Frankfurter Аllgemeine: Українська біржа слабкіша за російську — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Frankfurter Аllgemeine: Українська біржа слабкіша за російську

Фондовий ринок
600
Після декількох років недиференційованого зростання курсу ось вже кілька тижнів біржі країн, що розвиваються, реєструють його серйозне падіння.
Головним чином на ринках Китаю, Росії, Румунії та України. Український індекс ПФТС впав з травня приблизно на 70%, приводить аналіз ринків газета Frankfurter Аllgemeine.
Якщо корекція в Китаї пояснюється, насамперед, перегрітими біржам і тимчасовим розчаруванням в економічних перспективах, то в Східній Європі на тенденцію до скидання ризикованих позицій поряд з кредитною кризою та банкрутствами різних банків істотний вплив роблять також політичні фактори.
На ринки давлять економічна та політична невизначеність
До них, у першу чергу, відноситься політична непередбачуваність російської влади, яка в останні місяці опинилася у формі військової інтервенції в Грузію. Через великодержавні фантазії, що знову з'явилися, всі суміжні держави з високою часткою російськомовного населення сидять як на голках. Вони бояться подій, аналогічних грузинським. Це відноситься до прибалтійських держав, але особливо до України.
Адже країна політично розколота на два табори: в основному проросійськи орієнтовану східну частину і сильно спрямовану вбік Заходу західну. Розкол чітко проявляється в розбіжностях про відношення до дій Росії в кавказькому конфлікті. З цієї причини розпалася прозахідна урядова коаліція. Коаліція демократичних сил звалилася, оголосив у вівторок спікер парламенту Арсеній Яценюк. На початку вересня партія президента Віктора Ющенка Наша Україна вирішила відмовитися від співробітництва з блоком прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.
Перед цим в урядовій коаліції вибухнула суперечка про відношення до дій Росії в кавказькому конфлікті. Партнери з коаліції не змогли домовитися про спільну заяву. Оскільки вже до цього Тимошенко утрималася від голосування в українській Раді безпеки з питання про обмеження для російського Чорноморського флоту, що базується на півдні України, Ющенко назвав її зрадницею.
Тимошенко зажадала від партії Ющенка повернутися в урядову коаліцію і дала їй для цього термін до середини вересня. Тепер, після закінчення цього терміну, Тимошенко, можливо, піде у відставку і спробує сформувати нову коаліцію, імовірно разом з проросійською партією колишнього глави уряду Віктора Януковича. Новий кабінет повинен стати до роботи протягом 30 днів, тобто до середини жовтня. Інакше Ющенко може оголосити дострокові вибори.
У серпні промислове виробництво скоротилося - різке зростання цін
Початок кризи довівся на 3 вересня, коли партія Ющенка вирішила вийти з прозахідної коаліції. У такий спосіб вона відреагувала на урізання президентських повноважень - рішення, прийняте перед цим Блоком Тимошенко разом з проросійською опозицією. Ющенко заявив про "державний переворот" і бажання Тимошенко встановити "диктатуру".
Інтерес Росії до України стає очевидним у питанні про базування Чорноморського флоту в Криму. З цієї причини Росія трохи не будь-якими засобами хоче запобігти вступу України до НАТО. Американський віце-президент Дік Чейні під час візиту до Києву на початку місяця, крім Грузії, пообіцяв американське сприяння в даному питанні також і Україні. Однак подібні обіцянки навряд чи можна сприймати серйозно.
Крім політично заплутаного становища, Україна має й економічні проблеми. В принципі країна має у своєму розпорядженні численні аграрні та індустріальні ресурси, але промислове виробництво в останні місяці справді звалилося. У серпні в річному вирахуванні воно скоротилося на 0,5%. Ринок же розраховував на приріст в 4,7%.
Крім цього, існує велика проблема з інфляцією. Споживчі ціни в річному вирахуванні зросли в серпні на 26%, закупівельні - на цілих 47%, а торговельний баланс у липні виявився різко негативним. Валюта країни відносно долара знецінилася за останні тижні на 9%.
В цілому чисто зовні українські акції можуть ще здаватися привабливими. Але в нинішньому економічному та політичному контексті вони вже не спокушають.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас