Кабмін планує до кінця жовтня підписати газову угоду з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін планує до кінця жовтня підписати газову угоду з РФ

Енергетика
118
Уряд України вже до кінця жовтня планує підписати довгострокову угоду з Російською Федерацією про постачання природного газу.
Про це повідомила прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час спілкування з представниками провідних зарубіжних агенцій, про це повідомляє управління із зв'язків зі ЗМІ секретаріату уряду.
Тимошенко зазначила, що Україна зацікавлена у тому, щоб ця угода була довгостроковою і носила стратегічний характер. “Цього року нам було б дуже добре підписати не стресову угоду на один рік, а стратегічну, на багато років вперед, угоду між Україною і Росією щодо забезпечення природним газом", - сказала вона.
Прем'єр-міністр також сподівається, що російська сторона виконає домовленість про те, що Україна буде переходити на світові ціни на газ поступово протягом 3-4 років і що це не стане шоковою терапією для нашої економіки.
Тимошенко також повідомила, що ціна на російський газ для України буде оприлюднена після завершення переговорів. “На жаль, після останнього візиту президента України до Російської Федерації пролунала ціна 400 доларів (за 1 тис. куб. м), але я зроблю все для того, щоб поборотися за більш низьку ціну", - запевнила голова уряду.
У той же час, у Секретаріаті президента прогнозують, що ціна на газ для України в 2009 р. буде вища 250 дол. за 1 тис. куб. м. Про це на брифінгу заявив сьогодні уповноважений Президента України з міжнародних аспектів енергетичної безпеки Богдан Соколовський. "НАК "Нафтогаз України" (у 2009 р.) доведеться отримувати газ за новою ціною, яка, думаю, буде навіть не 250 дол., як це прогнозує уряд", - сказав він.
Також, за словами Соколовського, Секретаріат президента "не допускає думки", що Тимошенко поїде на переговори з газу до РФ без узгоджених з Ющенком директив. "Я не хочу допускати думки, що прем'єр поїде на переговори без узгоджених з Президентом директив", - сказав він.
Нагадаємо, в середу на прес-конференції Тимошенко заявила, що не збирається погоджувати свої дії на переговорах у Москві з Президентом.
У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко вважає, що уряд повинен почати офіційні переговори з РФ про ціну газу на 2009 р. і в перспективі. "Кабмін повинен розшифрувати свої заяви, перетворивши їх в директиви, і далі день за днем вести складні переговори, а не перешіптування", - сказав він.
Як повідомлялося, 27 червня ц.р. голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що не виключає, що у разі закупівлі газу в Середній Азії за європейськими цінами для України його вартість виросте до 400 дол. за 1 тис. куб. м.
29 червня ц.р. Тимошенко повідомила, що в ході зустрічі з прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним 28 червня була досягнута домовленість про поступовий перехід України на європейські ціни на газ упродовж 3-4 років.
Раніше Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв попередив Президента України Віктора Ющенка про "істотне" зростання ціни на газ з 1 січня 2009 р. Глава російської держави зазначив, що "зростання буде істотним і пов'язане із зростанням світових цін". У свою чергу, Ющенко заявив про бажання Києва не затягувати перехід до ринкових цін на газ.
На сьогоднішній день Україна купує у "Газпрому" середньоазіатський газ за ціною 179,5 дол. за тис. куб. м. У червні "Газпром" і "Нафтогаз України" заявили, що ціна на газ для України на 2009 р. ще не сформована.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас