The Guardian: Світова економіка йде на дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

The Guardian: Світова економіка йде на дно

4964
План уряду Сполучених Штатів з підтримки банківського сектора ціною $700 млрд. провалився. Конгрес знехтував думкою Білого дому і проголосував проти проекту, викликавши тим самим обвал акцій на Уолл-стріт, а хвилі, що пішли слідом за цим, "накрили" світову економіку.
Проявляючи явну непокору адміністрації Джорджа Буша республіканці в палаті представників підняли заколот, що привів до провалу прийняття плану порятунку економіки. 228 голосів було подано проти, "за" проголосувало 205 конгресменів.
У той час як на Уолл-стріт стали рости побоювання за стабільність фінансової системи, промисловий індекс Dow Jones опустився на 777 пунктів - до 10.365. Це найбільш значне падіння за останні сім років у процентному вираженні і найгірший результат з погляду пунктів, на які відбулося зниження цього показника.
Комплекс заходів повинен був дозволити уряду викупити в банків проблемні активи, пов'язані з іпотекою, оскільки раніше пролунало попередження: якщо не вжити заходів, банки уріжуть житлове та автомобільне кредитування, кредити для студентів, а також кредити на підтримку роботи невеликих фірм.
Буш, що весь ранок обдзвонював по телефону республіканців, що коливалися, після голосування виступив з лаконічною заявою, висловивши "розчарування" і пообіцявши "як і раніше активно розв'язувати ситуацію, що склалася в економіці". Міністр фінансів Генрі Полсон заявив, що він буде працювати над альтернативним планом. "Це занадто важливо, щоб дозволити собі зазнати поразки", - відзначив він.
Хоча більшість демократів у палаті представників підтримали план, дві третини республіканців проголосували проти. Багато хто критикував проект, називаючи його відходом від вільної ринкової економіки та рейгановського лібералізму. Негайно посипалися взаємні докори: лідери республіканців засудили спікера палати, представницю демократів Ненсі Пелосі, що представила кризу як наслідок безвідповідальної політики адміністрації Буша. "Спікер виступила з упередженими словами, які отруїли наше засідання", - відзначив лідер республіканців Джон Бойхнер. Демократи висміяли його . Барні Френк, голова комітету палати представників з фінансових операцій, сказав: "Хтось зачепив мої почуття, і за це я стану карати свою країну? Віриться важко".
Голосування "проти" стало ударом для кандидата в президенти від республіканців Джона Маккейна, що минулого тижня ненадовго призупинив свою виборчу кампанію в спробі стати посередником в угоді. Маккейн виступив за нові зусилля з пошуку компромісу, заявивши: "Зараз не час для звинувачень - зараз час для вирішення проблеми".
На Уолл-стріт, де брокери зібралися біля екранів телевізорів, спостерігаючи за голосуванням, пролунали стогони. "Усі стояли розкривши роти", - розповів Сел Катріні, виконавчий директор нью-йоркського відділення JP Morgan, і зробив прогноз, що в умовах невизначеності акції впадуть. "Ми бачимо справжній розпродаж, але покупців нема".
За нинішній рік збанкрутували вже 14 комерційних банків, а вчора ще один відомий банк, Wachovia, був урятований завдяки поглинанню компанією Citigroup. За даними опитування, проведеного службою Gallup на замовлення USA Today, 33% американців вважають, що країна переживає депресію.
Асоціація іпотечних банків попередила про загрозу скорочення робочих місць у зв'язку з обмеженням кредитів малому бізнесу. Ларрі Фінк, голова однієї із провідних американських фірм з управління інвестиціями, BlackRock, заявив, що критики помиляються, називаючи план уряду порятунком Уолл-стріт. "Це є порятунок наших громадян - відзначив він. - На даний момент банки не мають можливості позичати через проблеми з балансом".
Фінансові наслідки наступили швидко і виявилися жорстокими. Акції провідних американських банків впали: акції Bank of America на 16%, Citigroup - на 12%, а Goldman Sachs - на 11%. Нафта втратила в ціні 10 доларів за барель, опустившись до позначки 96 доларів - трейдери зробили ставку на зниження попиту на паливо в умовах кризи. Долар різко впав у ціні, а ціна на золото злетіла, наблизившись до рекордної позначки.
Пітер Моричи, професор бізнесу з Мерілендського університету, пояснює: "Справи будуть такі погані, що в найближчі кілька тижнів щось доведеться зробити. Банки підуть на дно, фінансові ринки будуть задавлені, економіка виявиться в чомусь такому, що буде значно гіршим від рецесії".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас