"Нафтогаз" погашає кредити за фінпланом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" погашає кредити за фінпланом

Енергетика
234
З жовтня по грудень НАК "Нафтогаз України" планує погасити кредити на суму близько 3,3 млрд. грн., сказано в повідомленні компанії, розміщеному в системі розкриття інформації Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР).
Якщо плани щодо погашення кредитів будуть виконані, то з урахуванням нових зовнішніх позик профіцит коштів НАК до 1 січня 2009 р. повинен скласти більше 0,2 млрд. грн. У фінансовому плані держхолдингу на 2008 р., затвердженому у квітні, усього на витрати і повернення кредитів передбачено 3,93 млрд. грн. Також документом заплановане залучення 7,145 млрд. грн. кредитів для розрахунків за імпортний газ і його накачування в підземні сховища.
У січні-травні "Нафтогаз" уже одержав 568,2 млн. грн. кредитів, щоб розплачуватися за блакитне паливо з компанією RosUkrEnergo, що у схемі поставок між "Газпромом" і НАК. За п'ять місяців 2008 р. держхолдинг погасив кредити на суму 1,144 млрд. грн., у тому числі банкам-резидентам - 531,5 млн. грн., банкам-нерезидентам - 612,1 млн. грн., а також виплатив відсотки - 332,4 млн. грн.
Як повідомлялося, минулого тижня пройшла зустріч голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, голови Deutsche Bank Йозефа Акерманна і керівника "Нафтогазу" Олега Дубини. "Ми ведемо переговори з Deutsche Bank, щоб викупити в газові сховища додатковий обсяг газу, що буде придбаний за сьогоднішньою ціною і на досить тривалу перспективу, забезпечивши стабільність функціонування газового ринку України", - пояснила прем'єр Юлія Тимошенко. Обсяги газу, за її словами, будуть залежати від розміру кредиту.
Іноземні кредитори сприймають борг "Нафтогазу" як держборг України і сподіваються, що наша влада підтримає проблемну компанію, щоб вона виконала всі зобов'язання за зовнішніми запозиченнями. У якості однієї зі схем підтримання компанії банкіри бачать можливість сірого фінансування НАК через схему бюджетної компенсації "Нафтогазу" за недоплату за газ населенням і підприємствами, які одержують державну субсидію. Мовляв, оцінити фінансовий потік, який можна передати через такий канал НАК з казначейського рахунку, неможливо.
Питання міжнародного співробітництва "Нафтогазу" не обмежуються вирішенням фінансових проблем. З наближенням опалювального сезону для компанії особливу актуальність набуває тема прямих взаємин з "Газпромом" в 2009 р. без участі посередника - компанії RosUkrEnergo, що володіє російська монополія (50% акцій) разом з українськими бізнесменами Дмитром Фірташем (45%) та Іваном Фурсіним (5%).
Олег Дубина звернув увагу, що зараз для "Газпрому" і "Нафтогазу" неактуальна проблема роботи газотранспортного консорціуму, створеного компаніями на паритетних засадах в 2003 р. для управління українською ГТС. Однак на міжурядовому рівні питання консорціуму в цей час продовжує обговорюватися. Зараз робота газотранспортного консорціуму заблокована російською стороною, що наполягає на управлінні всією українською ГТС. Київ пропонує включити в консорціум тільки дві нові гілки: Богородчани - Ужгород і Новопсковськ - Олександрів Гай, будівництвом яких і повинно займатися підприємство.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас