Експерт: Час дешевого газу минув — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Час дешевого газу минув

Енергетика
538
За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), газ більше ніколи не буде дешевшати. Про це заявив керівник відділу МЕА Ян Кроншоу, представляючи в Парижі річний звіт про ситуацію на газовому ринку.
Тим часом ЄС намагається поглибити енергетичне співробітництво із країнами Центральної Азії.
До кінця року "з великою ймовірністю" варто очікувати наступне збільшення цін на блакитне паливо, відмітив Кроншоу. Все свідчить про те, що час дешевого газу вже минув, вважає експерт. Він указав також на збільшення попиту на цей енергоносій.
Кроншоу звернув увагу також на недостатні обсяги інвестицій у газовій сфері. Він висловив розчарування повільним просуванням реалізації проекту "Набукко", оскільки в майбутньому країни ЄС, за оцінками експерта, будуть мати потребу в ще більшій кількості газу. Новий газопровід повинен пройти через Туреччину і Балкани до Австрії та сполучити Центральну Азію із Західною Європою і стати альтернативою для закупівлі російського газу.
Поки МЕА представляло свій річний звіт також у Парижі відбулася зустріч міністрів країн ЄС із колегами з Туркменістану, Казахстану, Таджикистану, Киргизстану та Узбекистану, на якій саме йшла мова про співробітництво, у тому числі в енергетичній галузі. Її відкрив Бернар Кушнер - міністр закордонних справ Франції, що головує в ЄС. Європейці сподіваються на довгострокові контракти на постачання газу і нафти із Центральної Азії.
В альтернативних шляхах збуту енергоносіїв зацікавлені і центральноазіатські країни, які зараз можуть продавати свій газ лише Росії, - на невигідних умовах. Скільки нафти і газу зможуть одержати із цього регіону європейці - невідомо. Ніяких контрактів поки нема, нові транспортні потужності існують лише на папері. Тим часом Китай, що у цей час переживає енергетичний голод через швидке зростання економіки, уже має перші контракти і будує газопровід з Туркменістану та Узбекистану.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас