Інвестори втратили надію заробити на українському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори втратили надію заробити на українському ринку

Нерухомість
1085
За півтора роки роботи в Україні австрійський інвестфонд нерухомості Sparkassen Immobilien не знайшов застосування 500 млн євро, які планував інвестувати в український ринок. Учора в Sparkassen Immobilien заявили, що всі проекти фонду в Україні припинені через світову фінансово-кредитну кризу. Через два місяці Sparkassen Immobilien, можливо, відновить свої проекти в країні, але інвестиції фонду в Україну можуть бути вже не настільки масштабними, вважають експерти.
Гендиректор "Імморент Україна" (близька Sparkassen Immobilien компанія) Михайло Меркулов учора заявив, що фонд тимчасово призупинив інвестиції в нерухомість України через світову кризу на ринках позикового капіталу. "Період очікування складе місяць-два. Надалі позиція Sparkassen буде залежати від ситуації на світовому фінансовому ринку і внутрішньому ринку України, що є для фонду одним із найперспективніших", - повідомив Меркулов. Раніше свої українські проекти заморозила російська Mirax Group. Переглянуть свій портфель проектів "Інтеко", "XXI століття" і ТКС.
Sparkassen Immobilien офіційно вийшов в Україну навесні 2007 року . Інвестфонд планував вкласти в покупку об'єктів комерційної та житлової нерухомості в Україні близько 500 млн євро. На початку січня поточного року голова Sparkassen Ернст Вейдовський в інтерв'ю Austria Presse Agentur заявив, що фонд готується до двох угод на ринку офісної нерухомості Києва.
Але, як повідомив учора Михайло Меркулов, в Sparkassen дотепер немає жодного об'єкта і проекту в Україні. За його словами, зараз компанія призупинила укладання угоди купівлі побудованого торгового центру (його місце розташування не уточнюється). Можливо, до кінця року угода все-таки буде підписана - акціонери і правління інвестфонду вирішили взяти тайм-аут для перегляду своїх пріоритетів убік більш прибуткових і менш ризикованих проектів, відзначає Меркулов.
На український ринок нерухомості фонд вийшов разом з лізинговою компанією Immorent AG (як і Sparkassen, входить в Erste Group). Immorent планувала інвестувати у свої українські проекти близько $50 млн. Ці плани не зміняться завдяки стійкій позиції Erste Bank, повідомили в Immorent.
Sparkassen Immobilien AG купує та управляє об'єктами комерційної і житлової нерухомості, інвестує в девелоперські проекти в Австрії, Німеччині, Чехії, Угорщині, Словаччині, Румунії та Болгарії. Портфель проектів на 30 червня - 265 об'єктів загальною площею 1,44 млн кв. м. Чиста вартість активів (NAV) - 1,7 млрд євро, виторг в I півріччі - 54,1 млн євро (+20%), EBITDA - 34,3 млн євро (+34%). Капіталізація на Vienna Stock Exchange учора - 346,72 млн євро.
Цього року через світову фінансово-кредитну кризу Sparkassen Immobilien уперше за останні кілька років скоротив зростання операційного прибутку (EBIT) - за підсумками I півріччя він склав 32,2 млн євро (-21%) проти 40,8 млн євро за аналогічний період 2007 року. За останній рік капіталізація компанії впала на 38,82%. Показник P\NAV Sparkassen становить 0,2 (фонд торгується з 80-процентним дисконтом до чистої вартості активів).
Sparkassen - друга австрійська компанія, що інвестує в нерухомість, що заявила про свої фінансові проблеми. Так, 18 вересня найбільша девелоперська компанія Австрії Immoeast AG повідомила, що в I кварталі її операційний збиток склав 261,4 млн євро проти 93,1 млн євро прибутку роком раніше. Провальні фінрезультати в Immoeast пояснили зниженням вартості нерухомості в Центральній і Східній Європі.
Однак ставки капіталізації комерційної нерухомості в Україні дотепер залишаються одними з найвищих у Європі, нагадує партнер КУА "Драгон Есет Менеджмент" Володимир Тимочко. Останні кілька років вони становили 9-10% проти 4,5-5% у Західній Європі і 5-7% - у Східній. "Є загальне обережне ставлення до українського ринку нерухомості, але підстав для нього немає - ставки продовжують рости", - відзначає Тимочко.
Erste Group заморозила не тільки інвестиції в українську нерухомість. Наприкінці липня Erste Bank заявив, що відмовився від агресивного розвитку своєї української "дочки" - Ерсте Банку (див. Ъ від 31 липня). Зміну стратегії в компанії пояснили нестабільною політичною ситуацією в Україні, дуже високою інфляцією і тим, що Національний банк повільно проводить реформи. "Ми консервативні і боїмося розвитку в Україні. Ми хочемо почувати себе в безпеці", - заявив тоді голова правління Erste Bank Андреас Трайхель.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас