Фінансова криза ввійшла в нову фазу, незважаючи на порятунок AIG — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансова криза ввійшла в нову фазу, незважаючи на порятунок AIG

Фондовий ринок
686
Надії на швидке розв"язання кризи в середу розтанули через зниження цін акцій, що продовжилося, і нової хвилі побоювань інвесторів з приводу долі найбільших світових фінансових інститутів. Більше того, криза фактично ввійшла в небезпечну нову фазу, коли багато сегментів кредитного ринку припинили нормальне функціонування.
Налякані інвестори біжать у держпапери і золото, начебто надворі світова війна, міжбанківське кредитування практично завмерло. Ринок чекає на зниження процентної ставки Федерального резерву, що у вівторок спробував ухилитися від тиску ринку на користь пом'якшення своєї політики, а також нових грошових вливань від центральних банків.
Інвестори вірять тільки в золото та держпапери
В один з моментів під час торгів у середу інвестори були готові платити за одномісячні Treasuries більше, ніж вони можуть одержати за ці папери при їх погашенні, пише The Wall Street Journal.
Прибутковість тримісячних держоблігацій США падала до рівня грудня 1941 року - до 0,02% після новин про можливості злиття Morgan Stanley і Wachovia Corp., поглинання банком Lloyds TSB Group Plc британського іпотечного гіганта HBOS Plc.
У пошуку надійних активів ціни на золото злетіли в середу на 11%, а в четвер ще на 2,4%. Це зростання стало рекордним за 26 років. Нафта, інший "вічний" актив, зросла в середу на 6,6% до $97,16.
"Це як пожежа в кінотеатрі. Всі біжать до дверей. І ви біжите, тому що всі біжать", - сказав International Herald Tribune професор Принстонського університету Хун Сон Шін.
Порятунок AIG, яка фактично перейшла під контроль американської держави, ніяк не заспокоїв інвесторів. Вони сконцентрувалися, навпаки, на новині про падіння вартості найбільш надійного, в уявленні багатьох, фонду, який займається інвестиціями на грошовому ринку, нижче позначки в $1.
Багато хто побоюються, що роздрібні інвестори почнуть тепер панічно виходити із всіх інвестфондів, збільшуючи обвал на ринку.
Яка фінансова компанія розориться наступною? - гадають інвестори. Джулін Джесоп з Capital Economics говорить, що криза ще матиме жертви, і, якщо мова не йде про найбільші інститути, влада США не прийде їм на допомогу.
На цьому тлі акції двох незалежних інвестбанків Уолл-стріт, Morgan Stanley і Goldman Sachs, впали на 24% і 14%. Вартість страховки їх боргових зобов'язань злетіла, що ускладнить цим компаніям можливості для фондування. В четвер австралійський інвестбанк Macquarie також подешевшав на 18%.
"Впевненість інвесторів похитнулася, - заявив головний експерт з інвестиціях Надер Наеймі австралійської AMP Capital Investors. - Ринок стурбований можливим "ефектом доміно" у фінансовому секторі, і ніхто не знає, яка компанія стане наступною жертвою кризи".
Індекс S&P-500 впав на 4,7%. Інший індекс, Dow Jones Industrial Average зараз на 23% нижче, ніж він був рік тому. У четвер азіатські ринки стрімко йдуть вниз і вже втратили 3,5%. Долар також постраждав, знизившись щодо основним світовим валютам.
Корпоративні облігації різко впали в ціні, що свідчить про поширення фінансової кризи з ринку складних фінансових похідних на прості боргові інструменти. Ціна деяких облігацій AIG впала до 40 центів за долар, тому що власники облігацій тепер опинилися в черзі кредиторів компанії слідом за державою, що дала компанії кредит в $85 млрд. Старші папери Lehman, який зазнав краху, впали до 17% від номіналу. Облігації Morgan Stanley торгуються на рівні 60 центів за долар, Goldman Sachs - 70. Доларовий Libor злетів на рекордну за 9 років величину й досяг 3,6%.
"Ми бачили кризи. Ми спостерігали рецесії. Але ще не разу не були свідками того, щоб основи фінансової системи були вражені настільки глибоко, - сказав The Wall Street Journal управляючий Federated Investors Джозеф Балестрино. - Це божевільня".
Що далі?
У ситуації, що склалася, практично вичерпадись нормальні джерела кредитування, що збільшує проблеми для всіх фінансових інститутів, для компаній реального сектора, для житлового ринку США.
"Це однаково що кидати пісок у механізм американської економіки", - говорить Девід Макевен з American Century Investments
Страх охопив інвесторів не тільки в США, але й в Європі та Азії. Тим часом саме інвестиції з Азії протягом останніх десятиліть багато в чому забезпечували розвиток американської фінансової системи, відзначає International Herald Tribune.
Центральні банки в усьому світі провадять багатомільярдні вливання, відкривають нові "вікна" для кредитування, збільшують продажі держпаперів. Американський регулятор фондового ринку ввів додаткові обмеження на short selling.
У вівторок Федеральний резерв не став знижувати базову ставку, продемонструвавши свою впевненість, що ринки вистоять нинішній період стресу. Однак на тлі нового погіршення ситуації американський ЦБ тепер може пустити в хід і цю свою останню зброю, вважають деякі аналітики.
Грошовій владі сьогодні потрібні нові інструменти, щоб збити паніку на ринку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас