За помилки розплачуються платники податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За помилки розплачуються платники податків

1295
Німецькі газети коментують світову фінансову кризу. Оглядачі підкреслюють безальтернативність державних заходів щодо порятунку ключових банків.
Питання про те, чи треба Європі брати участь в американському пакеті порятунку Уолл-стріт, уже більше не ставиться. Адже тепер Європа повинна рятувати від колапсу власну фінансову систему. Три держави Бенілюксу викуповують частини фінансового концерну Fortis, Великобританія націоналізує другий за розміром іпотечний банк, а в Німеччині держава поспішає на виторг Hypo Real Estate - банку з німецького акціонерного індексу DAX, що входить у клуб 30 найбільших німецьких біржових компаній.
Банкрутство цього іпотечного банку, як кістка доміно, обрушило б й інші фінансові інститути. У якості першого надзвичайного заходу Німецькому федеральному банку варто було б зупинити платіжний оборот. Багато пенсійних кас, страхові компанії або муніципалітети, що інвестували в облігації Hypo Real Estate, повинні одержати можливість списати ці цінні папери.
Газета Westfalenpost, що виходить в Хагені, так коментує цю тему: Якщо хтось вірив, що банкам Європи в нинішній фінансовій кризі вдасться відбутися легким переляком, то найпізніше зараз він одержав гарний урок. З федеральним поручительством для іпотечного банку Hypo Real Estate фінансовий землетрус охопив Німеччину з повною силою. У результаті стало ясно, що платникам податків не тільки в США, але й в усім світі доведеться розплачуватися за помилки банкірів і халатний нагляд за ринком.
Із цього приводу можна, звичайно, з повним правом злитися. Цілком виправдано може дратувати і той факт, що подібна турбота не поширюється на інші галузі. І все-таки у невідкладної державної допомоги немає ніяких альтернатив. Банкрутство банку стало б катастрофою з непередбаченими наслідками для німецької економіки і всіх громадян. Ключем до врегулювання фінансової кризи є відновлення довіри, у крайньому випадку, за допомогою держави.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас