Росія запропонувала Венесуелі створити нафтовий консорціум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія запропонувала Венесуелі створити нафтовий консорціум

Енергетика
157
Росія запропонувала Венесуелі створити нафтовий консорціум, що буде інвестувати кошти у розробку нових родовищ.
Про це заявив президент Венесуели Уго Чавес, що прибув напередодні з візитом у Москву, передає Reuters.
"Вони (керівництво РФ) запропонували нам створити нафтовий консорціум - найбільший у світі", - сказав Чавес. За його словами, у консорціум увійдуть венесуельська держкомпанія Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), а також ЛУКОЙЛ, ТНК-BP, "Роснафта" і ВАТ "Газпром". Створення такого консорціуму виведе російсько-венесуельські відносини на новий рівень, відзначив Чавес.
Венесуельський лідер пояснив, що спочатку нове об'єднання буде працювати у Венесуелі, однак потім планується його участь у проектах з освоєння родовищ та в інших країнах Латинської Америки.
Чавес напередодні зустрівся із прем'єр-міністром Росії Володимиром Путіним. На зустрічі обговорювалося широке коло питань двостороннього співробітництва. Зокрема Путін підтвердив готовність РФ розвивати партнерство в сфері атомної енергетики. Серед перспективних напрямків взаємодії двох країн російський прем'єр назвав звичайну енергетику високі технології, машинобудування і нафтохімію.
Торкаючись розширення співробітництва в енергетичній сфері, Путін повідомив, що на кінець жовтня намічений пуск першої бурової установки "Газпрому" у Венесуельській затоці. Він також вважає, що "співробітництво між російськими компаніями і венесуельською державною нафтовою компанією може добре розвиватися не тільки у двосторонньому плані, але й на ринках третіх країн".
Нагадаємо, що 20 вересня 2008 р. Венесуела підписала угоди на розробку родовищ природного газу на своїй території з іноземними компаніями, серед яких "Газпром", друга за розміром в США нафтова компанія Chevron Corp. і італійська ENI Sp. За словами У.Чавеса, угоди про створення спільних компаній для скраплення і транспортування газу є дуже важливими для країни.
У липні ц.р. у Москві були підписані три великі угоди між венесуельською держкомпанією PDVSA і російськими компаніями. ТНК-ВР домовилася про спільне з PDVSA дослідження блоку "Айакучо-2" нафтоносної провінції Оріноко, ЛУКОЙЛ - про спільне дослідження блоку "Хунін-3", "Газпром" - про проведення сертифікації і кількісної оцінки запасів родовищ блоку "Айакучо-3".
Додамо, що за доведеними запасами природного газу, що становить 4,3 трлн куб. м, Венесуела посідає перше місце в Латинській Америці. Розвідані нафтові родовища країни містять 11,2 млрд т, що становить 7% світових запасів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас