Юлія Тимошенко стала доступніша — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко стала доступніша

Казна та Політика
700
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчора перехопила ініціативу президента Віктора Ющенка щодо забезпечення громадян недорогими квартирами. У Полтаві лідер БЮТ виступила головною діючою особою на торжествах, присвячених заселенню будинку, побудованого в рамках програми "Доступне житло", що уряд Тимошенко раніше відмовлявся фінансувати.
Учорашній день прем'єр-міністр Юлія Тимошенко присвятила робочій поїздці в Полтаву. У її графік входила участь у торжествах з нагоди здачі та заселення 100-квартирного житлового будинку, побудованого в рамках програми "Доступне житло", відкриття приміщення Полтавського міського управління внутрішніх справ і спортивного комплексу "Динамо", а також участь у виїзному закритому засіданні колегії МВС.
Слід зазначити, що до програми "Доступне житло", що передбачає будівництво багатоквартирних будинків для громадян з невисоким рівнем доходів, уряд Юлії Тимошенко не має ніякого відношення. Її ініціював президент Віктор Ющенко, що підписав у листопаді минулого року відповідний указ. Тоді ж для реалізації проекту "Доступне житло" він доручив Кабінету міністрів передбачити в проекті бюджету-2009 витрати не менше 0,5% від ВВП (близько 4 млрд грн), однак Кабмін не виконав даної вимоги. Але про це Тимошенко вчора зволіла не згадувати.
"Ми приїхали сюди, щоб подивитися, як спрацював уряд разом з міською владою щодо реалізації програми "Доступне житло", - заявила Юлія Тимошенко, перерізавши стрічечку на вході в багатоповерхівку. - Це перший будинок, що демонструє, що можна будувати житло у два рази дешевше, ніж сьогодні". Вартість квадратного метра в новому будинку склала близько $650, тоді як у Полтаві середня вартість житла дійсно у два рази вища. "Секрет нашого успіху в тому, що міськрада Полтави взяла під контроль і не допустила хабарництва, посередників і перепродажу землі", - поділилася прем'єр.
Тим часом мер Полтави Андрій Матковський повідомив, що 70% вартості будівництва будинку оплатили новосели, а компенсацію решти 30%, не профінансованих держбюджетом, виділили з міського бюджету. Незважаючи на сильний дощ, послухати прем'єра зібралося в двохсот людей. З її виступу випливало, що "у наступному році практично все соціальне житло буде будуватися якісно й у два рази дешевше". Для цього, за словами Тимошенко, "Кабінет міністрів закладає в бюджет механізми, що передбачають близько 8 млрд грн", для "надання іпотечних кредитів на 25-30 років без першого внеску і з дуже низькими відсотками".
Слід зазначити, що насправді проект держбюджету-2009, затверджений урядом, не передбачає виділення коштів на програму "Доступне житло", а лише дозволяє Державній іпотечній установі брати позики під держгарантії. Очевидно, про ці позики і говорила прем'єр-міністр.
Учора звернувся до представників міськради із проханням прокоментувати, чому мер Полтави дозволив Юлії Тимошенко привласнити собі всі заслуги за успішне закінчення будівництва "соціального будинку". Співрозмовники відмовилися говорити про це "під запис", а неофіційно нагадали, що на виборах 2006 року Матковський балотувався в мери за підтримки БЮТ і, незважаючи на безпартійний статус, входить до числа соратників глави уряду.
Два інші заходи, у яких взяла участь прем'єр, готувалися під керівництвом голови МВС Юрія Луценка. Тимошенко врочисто перерізувала стрічечки в будівель Полтавського міського управління внутрішніх справ і нового спорткомплексу "Динамо". "Зараз ми повинні почати хвилю будівництва таких приміщень для міліції по всій країні", - говорила Юлія Тимошенко під схвальні кивки Юрія Луценка, Андрія Матковського, голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Асадчева ("Наша Україна") і голови Полтавської облради Олександра Удовиченка (Партія регіонів).
Виступаючи на засіданні розширеної колегії МВС, Юлія Тимошенко зненацька попросила Юрія Луценка взяти під особистий контроль розслідування кримінальної справи відносно колишнього начальника спецпідрозділу ДАІ "Кобра" Олексія Кожи. Нагадаємо, у лютому на особисту вимогу Віктора Ющенка Кожа був звільнений зі служби за те, що нібито показав голові Верховної ради Арсенію Яценюку з вікна автомобіля непристойний жест.
"Зараз ведеться робота із планомірного знищення цієї людини (Олексія Кожи), і я прошу вас, Юрій Віталійович, взяти цю справу під свій контроль", - сказала Тимошенко.
Прем'єр зробила кілька заяв про політичну обстановку в країні. На прес-конференції лідер БЮТ пообіцяла "знайти новий формат коаліції", якщо за 30 днів не буде відновлена робота старої більшості. Вона також запевнила ЗМІ, що перевибори спікера відбудуться тільки після формування коаліції, а не на цьому тижні, хоча джерела в Партії регіонів і БЮТ стверджують зворотне.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас