Падіння російського ринку акцій призупинилося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Падіння російського ринку акцій призупинилося

Фондовий ринок
260
Падіння російського ринку акцій, підтримане негативною динамікою світових фондових майданчиків і нафти, до середини торгів призупинилося - гравці чекають на статистику по доходах і витратах населення в Сполучених Штатах і новин від Конгресу США з приводу прийняття програми з подолання фінансової кризи.
До 15:00 на біржах РТС і ФБ ММВБ вартість ліквідних акцій знизилася на 0,9-8%, індекс РТС відкотився до 1240,64 пункту (-3,49%), індекс ММВБ - до 1043,96 пункту (-3,25%).
Ф'ючерс на індекс РТС пішов "у мінус" до базового активу на 6 пунктів у порівнянні з ранковим приростом на 30 пунктів, що говорить про негативні очікування спекулянтів.
На ФБ ММВБ подешевіли акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-3,5%), ВТБ (РТС: VTBR) (-4,2%), "ЛУКОЙЛа" (-3,1%), "Ростелекома" (РТС: RTKM) (-5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-4,7%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-4%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-4,3%), "Норникелю" (РТС: GMKN) (-1,6%).
Лідерами падіння виступають папери Ощадбанку Росії (РТС: SBER), що звалилися на ФБ ММВБ на 6,2%, у РТС - на 8%.
Подорожчали акції "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+0,7% на ФБ ММВБ), "Транснафти" (РТС: TRNF) (+3,9%) і "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+14,3%, до 776 рублів за штуку).
Зростання акцій "Полюса" підтримується очікуваннями, що компанія може оголосити про викуп власних акцій з ринку. Крім того, компанія підтвердила, що веде переговори про придбання контрольного пакета акцій компанії KazakhGold.
Підтримку паперам "Норникелю" зробили новині про те, що три дочірні компанії ГМК ухвалили рішення щодо придбання 16,5 млн акцій "Норникелю" (8,7%) на загальну суму 42,65 млрд рублів.
Інший ринок просів слідом за світовими індексами: у минулу п'ятницю знизилися практично всі фондові індекси в Європі, у понеділок впала Азія, Європа (європейські індекси втрачають у межах 2,2-4,7%) та американські фондові ф'ючерси (контракт на індекс S&P 500 впав на 1,8%).
Реакція на дані по довірі споживачів до економіки єврозони за вересень, яка знизилася ледве менше очікувань, виявилася нейтральною. Зведений індекс ділової та споживчої довіри знизився до 87,7 пункту - мінімального рівня з листопада 2001 року, експерти очікували падіння до 87,3 пункти. Згідно переглянутим даним, місяцем раніше значення індикатора становило 88,5 пункту, а не 88,8 пункту, як повідомлялося раніше.
О 16:30 у США вийдуть дані про доходи й витрати населення США в серпні.
Нафта дешевшає на побоюваннях скорочення попиту на паливо й сировину в умовах світової економічної кризи. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на листопад вранці у понеділок впала на $3,48 щодо рівня закриття торгів 26 вересня й становить $103,41 за барель. Минулої п'ятниці ціна знизилася на $1,13. Попит на паливо в США перебуває на мінімальній оцінці з жовтня 2003 року - 19,5 млн барелів на добу.
Падіння ринків відбувається через затримку процесу прийняття Конгресом США програми з подолання фінансової кризи, а також на тлі поглиблення фінансової кризи в Європі. Так, у понеділок стало відомо про націоналізацію урядом Великобританії банку Bradford & Bingley, підтримку владою Бельгії, Нідерландів і Люксембургу фінансової компанії Fortis, а також про надання банку Hypo Real Estate Group кредитної лінії групою німецьких банків. Крім того, уряд Ісландії націоналізував найбільший банк країни Glitnir Bank, купивши його 75% акцій за 600 млн євро.
Влада США заявила в неділю про узгодження плану порятунку фінансової системи країни. Палата представників Конгресу США розгляне програму з подолання кризи в понеділок, а Сенат проголосує по ній до 1 жовтня. Реалізація комплексної програми подолання кризи може зажадати до $5 трлн, заявив минулого тижня інвестор Марко Фабер, який напророчив "чорний понеділок" в 1987 році.
На думку аналітиків Deutsche Bank Ярослава Лисоволика та Георгія Карташова, найближчим часом ринок буде стежити за долею заходів, спрямованих на надання підтримки фінансовому сектору США, про прийняття яких домовилися представники Білого дому та обох палат Конгресу. Прийняття пакету заходів Конгресом позитивно позначиться на настроях учасників світових ринків, що надасть підтримку й російським акціям, вважають експерти.
Начальник відділу цінних паперів Першого республіканського банку Михайло Паршин пов'язує падіння ринку з нестабільністю банків, що зберігається.
Рішення ФСФР Росії про зняття заборони на маржинальні угоди так і не принесло настільки необхідного пожвавлення російському фондовому ринку. У банків і фінансових компаній грошей мало через складності на грошовому ринку, що зберігаються, в декількох середніх і дрібних банках. Вибіркова допомога держави з порятунку окремих великих кредитних організацій не вирішила проблему банківської ліквідності в цілому. Дрібні спекулянти поспішають скористатися можливістю, що випала, відкрити "короткі позиції" і грати в напрямку основного тренда російського ринку, тобто вниз, вважає він.
Паршин відзначає, що зовнішнє тло поки не дає приводу грати вгору ні спекулянтам, ні більше довгостроковим інвесторам. В такій ситуації рекомендується зберігати спокій і накопичувати грошові ресурси для покупок на більше низьких рівнях, коли на те будуть підстави, думає він.
Як відзначає старший фінансовий радник ІК "БКС" Євгеній Тупікін, поточні кроки найбільших економік світу обумовлені наявністю серйозних фінансових "дір". "Монетарна влада намагається щосили їх латати, виділяючи все нові кошти, але кризові явища розвиваються більш стрімко, ніж можна собі було уявити. За оцінкою провідних аналітиків, у світовій економіці була створена величезна кількість похідних фінансових інструментів, забезпеченість реальними активами яких становить не більше 10-15%. Криза довіри серед учасників сформованого "порочного кола" змушує їх переводити в готівку деривативи по будь-якій залишковій вартості. Ті заходи, які зараз вживає американський уряд, звичайно, можуть зняти якусь напруженість у моменті, тим більше - напередодні виборів, однак користь викупу "безцінних" активів небезперечна. Фінансові структури, що загралися, під шумок можуть злити державі всі свої проблеми й розраховувати на допомогу у майбутньому", - вважає він.
Тим часом, за оцінкою Тупікіна, поточний тиждень може стати більше позитивним на тлі часткового схвалення програми заходів допомоги, запропонованої Мінфіном США. Поки є розуміння, що Конгрес схвалив виділення половини запитаної суми, а друга половина буде обговорюватися окремо. Якщо даний законопроект у понеділок буде затверджений, то це буде спекулятивним сигналом до гри на підвищення. Імовірно, краще ринку на цих новинах будуть акції фінансових компаній і банків, а частина грошей дістанеться сировинним ринкам, думає експерт "БКС".
Аналітик ВТБ 24 Станіслав Клещев звернув увагу на зниження розрахункових цін по акціях нафтогазового сектора інвестбанками UBS й Goldman Sachs, що стало додатковим негативом, крім зниження вартості сировини. У цілому ситуація на ринках продовжує залишатися дуже неспокійною, однак зниження акцій варто розглядати не як привід для паніки, а як можливість купити цікаві активи, вважає він.
Аналітики ІФК "Алемар" звернули увагу на претензії Федеральної антимонопольної служби до нафтовиків - у списку "винних" значилися "Роснафта", "ЛУКОЙЛ" (РТС: LKOH), "Сургутнафтогаз", ТНК (РТС: TNKO)-ВР й "Газпром нафта". ФАС обвинуватила їх у зловживанні домінуючим положенням на російському ринку нафтопродуктів. На думку відомства, компанії встановлювали монопольно високі ціни й створювали дискримінаційні умови для сторонніх покупців. "Газпром нафта" і ТНК-ВР можуть заплатити близько 2% від виторгу за 2007 рік, рішення у відношенні "Роснафти" та "ЛУКОЙЛа", що контролюють 40% потужностей, буде прийнято в жовтні. "Сургутнафтогаз" зміг уникнути претензій: ФАС 19 вересня ухвалила, що його частка на ринку не перевищує 8%.
"Той факт, що ФАС вперше почала штрафувати нафтові компанії, виходячи з їхнього обороту на загальноросійському ринку - це негативний сигнал для галузі. До цього ФАС висувала до нафтовиків претензії тільки в межах регіонів. Штрафи можуть скласти 1-15% від виторгу за 2007 рік від продажу в Росії тих видів нафтопродуктів, по яких виявлені порушення, однак вони не можуть перевищити 2% сукупного виторгу компанії", - пишуть аналітики ІФК "Алемар" у своєму огляді.
У цілому, на думку аналітика ІФК "Алемар" Вадима Смирнова, очікування допомоги з боку держави (уряд РФ заявляв раніше, що як підтримка ринку можливі покупки акцій на суму до 500 млрд рублів) недостатньо, щоб підтримати ринок на скільки-небудь тривалий час на тлі розростання світової фінансової кризи. У той же час план порятунку фінансової системи США все-таки буде затверджений у найближчі дні й може викликати короткочасний сплеск активності покупців, але надалі, імовірніше за все, негативна динаміка на ринках візьме гору. Насамперед, екстрені вливання не поліпшать загальну економічну ситуацію - минулого тижня практично вся статистика по американській економіці свідчила про поглиблення спаду. Також реалізація плану порятунку може не привести до належного ефекту через невизначеність в істотних для ринку питаннях (невідомо, за якими точно цінами будуть викуповуватися проблемні активи). Крім того, заходи, запропоновані адміністрацією, несуть у собі значні макроекономічні, системні й моральні ризики, які виявляться в більше тривалій перспективі, вважає Смирнов.
Азіатські фондові індекси впали в понеділок п'ятий день поспіль на побоюваннях провалу стабілізаційної програми в США й подальшого вповільнення економічного зростання в умовах кризи, що заглиблюється. Китайські біржі закриті з 29 вересня до 5 жовтня у зв'язку зі святкуванням річниці проголошення КНР.
Американські фондові індекси виросли за підсумками торгів у п'ятницю чекаючи досягнення в Конгресі угоди за планом подолання фінансової кризи, запропонованого урядом США. Котирування акцій фінансових компаній піднялися в останню годину торгів, компенсувавши падіння ринку на початку сесії. Підіндекс S&P, до розрахунку якого входять папери представників цього сектора, збільшився до закриття ринку на 3,2%.
Лідери республіканців і демократів у Конгресі, президент Джордж Буш після тривалих переговорів погодили основні деталі плану порятунку фінансової системи США, що припускає викуп у банків неліквідних активів на $700 млрд.
У другому та третьому ешелонах на ФБ ММВБ у понеділок сильніше за інших впали акції ДЕК (-15,7%), "Якутськенерго" (РТС: YAEN) (-8,9%), ОГК-2 (РТС: OGKB) (-8,4%), "Поліметалу" (-7,4%), ОГК-6 (РТС: OGKF) (-7,3%), "Уралкалію" (РТС: URKA) (-7,3%).
Виросли в ціні папери МОЕСК (+3,7%, вдень торги паперами припинялися на годину через падіння більш ніж на 10%), "Разгуляя" (+2,5%), "Белона" (+1,9%).
Сумарний обсяг торгів на класичному ринку акцій РТС до 15:00 склав $26,6 млн, обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ досяг 19,23 млрд рублів (лідер - "Газпром" - 6,4 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас