Фінансовий колапс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансовий колапс

Фондовий ринок
1700
Початок поточного тижня виявився дуже насиченим на політичні та економічні події в Україні та світі.
У понеділок, 15 вересня Кабінет Міністрів направив до парламенту проект бюджету на 2009 рік.
Уряд прогнозує, що доходи державного бюджету України в 2009 році складуть 288,1 млрд. грн., витрати - 302,18 млрд. грн., що відповідно на 29,3% й 26,5% перевищує показники держбюджета-2008.
У держбюджеті-2009 пропонується збільшити доходи загального фонду держбюджету на 37,2% - до 241,15 млрд. грн., витрати - на 30,1%, до 250,51 млрд. грн.
Межовий розмір дефіциту держбюджету в наступному році пропонується знизити в порівнянні з показником цього року на 7,7% - до 17,38 млрд. грн., у тому числі загального фонду - на 47%, до 9,5 млрд. грн.
Проект держбюджету-2009 передбачає повернення 2,58 млрд. грн. кредитів та їх надання на суму 5,88 млрд. грн., тоді як у бюджеті цього року ці цифри були скромніше - 1,98 млрд. грн. й 3,38 млрд. грн., відповідно.
Також уряд прогнозує уповільнення зростання ВВП в 2009 році до 6% з 6,8% цього року при уповільненні інфляції - до 9,5% з 15,9%.
У цей же день Національний Банк України затвердив "Основні принципи грошово-кредитної політики на 2009 рік", установивши прогнозний коридор офіційного курсу гривні на 2009 рік на рівні 4,85 грн./$1 "плюс-мінус" 5%, тоді як його межове можливе коливання цього року затверджено в рамках 4,85 грн./$1 "плюс-мінус" 4%.
Радою Нацбанку було встановлено прогноз зростання грошової маси на наступний рік, що в 2009 році очікується на рівні 30-35%, тоді як цього року він був вищим, склавши 35-40%.
Також Рада НБУ вирішила підтримати урядовий прогноз основних макроекономічних параметрів в 2009 році - інфляцію на рівні 9,5% і зростання ВВП на рівні 6%.
Державний комітет статистики України на поточному тижні оприлюднив дані із зростання ВВП за серпень і з початку року.
Незважаючи на падіння промислового виробництва в серпні на 0,5%, темпи зростання ВВП з початку року прискорилися до закінчення літа з 6,5% до 7,1%, а тільки за серпень зросли на 10,9%. Номінальний ВВП у січні-серпні склав 628,104 млрд. грн., а в серпні досяг 97,832 млрд. грн. Індекс-дефлятор ВВП за вісім місяців визначений на рівні 134,3%.
Поліпшення статистичних показників було викликано надзвичайно гарними результатами в сільському господарстві, які компенсували зниження темпів зростання в більшості інших галузей економіки.
Проте, вже за підсумками вересня макроекономічні показники, як за інфляцією, так і за темпами зростання ВВП, через загальносвітову фінансову кризу, що набирає загрозливих розмірів, та падіння темпів зростання у вітчизняному виробництві виявляться набагато гіршим, ніж були в серпні.
Імовірно, у найближчі місяці значно погіршиться ситуації в Україні також з курсом національної валюти (яка на поточному тижні вже торгувалася на міжбанку вище рівня 5 гривень за долар) і із сальдом зовнішньоторговельного балансу.
За даними Держкомстату в січні-липні 2008 рік негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами досягло $11 млрд. 051,2 млн., що в 2,1 рази більше, ніж за аналогічний період 2007 року ($5 млрд. 250,2 млн.). За даними вітчизняного статистичний відомства, експорт товарів за сім місяців поточного року зріс на 46,6% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $40 млрд. 159 млн., імпорт - на 57,5%, до $51 млрд. 210,2 млн.
Скоріш за все вже за підсумками трьох кварталів через погіршення зовнішньої торгово-цінової кон'юнктури для української продукції і девальвації гривні, що почалася, негативне сальдо зовнішньої торгівлі може збільшитися до $14-16 млрд., а під кінець року складе $18-21 млрд.
16 вересня, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив, що демократична коаліція в складі НУНС і БЮТ припинила своє існування і в депутатські фракції мають 30 днів на формування нової парламентської більшості, якщо ж нова коаліція протягом місяця сформована не буде, Президент може скористатися конституційним правом і знову розпустить парламент.
Ця подія була давно прогнозованою, тому практично не вплинула як на стабільність фінансової системи нашої країни, так і можливість негайного перегляду суверенних рейтингів України міжнародними фінансовими організаціями. Переконаний Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква, підводячи підсумки поточного тижня.
Проте, хвиля світових поглинань і банкрутств, що почалася і була викликана системним відтоком інвестиційних ресурсів і гострим дефіцитом ліквідності, а також падіння цін на товарно-сировинних ринках, потенціал, що значно знижується, можливостей оздоровлення світової фінансової системи в найближчому майбутньому, істотно погіршують перспективи для економічного розвитку більшості національних економік, у тому числі й України.
Банкрутство четвертого за величиною американського інвестиційного банку Lehman Brothers Holdings Inc., і поглинання третього за капіталізацією інвестиційного гіганта Merrill Lynch & Co. на поточному тижні повністю позбавили інвесторів ілюзії, що світову фінансову кризу вдасться вирішити "малою кров'ю" і ще до закінчення нинішнього року міжнародна фінансова система почне одужувати.
Фінансовий крах банку Lehman Brothers, який успішно працював понад півтори сотні років на американському та світовому інвестиційному ринку, об'єктивно показав, що розпочата майже рік тому велика фінансово-економічна депресія здатна потопити ще не один світовий інвестиційний, страховий або банківський "Титанік".
До сьогодні з п'яти найбільших приватних інвестиційних банків США залишилося лише два - Goldman Sachs і Morgan Stanley, які цілком можуть повторити сумний шлях своїх попередників, якщо американська економіка не зуміє протягом найближчого року виробити ефективну стратегію з оздоровлення своєї фінансової системи і зупинити відтік інвестицій з фондових активів.
Ще півроку тому одним з перших про свою фінансову неспроможність заявив п'ятий номер інвестиційного ринку Америки - банк Bear Stearns, куплений у березні JP Morgan Chase за $236 млн., за безпосередньої підтримки уряду США.
Після цієї угоди, здавалося, що американцям у найближчі місяці вдасться повернути довіру на фінансові ринки, а на фондових біржах почнеться зростання цінних паперів, що подешевшали з початку року.
На жаль, за підсумками першого півріччя, фінансова криза в американській економіці вичерпалась, а навіть підсилилася.
Вже в першій декаді вересня, щоб уникнути резонансних банкрутств на ринку американської іпотеки, американська влада пішли на націоналізацію найбільших у країні іпотечних брокерів Fannie Mae і Freddie Mac, які володіють або виступають гарантами майже з половини всіх іпотечних кредитів у США на загальну суму в $5,3 трлн.
Останні ж події з банкрутством Lehman Brothers Holdings Inc. і поглинанням Merrill Lynch & Co., який трохи недотягнув до свого столітнього ювілею, переповнило чашу інвестиційного терпіння і обвалило світові ринки протягом двох днів на 5-8%.
При цьому фондовий колапс пережили російські та український фондові ринки.
В понеділок 15 вересня російський фондовий ринок у середньому провалився на 4,5%, а український ринок звалився майже на 6%, як виявилося вже наступного дня таке падіння було скромною прелюдією до наступних подій.
У вівторок 16 вересня російські фондові індикатори, незважаючи на обіцянки федерального уряду надати фінансову підтримку російським цінним паперам, обвалилися за день у середньому на 15%, що виявилося найгіршим підсумком з часів 1998 року, коли Росія оголосила фінансовий дефолт за своїми державними зобов'язаннями.
Український індекс ПФТС лише за пару годин торговельної сесії (весь інший час українська біржа просто не працювала) звалився більше ніж на 14%, що також виявилося найгіршим результатом за всю історію українського біржового ринку.
Падіння українського фондового ринку за день могло скласти і до 20%, оскільки за мізерних обсягів торгів (близько 10 млн. грн. на день) реальних покупців на українських біржах у цей час просто немає, зупинка ж торгів просто трохи призупинила процес ринкового знецінювання паперів.
У вівторок 16 вересня екстреними заходами уряд США знову спробував врятувати від подальшого провалу світові фінансові та фондові ринки.
Федеральна резервна система США (ФРС), відмовившись знижувати свою процентну ставку з 2 до 1,75%, все-таки зважилася піти на безпрецедентний крок, надавши найбільшій світовій страховій компанії American International Group Inc. (AIG), що опинилася на межі фінансового краху, кредит на $85 млрд. До моменту ухвалення рішення ФРС акції AIG вже впали з 11 вересня на 79%.
Відповідно до оголошеного плану з оздоровленню компанії американська держава отримає в обмін на наданий кредит 79,9% акцій AIG, менеджмент компанії буде зміщений, а уряд США отримує право вето при прийнятті рішень новим керівництвом AIG.
В офіційній заяві Федерального резерву було сказано, що в сформованій ситуації неупорядкований крах AIG міг збільшити і без того значну нестійкість ринку і підвищити вартість запозичень, скоротити стан домогосподарств та істотно вплинути на економічну активність.
Кредит ФРС буде наданий компанії терміном на 2 роки за ставкою Libor + 850 базисних пунктів, а забезпеченням з кредиту є всі активи страхової компанії. Очікується, що кредит компанії буде погашатися за рахунок продажу ліквідних активів AIG.
Світові фінансові ринки сприйняли цю новину в середу з почуттям полегшення, оскільки крах AIG, що не мав би аналогів за масштабами у світовій корпоративній історії, міг би призвести до подальшого непрогнозованого фінансового хаосу.
Разом з тим, фінансова підтримка AIG не врятувала світові фондові ринки від подальшого відтоку інвестиційних ресурсів, а російський ринок продовжив нестримно летіти донизу.
Так, за півтори годин після початку торговельної сесії в середу російський ринок обвалилося більш ніж на 5%, після чого біржові торги акціями як на ММВБ, так і на РТС були припинені у зв'язку з одержанням приписання про заборону торгів від Федеральної служби з фінансових ринків Росії (ФСФР). Дане рішення, скоріш за все було викликано триваючим стрімким відтоком інвестиційних коштів з російських паперів, що призвело до гострого дефіциту ліквідності. Напередодні російський уряд направив на фінансові інтервенції на валютний ринок кілька сотень мільярдів рублів, але цих заходів виявилося недостатньо, щоб зупинити відтік інвестиційних капіталів з російської економіки.
Рада ПФТС 17 вересня також вирішила вживати заборонних заходів, щоб хоча б захиститися від двозначної величини падіння цін на українські папери протягом однієї торговельної сесії.
За затвердженими новими правилами торгів фондова біржа ПФТС зможе припиняти торги окремими акціями з першого рівня лістингу або "індексного кошика", якщо в ході торгів зміна ціни угоди з ними перевищить 10% ціни останньої угоди попередньої торговельної сесії (або ціни останньої угоди до моменту припинення торгів).
За попередніми правилами торгів ПФТС могла припиняти торги окремими акціями, якщо тільки ціна угоди змінювалася більш ніж на 15% відносно попередньої угоди.
Крім цього, рада дозволила біржі зупиняти торги, якщо значення індексу в ході торговельної сесії змінюється відносно значення на кінець попереднього торговельного дня (або на момент припинення торгів) на більш ніж 5%.
ПФТС може також припиняти торгівлю акціями емітента у випадку появи інформації, яка істотно впливає на хід торгів, для її перевірки.
Раніше критерій "цінової нестабільності", що дозволяв біржі припиняти торги, мав на увазі зміну цін угод/котирувань у порівнянні з цінами угод/котирувань на закриття попередньої торговельної сесії більш ніж на 7% більш ніж з 75% паперів, що входять в "індексний кошик" ПФТС.
Також було ухвалене рішення обмежити терміни розрахунку між учасниками торгів з угод не більше 3-х днів з моменту укладання торговельної угоди.
Дані нововведення дозволили 17 вересня призупинити український фондовий ринок від подальшого вільного падіння.
За торговельну сесію за обсягом торгів на ринку акцій менш ніж в 8 млн. грн., ціни на українські папери зробили незначний відскік вгору, а фондовий індикатор ПФТС показав зростання трохи більше ніж в 1% від своєї капіталізації на попередній день.
Тим часом інвестиційний і фінансовий світ очікував, насамперед, подальшої реакції американських інвесторів на наслідки вирішення ситуації навколо AIG і вона виявилася вкрай негативною.
Вже за підсумками торгів у середу американські фондові індикатори обвалилися в середньому на 4,5%, потягнувши за собою вниз й інші світові фондові ринки. Інвестори, побоюючись подальших масштабних банкрутств серед американських компаній у терміновому порядку вилучали кошти з фондових активів, продовжуючи здешевлювати біржову капіталізацію світових економік.
Щоб уникнути фінансової катастрофи в планетарному масштабі, 18 вересня ФРС США в терміновому порядку вирішила збільшити на 180 млрд. дол. ліміт угод про валютні свопи з центробанками інших країн для протидії світовій фінансовій кризі.
Зокрема, фінансування Європейського центробанку було збільшено на 55 млрд. дол. - до 110 млрд. дол., центробанку Швейцарії - на 15 млрд. дол. (до 27 млрд. дол.). Крім того, ФРС уклала угоди про валютні свопи з центробанками Японії, Англії та Канади, у рамках яких вони одержать по 60, 40 і 10 млрд. дол. відповідно. Термін дії угод минає 30 січня 2009 р.
У свою чергу Рада управляючих Європейського центрального банку вирішила забезпечити спільні дії з Федеральною резервною системою США, включивши одноденне репо в перелік операцій з надання доларової ліквідності банкам зони євро. ЄЦБ буде проводити аукціони на $40 млрд., починаючи з 19 вересня.
Банк Англії також вирішив підтримати доларову ліквідність, і буде щодня надавати ринку долари США під заставу цінних паперів з його списку, а також під заставу держоблігацій США на термін в один день. Аукціони репо також почнуть проводитися з 19 вересня, а їх початковий обсяг складе $40 млрд.
Російське керівництво, стурбоване ситуацією з ліквідністю на російському ринку, у терміновому порядку вирішило надати негайну допомогу найбільшим російським банкам, в тому числі тим, які видають кредити під покупку цінних паперів. "Необхідні обсяги додаткової підтримки системоутворюючих сфер. Крім того, пропоную передбачити можливість використання коштів в обсязі до 0,5 трлн. рублів на підтримку стабільності фондового ринку, в тому числі 250 млрд. рублів зарезервувати безпосередньо в бюджеті", - сказав Медведєв на екстреному засіданні уряду, додавши, що "це все потрібно зробити негайно".
Термінові фінансові вливання світових Центробанків для підтримки ліквідності повернули певний позитив на міжнародні біржі.
Фондові торги в США 18 вересня 2008 р. закрилися найбільш значним підвищенням котирувань за останні 6 років, у середньому піднявшись вгору на 4%, а азіатські ринки з початку торгів підросли на 3-5%. Інвестори очікують, що американський уряд найближчим часом оприлюднить довготерміновий план зі стимулювання фінансових ринків. Зокрема, за деяким даними, Міністерство фінансів США розглядає можливість створення державної структури, що зайнялася б викупом "поганих" активів - знецінених боргових зобов'язань - у компаній, що постраждали від кредитно-фінансової кризи.
У четвер біржовий російський фондовий ринок продовжував залишатися закритим для торгів російськими акціями за розпорядженням державного фінансового регулятора ФСФР, тому зберіг свої цінові позиції на попередньому рівні.
Український же організований ринок 18 вересня, почавши працювати вже за новими правилами торгів, пішов за сесію вниз ще на 2,32%, за обсягом торгів акціями всього в 3,6 млн. грн. При цьому через цінову нестабільність на ПФТС були зупинені торги акціями ВАТ "Стирол", ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" і ВАТ "Укртелеком".
Незважаючи на жорсткість умов торгів на ПФТС, навряд чи можна вважати, що найближчим часом український ринок почне вибиратися з нинішніх цінових рівнів вгору, а продовження падіння цін на українські акції на біржі припиниться. Скоріше за все навпаки, український фондовий ринок у відсутності інвестицій та будь-якої підтримки, як з боку держави, так і найбільших власників акцій, можна вважати практично вже ввійшов у стадію винятково технічних торгів, і подальша біржова торгівля українськими ризиковими інструментами є скоріше ілюстративний, ніж об'єктивний характер.
Відсутність інтересу з боку нерезидентів та ігнорування торгів на біржі великими вітчизняними продавцями та покупцями, під тиском розпродажів близьких до банкрутства фондових спекулянтів може дійсно призвести вже в найближчій перспективі (два-три місяця) до падіння ринкових цін на більшість ліквідних українських акцій до рівня близькому з їх номінальною вартістю.
Тільки у вересні ігнорування інвесторами українських ризикових інструментів та активна гра спекулянтів на зниження вартості українських паперів, призвели до лавиноподібного падіння капіталізації вітчизняного біржового ринку, що ще в першій половині місяця втратив 18,5%, а до 19 вересня обвал ринку від серпневої капіталізації становить вже майже 35%.
Ринковий обвал цін на ліквідні українські акції відразу на 35% менш ніж за 20 днів, є найгіршим результатом за всю історію біржового українського ринку, а індексний кошик ПФТС до закінчення другої декади вересня вже відкотився на рівень початку січня 2006 року або до свого 33 місячного мінімуму.
На сьогодні з деяких ліквідних паперів котирування покупки перебувають на рівні всього декількох номіналів, що як мінімум у два-три разів нижче, ніж їх об'єктивна справедлива вартість.
Такий ціновий провал повинен був би підштовхнути великих і середніх національних фондових гравців значно активізувати роботу із залучення на український фондовий ринок внутрішніх і зовнішніх інвестицій для покупки акцій за викидними цінами під середньо термінові та довготермінові стратегії.
Однак у цей час це досить складно буде в дійсності реалізувати - приватні інвестори в масовому порядку залишають фондові ринки навіть у розвинених економіках, а західні інвестиційні фонди, які самі відчувають гострий дефіцит ліквідності, до кінця року скоріш за все не будуть входити у високо ризикові українські папери.
У даній ситуації проведення подальших великих розпродажів на українських біржах великими і середніми фондовими компаніями значних пакетів акцій виглядає малоймовірним, оскільки будь-яких реальних заробітків при існуючих торговельних оборотах і вкрай низьких цінах вони навряд чи принесуть навіть на спекулятивних стратегіях.
В свою чергу більшість українських управляючих компаній у найближчі кілька місяців скоріш за все також займуть вичікувальну позицію і повернутися на український ринок як покупці акцій вже тоді, коли на світові ринки почне повертатися масовий інвестор, а Україна знову стане цікава для нерезидентів як один з найбільш недооцінених ринків.
Проблеми, які в американській економіці накопичувалися роками, адміністрації США не вдасться розв"язати в найближчі півроку-рік, а загальносвітова фінансова криза, що набирає обертів, буде здатна підірвати економіки як розвинених, так і країн, що розвиваються, що призведе до загальносвітового інвестиційного голоду в найкращому разі ще протягом декількох місяців, а то й кварталів.
Найближчі півтора року скоріше за все виявляться також досить складними як для економіки нашої країни, так і для її багатостраждального ринку цінних паперів.
Проте, організований український фондовий ринок гідно пережив непрості 90-і роки, зуміє упоратися з проблемами, що налягли на нього, і в майбутній драматичний період.
На поточному тижні торгівля ризиковими інструментами в ПФТС значно знизилася.
Якщо на попередньому тижні торги акціями становили в середньому 22,43 млн. грн., то у звітний тиждень вони скоротилися більш ніж в два рази до середньоденних обертів в 9,24 млн. грн.
При цьому протягом тижня торговельний оберт цінними паперами другого ешелону був нижчим, ніж торгівля "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 70,53%, при їх ринковій частці на попередньому тижні в 49,49%.
В цілому за 4 дні тижня індексний кошик ПФТС провалився ще на 87,93 пункту (-20,21%), а фондовий індикатор знизився з 435,03 індексних пункту на 12 вересня, до значення в 347,1 індексних пункту, станом на 18 вересня. На попередньому тижні індекс ПФТС пішов вниз на 9,92% або 47,93 індексних пункту.
З початку тижня на ПФТС пройшли торги цінними паперами на 651,6 млн. грн., з яких 36,95 млн. грн. (5,67%) склала торгівля акціями. Тиждень тому обсяг торгів на ПФТС був в 1,24 рази менше, досягши 524,67 млн. грн., з яких 112,16 млн. грн. або 21,38% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій на ПФТС знизився більш ніж на 2 млн. грн., склавши 39,16 млн. грн. (-5,25%), а пропозиція на продаж акцій збільшилася до 62,85 млн. грн. (+1,75%).
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Азовсталь". З 15 по 18 вересня з акціями підприємства на ПФТС були проведені 122 угоди на 4,8 млн. грн., а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 1,54 грн. (-23,76%), на продаж - 1,6 грн. (-21,38%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 1,59 грн. (-21,67%) за одну акцію. Спред між котируваннями склав 3,9%.
Друге місце зайняли цінні папери ВАТ "Єнакіївський металургійний завод" (обсяг торгів - 2,91 млн. грн.). З початку тижня з акціями підприємства на ПФТС пройшло 78 угод, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 67,5 грн. (-28,19%), на продаж - 71,0 грн. (-25,22%) за акцію. Остання угода була проведена за ціною 71,0 грн. (-24,47%) за одну акцію. Спред між котируваннями становить 5,19%.
Третє місце зайняли цінні папери ВАТ "Мотор Січ" (обсяг торгів - 2,44 млн. грн.). За тиждень з акціями емітента в торговельній системі відбулося 27 угод, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 310,0 грн. (-20,92%), на продаж - 315,0 грн. (-21,64%) за акцію. Остання угода укладена за ціною 310,0 грн. (-21,52%) за одну акцію підприємства. Спред між котируваннями акцій досяг 1,61%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень знизився до 24,21 млн. грн. (-60,63%), а загальна пропозиція на продаж склала 161,8 млн. грн. (+2,5%).
У лідери торгів тижня на ринку корпоративних боргових паперів вийшли облігації компаній "Укрсоцбанк" (серія Е) (обсяг торгів - 201,81 млн. грн.), "Родовід Банк" (серія F) (обсяг торгів - 101,9 млн. грн.) і "Райффайзен Банк Аваль" (серія В) (обсяг торгів - 55,02 млн. грн.).
На ринку ОВДП протягом тижня пройшли торги на 39,36 млн. грн.
На ПФТС на 18 вересня пропозиція на продаж держпаперів зросла до 4,87 млн. грн. (+6,1%), а попит на покупку склав 3,55 млн. грн. (-73,11%).
Серед держпаперів торгувалися ОВДП терміном погашення 17.12.2008 (обсяг торгів - 39,0 млн. грн.) і ОВДП терміном погашення 30.12.2009 (обсяг торгів - 355,16 тис. грн.).
До кінця тижня загальний попит на покупку муніципальних бондів на ПФТС знизився до 0,75 млн. грн. (-76,11%), а пропозиція на їх продаж склала 9,35 млн. грн. (+2,75%).
Протягом тижня на ринку муніципальних паперів відбулися торги тільки з облігаціями Київської міської ради (серія А) (обсяг торгів - 191,86 тис. грн.).
За видами цінних паперів, що торгуються на ПФТС, лідером залишається ринок корпоративних облігацій.
За тиждень торги бондами корпорацій пройшли на суму в 574,76 млн. грн., а їх частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 88,21%. На попередньому тижні корпоративних облігацій на ПФТС наторгували на 345,58 млн. грн., а їх частка в загальних оборотах біржі була 65,87%.
На друге місце піднявся ринок державних облігацій. У період з 15 по 18 вересня ОВДП наторгували на 39,36 млн. грн. (6,04%). Тиждень тому на ринку держпаперів торговельний оборот досяг 66,9 млн. грн. або 12,75% від загального торговельного обороту біржі.
Ринок акцій опустився на третій рядок тижневого рейтингу торгів. З початку тижня угод з акціями емітентів було укладено на 36,95 млн. грн., а їх частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 5,67%. Тиждень тому торгівля акціями досягла 112,16 млн. грн. або 21,38% від сукупного торговельного обороту ПФТС.
На ринку муніципальних бондів з 15 по 18 вересня торговельний оборот склав 191,86 тис. грн. (0,03%). Тижнем раніше торгів на даному ринку не було.
З початку року індекс ПФТС втратив 826,92 пункту або 70,43%, знизившись з позначки в 1174,02 індексних пункту на 28 грудня 2007 року, до значення в 347,1 індексних пункту, за станом на 18 вересня 2008 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами на ПФТС (15.09.08-18.09.08)*
Вид цінних паперів (торгів) Обсяг торгів Частка в загальному обсязі торгів ,%
Ринок державних цінних паперів 39 355 159.00 6.04
ОВГЗ 39 355 159.00 100.00
Ринок муніципальних цінних паперів 191 862.00 0.03
Муніципальні облігації 191 862.00 100.00
Ринок корпоративних облігацій 574 758 404.47 88.21
Корпоративні облігації 574 758 404.47 100.00
Ринок акцій 36 953 416.01 5.67
Блакитні фішки 26 061 810.42 70.53
Акції 2-го й 3-го рівня 10 891 605.58 29.47
Ринок інвестиційних сертифікатів 345 268.00 0.05
Інвестиційні сертифікати 345 268.00 100.00
Похідні цінні папери - -
Опціони - -
Разом 651 604 109.48 100.00
* сума торгів наведена без урахування анульованих угод
Таблиця 2. Зміна котирувань з "блакитних фішок" за період (12.09.08 - 18.09.08)
На системно падаючому ринку найбільш успішними ліквідними цінними паперами можна вважати акції емітентів, які найменше знизили вартість за ціною покупки.
За даним критерієм до лідерів поточного тижня можна віднести акції ВАТ "Київенерго", ВАТ "Сумське машинобудівне НПО ім. Фрунзе" і ВАТ "Західенерго".
За тиждень ціна на покупку акцій ВАТ "Київенерго" зменшилася на 9,64% до 15,0 грн. за акцію, на продаж знизилася до 18,5 грн. (-2,63%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 16,0 грн. (-8,57%) за одну акцію. Спред між котируваннями до закінчення тижня склав 23,33%. З початку тижня з акціями генеруючої компанії пройшли 3 угоди на 153,0 тис. грн.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Сумське машинобудівне НПО ім. Фрунзе". Кращі біржові котирування акцій емітента на ПФТС на 18 вересня мали вигляд: на покупку акцій - 15,0 грн. (-14,29%), на продаж - 16,5 грн. (-15,38%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 15,5 грн. (-20,51%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 10,0%. Протягом тижня з акціями підприємства пройшли 4 угоди на 141,75 тис. грн.
Замикають ТОП-3 тижня серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Західенерго". Кращі котирування акцій емітента на ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 270,0 грн. (-15,89%), на продаж - 278,5 грн. (-15,35%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 283,0 грн. (-12,38%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 3,15%. Протягом тижня з акціями енергокомпанії було укладено 20 угод на 1,73 млн. грн.
Аутсайдером індексного кошика ПФТС стали цінні папери ВАТ "Луганськтепловоз". Кращі котирування акцій підприємства до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 2,02 грн. (-49,37%) за акцію, на продаж - 2,5 грн. (-37,5%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 2,71 грн. (-28,68%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій досяг 23,76%. За тиждень із цінними паперами емітента були проведені 4 угоди на 59,34 тис. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас