко, зустрічаючись у вівторок у Мінську із головою місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ на парламентських виборах у Білорусії Анн-Марі Лізен.
На думку Лукашенка, навряд чи Європі вигідні погані відносини Білорусії з Росією, "адже сама Європа розраховує на поліпшення відносин з Росією", - відзначив білоруський президент.
"Ми розумні люди і готові знайти ту рівнодіючу, щоб діяти і в інтересах Європи, і в інтересах Росії", - сказав Лукашенко.
За його словами, у Білорусії і Росії хочуть, щоб європейці були послідовні. "Ви дорікаєте, що в часи СРСР нами було вибудувано "залізну завісу". Так навіщо ви навколо нас споруджуєте цей залізний паркан", - відзначив президент. Він підкреслив, що "треба зняти цей паркан і починати нормальний політичний діалог". Зі свого боку, як підкреслив Лукашенко, Білорусія ніколи не порушувала взятих на себе зобов'язань.
Деяке охолодження у відносинах між Москвою та Мінськом доповнилося тим, що Білорусія поки лише морально підтримала незалежність Південної Абхазії та Осетії. В інтерв'ю Financial Times, Лукашенко визнав, що викликав роздратування Москви, не визнавши офіційно ці дві республіки. Однак він не виключив подібних кроків у майбутньому.
Пізніше напередодні парламентських виборів він заявив, що в Білорусії з Росією "немає абсолютно ніяких проблем", і додав, що якщо Мінську вдасться нормалізувати відносини із Заходом, то це буде гідним внеском у єдину скарбничку білорусько-російських відносин.
Нагадаємо, Олександру Лукашенкові і ще 40 білоруським чиновникам після президентських виборів в 2006 році був заборонений в'їзд у країни ЄС - тому що білоруські вибори там визнали недемократичними.
Говорячи в Білорусії про минулі парламентські вибори та оцінку ОБСЄ, президент Білорусії на зустрічі з Анн-Марі Лізен сказав: "Ми не чекали від вас революційних визнань". "Для мене найголовніше те, що, на вашу думку, наші вибори були проведені у відповідності з національним законодавством, - відзначив Лукашенко. За його словами, якими б не були закони в країні, їх треба виконувати.
Крім того він відзначив, що парламентські вибори в Білорусії не головні, а головні - президентські вибори. "Якби в нас парламентські вибори визначали виконавчу та законодавчу владу, то тут було б шуму і тріску стільки, що ви б злякалися. Тому в нас основний шум попереду", - пояснив білоруський президент західним спостерігачам, кому вибори, що відбулися, здалися "нуднуватими".
Нагадаємо, остаточні підсумки парламентських виборів, що завершилися в Білорусії, стануть відомі 3 жовтня. За попередніми даними, до складу Палати представників не потрапив жоден представник від опозиції.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас