Тимошенко: Україна не має заборгованості за газ, закачаний до ПСГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Україна не має заборгованості за газ, закачаний до ПСГ

Енергетика
175
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко спростовує інформацію про існування заборгованості за газ, закачаний до українських ПСГ.
Про це вона заявила сьогодні журналістам, передає кореспондент РБК-Україна.
Коментуючи, озвучену на засіданні РНБО 26 вересня, інформацію, що Україна не сплатила закачаний до ПСГ газ, вона повідомила, що в даний час НАК "Нафтогаз України" сплачено 9,5 млрд куб. м газу, що знаходиться в ПСГ.
Вона підкреслила, що до початку опалювального сезону компанія планує закачати до ПСГ і сплатити 16 млрд куб. м газу. "Така ситуація склалася вперше за багато років. Раніше, на початок опалювального сезону НАК "Нафтогаз України" належало 0 куб м газу. Він весь знаходився на балансі корупційних структур", - заявила вона.
У той же час заступник голови правління компанії Юрій Колбушкін повідомив 16 вересня ц.р., що НАК "Нафтогаз України" закачала до ПСГ 12 млрд куб. м газу. Він уточнив, що з них 8 млрд куб. м - це газ, що імпортується. Всього у 2008 р. НАК "Нафтогаз України" планує закачати до ПСГ 14 млрд куб. м газу, в т.ч. 9 млрд куб. м - що імпортується, сказав Колбушкін.
Як повідомлялося, станом на 31 червня ц.р. Україна закачала до підземних сховищ газу (ПСГ) 6,981 млрд куб. м газу при плані 6,5 млрд куб. м, за даними уряду.
Нагадаємо, 26 вересня ц.р. Президент України Віктор Ющенко заявив, що поточний дефіцит коштів НАК "Нафтогаз України" складає 9,1 млрд грн. Він підкреслив, що така ситуація склалася унаслідок "сюрреалістичного підходу" уряду, який купує газ за однією ціною, ринковою, а продає населенню і споживачам за іншою, заниженою. "В результаті компанія перетворилася на субсидійну контору, яка роздає гроші всім і вся", - підкреслив Президент.
Глава держави виразив переконання, що уряд переносить існуючі проблеми НАК "Нафтогаз" на 2009 р. Він уточнив, що в проекті держбюджету-2009 на компенсацію різниці у вартості газу, що імпортується, і його відпускної ціни для підприємств ТКЕ передбачено 8,7 млрд грн. На думку Ющенка, цей показник є нереальним.
Днем раніше, 25 вересня ц.р., прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що "Нафтогаз України" знаходиться в стабільному фінансовому положенні, додавши, що компанія виведена із збитків.
НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально-інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають більше 97% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їхнім транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас