Lehman Brothers зазнає аварії. Огляд фондових ринків за тиждень (08-12 вересня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Lehman Brothers зазнає аварії. Огляд фондових ринків за тиждень (08-12 вересня)

Фондовий ринок
405
Світові ринки
Минулий тиждень був нелегким для світових фондових майданчиків, і, проте, деяким з них все-таки вдалося закритися в "плюсі".
Так, за підсумками тижня 8-12 вересня виросли британський FTSE-100 - на 3,4%, німецький DAX-30 - на 1,1%, американські DOW JONES COMPOSITE - на 2,6%, NASDAQ COMPOSITE - на 0,2%, S&P 500 - на 0,8%. В той же час, зниження зафіксували японський NIKKEI-500 - на 0,7%, російський RTSI - на 8,7%, і більшість індексів країн, що розвиваються (MSCI Emerging Markets; -1,6%).
Деяке хвилювання викликала нафта. Серед основних подій - саміт ОПЕК у Відні. На ньому найбільше агресивно настроєні держави на чолі з Іраном вимагали урізати квоти на видобуток енергетичної сировини, тому як попит на нього знижується, а разом з ним і ціна.
Однак "експортери" відмовилися від цієї ідеї, зберігши квоти на колишніх рівнях. Крім того, ураган Айк, що, направившись до берегів Техаса та Луізіани, несподівано підсилився, не наніс серйозних ушкоджень нафтовидобувним потужностям у регіоні. За підсумками тижня ціна нафти марки Brent впала ще на 7,7%, досягши в п'ятницю оцінки в $94,9 за барель.
Однак головним героєм тижня став багатостраждальний інвестбанк Lehman Brothers, ім'я якого аналітики вже давно пов'язували із загрозою банкрутства й неясною перспективою виходу з небезпечної ситуації. На початку тижня серед претендентів на покупку виникла японська компанія Nomura Holdings, але дуже швидко зникла. Головний потенційний покупець Lehman Brothers, Корейський банк розвитку, після довгих так само відмовився від покупки. Акції американського банку впали в 10 разів у порівнянні з початком літа.
Керівництво Lehman Brothers вирішило виправити ситуацію, оприлюднивши квартальний звіт й "план розвитку" на тиждень раніше, ніж планувалося. Але дані, що містилися у звіті, виявилися просто дивовижними - збиток досяг $3,9 млрд., що в 1,5-2 рази гірше навіть найбільш песимістичних очікувань ринку. Lehman знову спробував продатися, цього разу Bank of America й Barclays. Однак акції Lehman вже й так нічого не коштують, а його борги й збитки важкі.
Тому потенційні покупці попросту попросили Казначейство повторити досвід Bear Stearns і нехай не прямо, а державними гарантіями частини активів, профінансувати поглинання. Тим часом казначейство США й ФРС твердо відмовилися від фінансової участі в можливій угоді. Не одержавши фінансової підтримки ні з боку влади, ні з боку банківського співтовариства, банки, що начебто хотіли придбати Lehman Brothers, відмовилися від цих намірів.
У понеділок рано вранці компанія Lehman Brothers оголосила, що планує подати документи на банкрутство за статтею 11 закону США про банкрутство, що передбачає реорганізацію. При цьому Lehman не збирається включати в процес банкрутства свій брокерсько-дилерський бізнес і деякі інші підрозділи, які вона має намір продати.
Передбачаючи потрясіння, які викличе на фінансових ринках банкрутство Lehman Brothers, інший інвестиційний банк, що перебуває в скрутному становищі, Merrill Lynch, вирішив випередити події й запобігти власному колапсу. У неділю керівництво Merrill Lynch домовилося про угоду з Bank of America.
За умовами угоди, Bank of America придбає Merrill Lynch за $43,5 млрд. або $29 за кожну акцію компанії. Ця ціна включає значну премію щодо ціни закриття акцій Merrill у п'ятницю ($17,05). Очевидно, що Bank of America, незважаючи на проблеми балансу Merrill Lynch, платить за сильні позиції компанії на світовому ринку інвестиційно-банківських і брокерських послуг.
Під потужним негативним тиском перебували й акції страхової компанії American International Group, на яких відбилися тривоги інвесторів і щодо її балансу, обтяженого проблемними борговими активами, і щодо її ймовірних втрат у зв'язку з відшкодуванням збитку від удару урагану Айк, що очікувався.
Тим часом AIG вжила заходів, безпрецедентних для страхової компанії: в неділю вона звернулася до ФРС з проханням надати їй короткостроковий кредит на $40 млрд., щоб підтримати ліквідність. Як повідомив телеканал CNBC, AIG обіцяла, що поверне кредит за рахунок продажу декількох підрозділів, у тому числі успішного підрозділу, що займається лізингом авіалайнерів.
Проте, фондовий ринок тримався на плаву завдяки підйому акцій сировинних галузей і споріднених їм секторів. “Сировинні” акції стійко падали із середини липня, але піднялися 10 й 11 вересня, незважаючи на зниження, що продовжилося в ті дні, цін на сировинні товари.
У п'ятницю 12 вересня, коли ціни на сировину підвищилися, підйом сировинних акцій перетворився в бурхливе ралі.
Особливо вражаючим було зростання акцій компаній, що добувають золото й срібло. Індекс цього сектора, XAU, злетів у п'ятницю на 10,22%. Індекс нафтової індустрії XOI піднявся на 3,06%. Індекс сталеливарної галузі STQ виріс на 4,72%.
Головною причиною розвороту вгору цін на сировину, що відбувся в п'ятницю, стало зниження курсу долара, що відбило реакцію валютного ринку на слабкі дані про роздрібні продажі в США та загрозу банкрутства Lehman Brothers. Курс євро до долара виріс у п'ятницю до 1,4217, в порівнянні з 1,4000 напередодні ввечері. Таким чином, вплив курсу долара на вартість сировинних акцій зробив ефект хеджування для фондового ринку.
У той час як слабкі економічні дані й небезпека банкрутства великого інвестиційного банку повинні були б викликати падіння фондового ринку, вплив цих негативних факторів виявився нейтралізованим бурхливим ралі в сировинних сегментах.
Важливо так само відзначити недільну заяву ФРС про власні заходи, спрямовані на пом'якшення підривного ефекту від очікуваного банкрутства Lehman Brothers. ФРС повідомила в неділю, що, разом з казначейством і Комісією з цінних паперів і бірж США (SEC), вона обговорила з банками ситуацію, що створилася, щоб визначити найбільш вразливі місця на ринках у світлі банкрутства “великого фінансового інституту й розглянути питання про належні реакції урядового сектора й приватного сектора”. Заходи, оголошені в неділю, включили розширення класу активів, під заставу яких ФРС кредитує первинних дилерів, які працюють на ринку казначейських облігацій, тобто найбільші інвестиційні банки, за програмою кредитування казначейськими облігаціями (PDCF) і за програмою аукціонів репо (TSLF). “Ці зміни являють собою значне розширення видів застави, прийнятої за обома програмами.
Воно повинне підвищити ефективність цих програм у справі підтримки ліквідності в первинних дилерів і на фінансових ринках у цілому”, - сказано в прес-релізі ФРС. Крім того, ФРС вирішила збільшити обсяги коштів, пропонованих на аукціонах TSLF, і збільшити частоту їхнього проведення.
Приватні банки, зі свого боку, домовилися в неділю про створення програми кредитування фінансових компаній на загальну суму $70 млрд. Учасники програми, 10 банків, переведуть у фонд програми по $7 млрд. Доступ до цієї програми допоможе банкам, брокерським фірмам та іншим фінансовим компаніям встояти в умовах обмеженості кредитних коштів на світових фінансових ринках. До групи банків-спонсорів програми ввійшли Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, Deutsche Bank, JPMorgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley й UBS.
Український ринок
На відміну від своїх американських та європейських колег, у вітчизняного ринку акцій не було взагалі ніякої підтримки. За підсумками тижня індекс ПФТС звалився на 9,9%. При цьому широкий ринок, 40 найбільш ліквідних паперів, у середньому просіли на 13,5%, а акції другого ешелону й того гірше - на 16,6%.
Втрати по окремих емітентах були просто шокуючими. Так, наприклад, серед десятки лідерів з обсягів торгів, найбільше зниження показали Алчевський меткомбінат (-32,6%), Мостобуд (-32,4%), Єнакіївський металургійний завод (-25,2%) і Крюківський вагонзавод (-24,0%). У розрізі галузей набагато гірше інших показало себе машинобудування (ARTCP-Engener; -16,0%), краще інших - енергетика (ARTCP-Electr; -6,9%).
Найбільше падіння індексу (6,0%) було зафіксовано в четвер, коли торги на ПФТС припиняли двічі. На цьому тижні надій на зростання - мало, оскільки в понеділок український фондовий ринок відкрився хвилею розпродажів, а за станом на 14:30 деякі папери впали вже на 10-15% від своїх попередніх рівнів.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас