Зростання акцій у США - рекордне за 6 років, S&P500 - у плюсі на 4,3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання акцій у США - рекордне за 6 років, S&P500 - у плюсі на 4,3%

Фондовий ринок
113
Акції в США зросли в четвер на рекордну за останні 6 років величину на хвилі оптимізму, пов'язаного з планами влади США з оздоровлення фінансової системи.
Індекс S&P500 підскочив на 4,3%, Dow Jones - 3,9%. Зростання очолили акції фінансових інститутів, так, акції Citi подорожчали на 19%, Wachovia - 59%, повідомляє агентство Bloomberg.
Влада США оголосила, що в найкоротший термін реалізує серію комплексних заходів щодо подолання фінансової кризи, зокрема, розробить механізм з викупу активів, що знецінилися, у фінансових компаній і банків.
Передбачається, що "погані" активи перейдуть до нової організації, що буде мати у своєму розпорядженні кошти в кілька сотень мільярдів доларів, пише The Wall Street Journal з посиланням на свої джерела. Мова, таким чином, може йти про найбільше втручання держави у фінансову систему США з часів Великої депресії.
"Будь-які дії регулювальних органів або учасників ринку, покликані сповільнити "ведмежі" настрої на ринку, будуть зустрічатися позитивно, - відзначає головний інвестиційний директор Matrix Asset Advisors у Нью-Йорку Девід Катц. - Goldman Sachs й Morgan Stanley не доведеться продавати себе в екстреному порядку, якщо вони отримають економічний механізм, що буде працювати".
Вартість акцій Wachovia піднялася на $5,38 - до $14,54, що стало максимальним стрибком ціни з 1983 року. Папери Citigroup подорожчали на $2,62 - рекордне підвищення за 10 років - до $16,65.
Акції Bank of America зросли в ціні на $3,38 - до $30,58, MGIC Investment, найбільшого страховика іпотечних кредитів у США, - на 75 центів.
Індекс S&P 500 Financials збільшився за підсумками торгів на 12%.
"ФРС і міністерство фінансів розуміють, що нам необхідно більше повне рішення", - заявив американський сенатор Чарльз Шумер, який очолює комітет Сенату з економічних питань.
Вартість паперів Morgan Stanley піднялася до закриття ринку в четвер вперше за сім торговельних сесій - на 3,7%, до $22,55. Акції Goldman Sachs впали в ціні на 5,7% - до $108. У ході торгів падіння котирувань акцій цих двох інвестбанків США, що залишилися незалежними, досягало рекордних рівнів на побоюваннях, що зростання вартості залучення коштів змусить і ці банки продати свій бізнес.
Відповідно до інформації джерела, близького до Morgan Stanley, інвестбанк веде переговори про продаж великого пакета своїх акцій китайській державній інвесткомпанії China Investment Corp.
Головний виконавчий директор Morgan Stanley Джон Мек обвинуватив гравців, які використовують "короткі" продажі, у падінні ціни акцій банку.
Комісія з коштовних паперів і бірж (SEC) США заявила в четвер, що може вимагати від хедж-фондів розкриття позицій в "коротких продажах". Відповідно до заяви голови SEC Кристофера Коксу, хедж-фонди та інвестори, який управляють більше $100 млн інвестицій, будуть "зобов'язані привселюдно оголошувати денні "короткі позиції".
"Ситуація стала дуже твердою в останню пару тижнів, з такими проблемами я не зустрічався за 30 років роботи в цьому бізнесі, - відзначає головний фондовий стратег Federated Investors Філ Орландо. - "Короткі" продажі внесли значний вклад у наближення ринку до колапсу".
Ціна паперів Washington Mutual підскочила на 98 центів (49%) - до $2,99. Найбільший ощадний банк США, який втратив половину ринкової вартості за останні два тижні на тлі фінансової кризи, що розростається, і виставлений на продаж, може бути куплений вроздріб. Інтерес до покупки WaMu виразили JPMorgan, Citigroup, Bank of America й Wells Fargo.
Індекс Dow Jones Industrial Average виріс до закриття ринку в четвер на 410,03 пункту (3,86%) - до 11019,69 пункту.
Standard & Poor's 500 піднявся на 50,12 пункту (4,33%), склавши 1206,51 пункту.
Значення індексу Nasdaq Composite збільшилося на 100,25 пункту (4,78%) - до 2199,1 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас