"Нафтогаз" висунув теорію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" висунув теорію

Енергетика
786
У п'ятницю прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що переговори з Росією про ціну на газ в 2009 році припинені через політичну кризу. В "Нафтогазі" мають намір скористатися цією паузою і дочекатися грудневого зниження цін на вуглеводні у світі, що теоретично дозволить одержати газ за вигіднішу ціну.
Аналітики вважають, що ці очікування небезпідставні - якщо котирування нафти, до яких прив'язана вартість газу, будуть продовжувати падати, вартість блакитного палива може виявитися нижчою від нинішньої на 25%.
Глава уряду Юлія Тимошенко заявила журналістам, що через політичну нестабільність в Україні переговори з Росією про постачання природного газу тимчасово зупинені. "Безумовно, коли невизначена ситуація в парламенті, невизначена ситуація з коаліцією, вести переговори не виходить", - відзначила Тимошенко.
Високопоставлене джерело в "Газпромі" підтвердило, що українська сторона тимчасово припинила консультації про ціну на газ. "Минулого тижня до нас повинні були приїхати представники НАК 'Нафтогаз України' для узгодження формули ціни і конкретних пунктів договору. Однак візит був перенесений на невизначений термін без пояснення причин", - розповів співрозмовник.
Голова "Нафтогазу" Олег Дубина пояснює перенесення переговорів не політичними, а винятково комерційними причинами. За його словами, чим пізніше буде укладений контракт, тим нижчою може бути ціна на газ для України. Відповідно до формули ціноутворення, що застосовується "Газпромом", ціна на газ прив'язана до ціни на нафту, що до грудня подешевшає, заявив у п'ятницю пан Дубина. Отже, газ Україні теж обійдеться дешевше. Тому в "Нафтогазі" і вважають, що "з підписанням поспішати не варто".
Надії України на більш низьку ціну небезпідставні - нафта дійсно повинна подешевшати, відзначають аналітики. Максим Шеїн з російської ІК "Брокеркредитсервіс" нагадує, що минулого тижня ціна жовтневих ф'ючерсів на нафту марки Brent на Лондонській біржі знизилася до $89 за барель. А в грудні більшість аналітиків прогнозують падіння цін на нафту до $80-85 за барель. Таким чином, вартість газу в країнах Євросоюзу може скласти не $500-600 за тисячу кубометрів, як планувалося раніше, а $400-450 за тисячу кубометрів.
Для України в цьому випадку газ повинен коштувати не $400, а $300-350 за тисячу кубометрів, підрахував пан Шеїн.
Але якщо зима виявиться холодною і запаси сировини в США почнуть скорочуватися, ближче до грудня ціна на нафту, навпаки, може вирости, попереджає Валерій Нестеров з ІК "Трійка Діалог". "Сподіватися на падіння цін на вуглеводні в грудні - досить ризикована стратегія, що нагадує гру в рулетку", - говорить директор "Об'єднаної газової групи" Данило Шевельов.
На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олега Зарубінського, з настанням зими переговорні позиції "Газпрому" тільки підсиляться. "У період опалювального сезону довго торгуватися з Росією про ціну на газ уже не вийде. І якщо цінова кон'юнктура буде несприятливою, це загрожує значними втратами. У січні газ Україні можуть продати вже по спотових цінах Східної Європи ($500-600 за тисячу кубометрів), як це вже було з Угорщиною", - вважає генеральний директор угорської Magyar GT Янош Петефі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас