Ринок оцінює наслідки банкрутства Lehman, очікує зміни структури банківського сектора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок оцінює наслідки банкрутства Lehman, очікує зміни структури банківського сектора

Казна та Політика
783
Банкрутство американського інвестбанку Lehman Brothers буде мати серйозні негативні наслідки для фінансового світу, аналітики побоюються значного збитку для одного з найбільших хедж-фондів Європи і негативного впливу на інші великі інвестбанки - Morgan Stanley та Goldman Sachs, пише International Herald Tribune.
Світові ринки падають, оскільки інвестори в різних регіонах світу продають всі види активів, за винятком найнадійніших - держоблігацій, у які і перекладають кошти, що звільнилися.
У цей час ринок намагається оцінити ймовірні наслідки банкрутства Lehman, що є найбільшим у корпоративній історії США. Банк, що подав у понеділок позов про добровільне банкрутство, має незабезпечену заборгованість $157 млрд перед 10 найбільшими кредиторами. В основному мова йде про власників облігацій ($155 млрд), у списку, представленому в суд, присутні також 7 японських банків (борг - $1,62 млрд). Найбільшим кредитором Lehman, зазначеним у поданих в суд документах, є японський Aozora Bank Ltd.($463 млн).
За оцінками, загальне число кредиторів банку в підсумку перевищить 100 тис. Поки показалася лише вершина айсберга, вважає Пітер Чапмен з Bankrupcy Creditors Service.
Так, у понеділок на ринку з'явилися чутки, що банкрутство Lehman поставило в неприємне становище один великий хедж-фонд, пов'язаний з інвестбанком, що, маючи активи в Lehman, не має можливості одержати доступ до них. Ці розмови підсилили паніку серед інвесторів, пише газета.
Чутки, можливо, стосуються GLG Parnters, одного з найбільших хедж-фондів Європи, що має давні зв'язки з Lehman - великим акціонером GLG. Представники фонду відмовилися від коментарів.
Серед інших фондів, акціонером яких є Lehman - D.E.Shaw, Spinnaker Capital та Ospraie Management.
Іншим фактором, що викликає серйозні побоювання інвесторів, є можливість того, що інші інвестбанки США Morgan Stanley і Goldman Sachs будуть змушені знайти більших партнерів. У понеділок Bank of America оголосив про покупку Merrill Lynch за $50 млрд.
В умовах кризи знову спливли чутки про можливості злиття Wachovia та Goldman. Уперше такі розмови з'явилися після того, як колишній голова Goldman Роберт Стіл очолив Wachovia. Незважаючи на те, що здатність Goldman виживати в найважчі часи вже стала легендою, існують побоювання, що тривала криза на фінансових ринках все-таки зробить свій ефект на показники банку.
Lehman вів переговори про продаж основної частини свого бізнесу з Barclays і Bank of America, однак угода так і не відбулася. У вівторок Barclays Plc знову заявив, що веде переговори з Lehman Brothers про покупку його на умовах, які будуть привабливими для акціонерів Barclays.
Протягом декількох десятиліть банківський сектор був розділений на дві основні групи - комерційні банки та інвестиційні банки, пише The Wall Street Journal. Перша група займається кредитуванням і прийомом коштів на депозити, при цьому їхня діяльність строго регулюється, щоб захистити вкладників.
Незалежні інвестиційні банки, такі як Lehman Brothers, Merrill Lynch і Bear Stearns, не займаються депозитами і слабко регулюються, що дозволяє їм приймати на себе великі ризики та одержувати значні прибутки або збитки.
Деякі банки об'єднують у собі функції комерційного та інвестиційного банку, як, наприклад, Citigroup і UBS.
В умовах фінансової кризи баланс сил у банківському секторі змінюється. Так, інтерес до залучення значних обсягів коштів і до складних інструментів слабшає, при цьому на перший план виходять більш традиційні види банківського бізнесу, включаючи залучення коштів інвесторів на депозити і розширення мережі, які супроводжуються державними страховими програмами, що запобігають зокрема, масовому відтоку коштів з депозитів.
З п'яти основних незалежних інвестбанків, на даний момент тримаються лише два - Goldman Sachs і Morgan Stanley. Два інші банки - Merrill Lynch та Bear Stearns були куплені відповідно Bank of America і JPMorgan. Таким чином, у цей час найбільш впливовими гравцями на ринку стають комерційні банки, Wells Fargo у США, Deutsche Bank у Німеччині і Banco Santander в Іспанії.
Багато світових банків розуміють необхідність об'єднання в собі функцій комерційного та інвестиційного банку. Так Deutsche Bank, що сфокусований на побудові свого інвестиційного бізнесу, минулого тижня заявив про покупку 850 підрозділів Deutsche Postbank, роздрібної банківської мережі Deutsche Post, за $4,3 млрд.
Інвестиційні банки сек’юритизували кредити, створюючи, таким чином, більш складні інструменти, які вони потім тримали на своїх балансах або продавали широкому колу інвесторів, включаючи хеджеві фонди. Ці інструменти використовувалися брокерськими компаніями та іншими інвесторами як застава при залученні короткострокових коштів на ринку комерційних паперів.
Така схема виявлялася прибутковою, оскільки її учасникам не потрібно було відповідати нормативам резервів на можливі втрати, що встановлюються для комерційних банків. Однак в умовах кредитної кризи ринок вибухнув, оскільки серйозні збитки банків по іпотечних кредитах та інших інвестиціях виявилися занадто значними в порівнянні з рівнем власного капіталу, у той час як ситуація на ринках, на яких можна було б залучити фінансування, виявилася дуже жорсткою.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас