США спробують обмежити спекуляцію на сировинних ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США спробують обмежити спекуляцію на сировинних ринках

Енергетика
407
Адміністрація і Конгрес США можуть включити заходи щодо обмеження спекуляції на сировинних ринках у комплекс законопроектів, що розробляється після рекордного зростання цін на нафту в понеділок, повідомляє агентство Bloomberg.
Ціни на нафту на NYMEX зробили в понеділок неймовірний стрибок на $25 на тлі тривалої загальної нестабільності на світових ринках, побоювань із приводу $700-мільярдного плану порятунку американської економіки, активності спекулянтів, а також зниження курсу долара на 2% відносно євро. Таке зростання стало рекордним за всю історію товарно-сировинної біржі, торги на якій почалися в 1983 році.
Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) США заявила про "пильне відстеження" динаміки цін на предмет спекуляції.
"Мені достеменно відомо, що кілька членів Конгресу працює над включенням заходів з обмеження спекуляції в законодавство про фінансові ринки. Думаю, стрибок цін на нафту стане черговим стимулом для прийняття такого закону", - заявив член CFTC Барт Чілтон.
Пропозиції членів Конгресу щодо включення обмежень на коливання ціни на товарно-сировинних ринках у законодавство з порятунку Уолл-стріт від кризи натикаються на протидію з боку адміністрації. Президент Джордж Буш наполягає, щоб Конгрес не перевантажував комплекс законопроектів, прив'язаний до $700-мільярдного плану порятунку, "положеннями, що не стосуються справи".
Минулого тижня після рекордного зростання цін на нафту, мідь і зерно Палата представників Конгресу схвалила законопроект, направлений на зниження спекуляції на товарно-сировинних ринках і розширення відповідних повноважень CFTC. Однак законопроект не пройшов розгляд у Сенаті.
На даний момент сенатори ще не впевнені, чи будуть заходи щодо обмеження спекуляції включені в комплекс ініціатив за планом порятунку або розглянуті як окремий законопроект.
"Не можна обмежити короткі продажі і залишити товарно-сировинні ринки без регулювання, - стверджує представник хеджевого фонду Masters Capital Management Майкл Мастерс, якого Конгрес неодноразово залучав як експерта щодо питання впливу учасників фінансового ринку на зростання цін на нафту. - Це багатоголова гідра - ви не можете від неї позбутися, відрубавши лише одну голову; потрібно зрубати відразу всі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас