До 2012 року в Україні з'явиться біржа електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2012 року в Україні з'явиться біржа електроенергії

Енергетика
209
В 2012 році в Україні запрацює Біржа електричної енергії. Торговельний майданчик буде створено з метою мінімізації ризиків виникнення небалансів при функціонуванні ринку двосторонніх договорів. Про це під час науково-практичної конференції "Реформування ринку електричної енергії - перехід до ринку довгострокових договорів і балансуючого ринку" повідомив голова Національної комісії регулювання електроенергетики України (НКРЕ) Валерій Кальченко.
В.Кальченко відзначив, що в умовах функціонування ринкової моделі обопільних умов і балансуючого ринку при збільшенні видів розрахунків між суб'єктами за електроенергію існує ризик значного ускладнення процесів розрахунків. Тому необхідно створити окрему структуру для здійснення функції розрахунків. Із цією метою моделлю ринку обопільних умов і балансування передбачена діяльність на ринку розпорядника розрахунків, основними функціями якого буде здійснення відповідних розрахунків і виставляння кінцевих рахунків учасникам ринку.
Ще одним нововведенням буде створення Біржі електроенергії за моделлю ринку "день наперед", де учасники ринку зможуть купувати і продавати електроенергію з метою мінімізації ризиків виникнення небалансів шляхом уточнення своїх договірних позицій на добу вперед. Така модель ринку, за словами В.Кальченка, дозволить значно розширити спектр послуг і товарів, які реалізуються суб'єктами ринку електроенергії, а також дозволить забезпечити встановлення ціни на кожну послугу окремо, залежно від фактичної та економічної вартості послуги.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас