Мінвуглепром не зміг узаконити приватизацію шахт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінвуглепром не зміг узаконити приватизацію шахт

Енергетика
131
Спроби Мінвуглепрому на законодавчому рівні затвердити умови приватизації підприємств вугільної галузі поки не увінчалися успіхом. Відповідний законопроект міністерства вже відхилили у Фонді держмайна і Мінекономіки.
На думку експертів, якщо приватизація вугільної галузі не відбудеться найближчим часом, то вже через кілька років у країні скоротиться видобуток вугілля.
У проекті закону Про розвиток та особливості роздержавлення вуглевидобувних підприємств, підготовленому Мінвуглепромом, передбачається п'ять способів роздержавлення шахт: корпоратизація, продаж цілісних майнових комплексів підприємств, передача об'єктів в управління, оренду або концесію, а також передача окремого майна в комунальну власність.
Газета пише, що перелік об'єктів, способи і терміни їхньої приватизації будуть затверджуватися Кабміном. Для підвищення привабливості шахт законопроектом запропоновано внести зміни в митне і податкове законодавство.
Зокрема, звільнити інвесторів від зборів при імпорті гірничо-шахтного обладнання, а також тимчасово звільнити від сплати податків на час проведення модернізації. Зараз законодавством такі пільги не передбачені.
На початку вересня Мінвуглепром направив законопроект на узгодження в Мінфін, Мін'юст і Мінекономіки, а також у Фонд держмайна. У ФДМ вважають, що документ концептуально не відповідає основним принципам здійснення приватизації держмайна, і вже повернули його в Мінвуглепром на доопрацювання.
На внесенні змін наполягають і у Мінекономіки. Джерело Коммерсантъ-Украина в міністерстві розповіло, що Мінекономіки пропонує виключити таку норму, як корпоратизація вугільних підприємств із метою їхньої подальшої приватизації.
"Крім того, ми пропонуємо уточнити вимоги до інвестиційних планів, які будуть подаватися на конкурс", - додав співрозмовник Ъ. У Мінфіні і Мін'юсті Ъ сказали, що ще не сформували позиції відносно законопроекту. У прес-службі Мінвуглепрому від коментарів відмовилися.
Тим часом колишній міністр вугільної промисловості, народний депутат Віктор Тополов (НУНС) вважає, що підприємства вугільної галузі мають потребу в якнайшвидшій передачі в приватну власність.
"На сьогодні 88% державних шахт є економічно непривабливими через свою збитковість. Тому необхідно створити умови, які б привабили інвесторів", - погоджується колишній міністр вугільної промисловості, народний депутат Сергій Тулуб (Партія регіонів).
За його словами, якщо не провести приватизацію галузі, уже через кілька років ми будемо спостерігати зменшення видобутку вугілля.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас