Акції зробили в п'ятницю вертикальний зліт по всьому світу на новинах зі США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акції зробили в п'ятницю вертикальний зліт по всьому світу на новинах зі США

Фондовий ринок
133
Ралі американських акцій, відзначене в четвер-п'ятницю, стало рекордним за кілька десятиліть, абсолютні рекорди зростання побили в п'ятницю фондові індекси декількох європейських країн, після того як стало відомо про намір влади США провести викуп неліквідних активів у банків.
Індекс MSCI World Index, що охоплює ринки 23 країн, виріс у п'ятницю на 5,7% на хвилі ентузіазму, що криза на фінансовому ринку припиниться, як тільки з балансів банків зникнуть пов'язані з іпотекою папери.
Американський індекс S&P 500 злетів на 4% у п'ятницю (після 4,2% у четвер, до цього за три дні він втратив 13%), японський Nikkei 225 Average - 3,76%, французький CAC 40 - 9,27%. Британський FTSE 100 підскочив на рекордні за всю історію 8,84% до 5311,3.
"Це був абсолютно божевільний тиждень. Я такого не бачив за 14 років на фінансовому ринку. Коливання носили монументальний характер", - сказав FT стратег з ринку акцій BNP Paribas Едмунд Шинг.
Ринки держпаперів кинулися прямо в протилежному напрямку. Прибутковість 2-річних US Treasuries зросла на рекордну величину з 1981 - на 45 базисних пункту до 2,14%. З 10-річних паперів - на 28 б.п. до 3,78%.
Різка зміна настроїв на ринку призвела до зниження побоювань інвесторів у відношенні більше ризикованих, ніж золото та держпапери, активів.
Поки не зрозуміло, наскільки тривалим є зміна кон'юнктури. Ян Харнет з Absolute Strategy Research вважає, що фундаментальні причини кризи поки не зникли і у фінансовому секторі ще можуть з'явитися нові проблеми.
Гірше для фінансових інститутів тепер може бути позаду, сперечається з ним Нейл Дване з Allianz Global Investors.
Нафта зросла в п'ятницю в Нью-Йорку на 6,6% до $104,33 за барель.
Мінфін оголосив про намір реалізувати програму з вилучення з фінансової системи неліквідних активів, що за масштабом втручання в економіку не має аналогів з 30-их років і може скласти за обсягом $700 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас