Ціни на нафту стрибнули до 120 дол. через активність спекулянтів, впали до 108 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на нафту стрибнули до 120 дол. через активність спекулянтів, впали до 108 дол.

Енергетика
875
Ціни на нафту зробили в понеділок неймовірний стрибок $16 на тлі тривалої загальної нестабільності на світових ринках, побоювань із приводу $700-мільярдного плану порятунку американської економіки, активності спекулянтів, а також зниження курсу долара на 2% відносно євро.
У понеділок, коли минав жовтневий контракт, ціни ф'ючерсів на New York Mercantile Exchange виросли на рекордні за всю історію 17%, до $120,92, і в якийсь момент, приблизно за 7 хвилин до закриття, досягали навіть $130.
Настільки фантастичний підйом цін спантеличив експертів, американський регулятор термінового ринку почав розслідування подій понеділка, які наводять на думку про цінові маніпуляції, пише The Wall Street Journal.
За однією думкою, основною причиною злету цін стали операції спекулянтів, які до цього активно грали на зниження цін (минулого тижня вони опускалися майже до $90) і стояли в коротких позиціях.
Трейдери купили раніше термінові контракти за низькою ціною і в останній момент, коли контракт минав, були змушені придбати ф'ючерси за новою ціною, щоб закрити позиції і не здійснювати поставку сировини. Аналітики висловлюють припущення, що за цією операцією могла стояти велика нафтова компанія, що хеджувала поставки, або ж хедж-фонд.
Минулого тижня вважалося, що вартість нафти стабілізується біля рівня $90 за барель або нижче через загальне погіршення економічної кон'юнктури у світі. Тепер багато хто каже, що високий попит і побоювання із приводу можливого зростання інфляції в США у зв'язку з реалізацією $700-мільярдного плану порятунку економіки будуть утримувати ціни вище $110.
Торгівля нафти здійснюється з великим "плечем": для укладання контракту буває досить задепонувати 5-10% від його ціни як гарантію, і у випадку різкої зміни ціни можуть вимагатися більші додаткові внески.
Інша версія, пише агентство Bloomberg, полягає в тому, що, оскільки стрибок відбувся в 30-хвилинне "вікно", коли розраховується ціна закриття, хтось хотів вплинути на неї.
У підсумку жовтневий контракт закрився в понеділок на $11,55 вище, ніж листопадовий.
У цілому те, що відбулося на біржі, добре ілюструє непередбачуваність Уолл-стріт на тлі нинішньої загальної ринкової турбулентності.
У вівторок нафта почала знижуватися. Багато хто побоюється, що новий "план порятунку" не врятує економіку США від рецесії, і попит на енергоносії знизиться. Листопадові ф'ючерси знижувалися в Азії майже на 1%, дo $108,37, а потім почали слабке зростання.
"Не схоже, що США незабаром виберуться із цього безладдя", - сказав Bloomberg Тобі Хессал з Commodity Warrants Australia Ltd.
У понеділок листопадовий контракт у Нью-Йорку виріс на $6,62, або 6,4%, до $109,37.
Котирування листопадового ф'ючерса на російську нафту марки Rebco в електронній системі CME Globex (NYMEX) виросли на $6,35 і досягли $102,70 за барель.
На лондонській біржі ICE Futures 22 вересня вартість ф'ючерсів на листопад на нафту Brent піднялася на $6,43 - до $106,04 за барель.
Ціна спотових контрактів на російську нафту Urals (c.i.f. порти Середземномор'я) у понеділок склала $102,87 за барель, що на $5,72 вище від ціни spot у попередній день.
Експортна нафта з Росії з постачанням в порти Західної Європи (Urals c.i.f. С.-З. Європа) коштувала $102,69 за барель (+$5,57), Siberian Light (c.i.f. С.-З. Європа) - $104,78 за барель (+$5,66).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас