Харків помилився в розрахунках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харків помилився в розрахунках

Енергетика
791
Перед початком опалювального сезону один з найбільших обласних центрів країни Харків опинився в скрутному становищі. Учора міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що харківська ТЕЦ-5 перерахувала порядку 120 млн грн компанії "УкрГаз-енерго" за спожитий цього року газ. Таким чином, зараз ТЕЦ-5 не зможе розплатитися з НАК "Нафтогаз України", що вимагає стовідсоткової передоплати.
На сьогоднішній день із трьох існуючих у Харкові ТЕЦ працює лише ТЕЦ-4, оскільки ТЕЦ-3 і ТЕЦ-5 уже більше трьох місяців простоюють через відсутність енергоносіїв. При цьому 23 вересня "Харківгаз" звернувся до керівництва ТЕЦ-4 з вимогою призупинити роботу підприємства. Це рішення практично відразу було оскаржено в Дзержинському суді Харкова. Але в результаті зниження тиску чотири райони міста з початку цього тижня залишилися без гарячої води.
Міністр палива та енергетики Юрій Продан учора заявив, що дочірня компанія НАК "Нафтогаз України" - "Газ України" - відключила харківську ТЕЦ-5 від газопостачання у зв'язку з тим, що підприємство перелічило "УкрГаз-Енерго" (50/50 володіють "Нафтогаз" і RosUkrEnergo) близько 120 млн грн передоплати за природний газ. За його словами, цими грішми ТЕЦ-5 зобов'язана була розрахуватися з "Газом України", перед яким у неї заборгованість.
Представники "УкрГаз-Енерго" говорять, що перестали співробітничати з харківською ТЕЦ-5 ще в травні. "Підприємство повністю з нами розрахувалося, а ми поставили передбачені договором ліміти газу, - стверджують в 'УкрГаз-Енерго'. - Може, Продан хотів, щоб підприємство розрахувалося з 'Нафтогазом' за поставлений 'УкрГаз-Енерго' газ".
В "УкрГаз-Енерго" пояснюють дії "Нафтогазу" бажанням витіснити компанію із внутрішнього ринку. Першу подібну спробу "Нафтогаз" почав у середині березня. Тоді "Газ України" направив найбільшим промисловим підприємствам країни пропозицію з 1 березня купувати газ у неї, а не в "УкрГаз-Енерго". У випадку відмови "Нафтогаз" пообіцяв відключити їх від постачання палива .
Представники "Газу України" учора заявили, що без стовідсоткових розрахунків підприємств ТКЕ за природний газ, спожитий з 1 жовтня, компанія не буде укладати договори на його постачання в новому опалювальному сезоні. У компанії відзначили, що найбільшим боржником в Україні перед "Газом України" є підприємство "Харківські теплові мережі" - 331,5 млн грн. За даними компанії, загальна сума заборгованостей підприємств ТКЕ за спожитий з початку опалювального сезону 2007-2008 року газ перевищує 1,8 млрд грн при середньому рівні розрахунків 73% (див. довідку).
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима нагадав, що протягом останніх декількох років "Газ України" постійно заявляє про масштабні наступи на боржників. "На практиці заяви про відключення приводять до збільшення розрахунків за газ. Саме на це й розраховує 'Нафтогаз', - сказав він. - А в сьогоднішніх умовах, коли 'Нафтогаз' здійснює передоплату за російський і середньоазіатський газ, своєчасні розрахунки перед 'Газом України' дуже потрібні".
Секретар Харківської міськради Геннадій Кернес учора заявив, що влада міста вже почала переговори із представниками "Нафтогазу" і сподівається, що найближчим часом компанія відновить постачання газу на ТЕЦ. Як стало відомо, влада Харкова розглядає можливість залучення кредиту для погашення боргів перед "Газом України". Однак, на думку генерального директора "Олгаз-інвест" Юрія Коровіна, шанси залучити новий кредит у ТЕЦ-5 невеликі. "Доти, поки проблема з фінансами не буде вирішена остаточно, ТЕЦ-5 або банки не будуть мати чітких гарантій повернення грошей, навряд чи хто-небудь видасть кредит", - погоджується з ним Максим Шеїн з консалтингової компанії "Брокеркредитсервіс".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас