Енергетики прощаються з боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Енергетики прощаються з боргами

Енергетика
278
З Нового року підприємства ПЕК втратять законодавчу парасольку, що охороняла їх від банкрутств - ні Рада, ні Мінпаливенерго не мають наміру ініціювати продовження з 1 січня 2009 р. чинності закону №2711, що припиняв банкротні процедури для підприємств ПЕК.
Про це повідомило джерело в парламентському комітеті з ПЕК. Закон прийнятий Радою влітку 2005 р. З тих пір його дію щорічно продовжували. Але, вважає заступник директора ДП "Енергоринок" Володимир Євдокімов, подальша пролонгація закону позбавлена сенсу. "За період чинності закону енергокомпанії в повному обсязі використали його можливості з розчищення кредиторських боргів. І останнім часом закон перетворився у своєрідну парасольку, що дозволяє учасникам взаєморозрахунків в особі тих чи інших підприємств ПЕК безкарно не виплачувати поточні борги", - сказав Євдокімов.
За даними "Енергоринку", підприємства ПЕК у рамках закону погасили близько 2,5 млрд. грн. боргів за електроенергію за допомогою взаєморозрахунків. Ще близько 2 млрд. грн. буде погашено за допомогою передбаченого законом механізму рефінансування - коли борги будуть повертатися з оптового тарифу і тарифів на передачу електроенергії протягом 10 років. Решта боргів за електроенергію буде реструктуризована на довгостроковий період. У цей час підприємствами електроенергетики реструктуризовано близько 70% своїх боргів, що залишилися.
На думку експертів, енергокомпанії мають всі можливості, щоб остаточно реструктуризувати до кінця 2008 р. основну частину "кредиторки", зокрема, перед державними кредиторами в особі НАК "Нафтогаз України" і Держрезерву, а також залагодити проблемні та сумнівні борги перед комерційними постачальниками. Принаймні часу для цього, починаючи з 2005 р., в енергетиків було достатньо.
В 2005 р. оборот енергоринку становив більше 20 млрд. грн., а в 2008 р. цей показник перевищить 50-мільярдну позначку. За даними Мінпаливенерго, на 1 серпня цього року загальна дебіторська заборгованість підприємств електроенергетики становила 9,9 млрд. грн., кредиторська - 9,3 млрд. грн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас