Нігерійські екстремісти почали "нафтову війну" проти іноземних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нігерійські екстремісти почали "нафтову війну" проти іноземних компаній

Енергетика
162
Найбільше екстремістське угруповання Нігерії "Рух за звільнення дельти Нігеру" (РЗДН) оголосило "нафтову війну" іноземним компаніям після збройних зіткнень із нігерійськими військами.
У поширеній заяві РЗДН говориться, що угруповання вже зруйнувало центральні замірні станції промислового розподілу і нафтопроводи, включаючи платформу другої за розміром в США нафтової компанії Chevron Corp.
Один із представників Chevron, що побажав залишитися неназваним, підтвердив, що одна з нафтових платформ компанії піддалася нападу бойовиків, однак виробництво на ній було зупинено раніше у зв'язку із проблемами на нафтопроводі, передає Reuters.
У той же час представник командування нігерійської армії генерал-лейтенант Сагір Муса заявив, що жоден з нафтових об'єктів не піддався нападу під час дводенних бойових зіткнень з бойовиками РЗДН. "Бойовики зазнали важких втрат", - відзначив С.Муса.
На півдні Нігерії, де зосереджені основні нафтові ресурси країни, активно діє кілька угруповань екстремістсько-сепаратистського спрямування. Найбільшим з них є Рух за звільнення дельти Нігеру, що стверджує, що веде боротьбу за справедливий розподіл нафтових доходів.
В 2006 р. угруповання фактично оголосило війну іноземним нафтовим компаніям, що діють на території Нігерії. Відтоді в південному регіоні країни регулярно відбуваються напади на нафтові об'єкти і викрадення співробітників іноземних компаній. У середині 2007 р. терористична активність бойовиків привела до того, що обсяги експорту нігерійської нафти скоротилися на 25%.
Неспокійна обстановка в Нігерії досить часто називається аналітиками в числі причин збільшення світових цін на нафту.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас