Бойко викрив корупційну схему в уряді Юлії Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко викрив корупційну схему в уряді Юлії Тимошенко

Енергетика
2928
Екс-міністр енергетики України Юрій Бойко заявив про ще одну корупційну схему в уряді Юлії Тимошенко.
Бойко заявив, що Україна продовжує експортувати електроенергію за збитковими цінами за кордон, при цьому для власних потреб з недавніх пір почала закуповувати електрику в Росії.
За його даними, мова йде про лобіювання урядом України інтересів групи бізнесмена Василя Бечварджа. Українська сторона продає його фірмам-посередникам електроенергію за заниженими цінами, а потім компанії перепродують її в європейські країни за вищими розцінками.
За словами Бойка, щоб сховати цю схему, напередодні державна компанія "Укрінтеренерго" заявила про покупку 52% акцій угорської Energy Capital Trade ZRt, що пов'язують із Бечварджа. "Вони спробували облагородити схему, надати їй видимість якоїсь державної участі державного інтересу, хоча насправді контроль групи Бечварджа над експортом електроенергії підсилився, а позиції держави ослабли", - підкреслив Бойко.
Він пояснив, що Бечварджа однаково продовжує володіти 48% акцій спільного підприємства, що дозволяє блокувати будь-які рішення. Крім того, після злиття Бечварджа одержав 100% контроль над експортом електроенергії з Бурштинського енергоострова.
У результаті, стверджує Бойко, Бечварджа зараз контролює близько 75% українського експорту електроенергії, що виробляється за заниженими цінами.
"Верхом цинізму є той факт, що, експортуючи електроенергію собі в збиток через структури Бечварджа, Україна у вересні вперше почала імпорт електроенергії з Росії - і теж за посередництвом цієї бізнес-групи. Закупівля російської електроенергії прямо суперечить програмним принципам "демократичної коаліції", що сформувала діючий уряд. Зниження енергетичної залежності від Росії завжди називалося одним із пріоритетів демкоаліції, але коли в справу вступає особистий інтерес, програмні принципи, як ми бачимо, відступають", - заявив Бойко.
"Тепер всі споживачі України, яким буде поставлятися російська електроенергія, заплатять Василю Бечварджа і його заступникам в уряді Тимошенко двічі - один раз за завезену електроенергію з Росії і другий раз - просубсидувавши експорт українського струму європейським споживачам нижче ціни українського ринку", - резюмував він.
Тим часом, в уряді Тимошенко вже встигли спростувати заяви Бойка. Віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив, що вважає угоду купівлі угорської компанії вигідною - за його словами, це відповідає українським інтересам. Турчинов навіть порівняв угорську компанію з посередником "РосУкрЕнерго", що продає газ Україні. Тепер, стверджує віце-прем'єр, в України з'явилося власне "РосУкрЕнерго" для продажу електроенергії в європейські країни.
"За тією інформацією, що мені надало Мінпаливенерго, можна сказати, що це "РосУкрЕнерго" навпаки, тому що тут іде інтервенція на зовнішній ринок, а не когось пускають на внутрішній, і причому контрольний пакет купується державним підприємством, а не приватними особами", - пояснив Турчинов.
Він також підтвердив інформацію про те, що Україна почала закупівлі електроенергії в Росії, однак назвав це тимчасовими заходами. Турчинов пояснив, що закупівлі в Росії почалися після зупинки блоку Хмельницької АЕС, що повинен бути запущений найближчим часом.
Примітно, що Турчинов підтвердив поставки російської електроенергії в Україну через Energy Capital Trade ZRt, однак заявив, що посередникові вдалося домовитися про поставки за дешевшою ціною, ніж пропонували в РАО ЄС.
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас