Ірак у жовтні оголосить умови тендерів на найбільші нафтогазові родовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірак у жовтні оголосить умови тендерів на найбільші нафтогазові родовища

Енергетика
133
Представники найбільших міжнародних нафтогазових компаній у наступному місяці в Лондоні візьмуть участь у презентації, що організовує міністерство нафти Іраку.
Усього 34 компанії, включаючи BP, Shell, BG, ExxonMobil, "Газпром" (РТС: GAZP) і Sinopec, як очікується, відвідають road show, що проведе міністр нафтової промисловості Іраку Хуссейн Аль-Шахрістані, пише газета Sunday Times.
Передбачається, що під час презентації будуть оголошені цінові пропозиції по так званих угодах технічного обслуговування відносно восьми найбільших родовищ країни.
За інформацією газети, 13 жовтня претенденти одержать технічні дані, цінові параметри по розглянутих ділянках: шести нафтових родовищах, включаючи Кіркук і Західну Курну, і двох газових родовищах.
За даними видання, міністерство нафтової промисловості Іраку, швидше за все, не очікує укладання договорів протягом принаймні ще шести місяців, відкладаючи плани щодо збільшення виробництва на 500 тис. барелів на добу до 3 млн барелів на добу до кінця цього року.
Як повідомлялося, улітку Ірак запросив іноземні компанії взяти участь в аукціоні на участь у розробці восьми нафтових і газових родовищ країни, запустивши процес, що дозволить великим міжнародним нафтовим компаніям повернутися в країну вперше за 30 років.
Умови укладання контрактів на розробку іракської нафти передбачають, що іноземні компанії будуть виступати радше в ролі постачальників послуг, ніж у ролі нафтовидобувників як таких. Іракські державні нафтові компанії також повинні мати не менше 25% участі в кожному проекті.
Російські НК "ЛУКОЙЛ" і ВАТ "Газпром нафта" увійшли в список компаній, що одержали можливість претендувати на укладання контрактів на розробку нафтогазових родовищ в Іраку.
На початку вересня уряд Іраку схвалив угоду з китайською CNPC на $3 млрд про розробку нафтового родовища Аль-Ахдаб у провінції Вазіт. За умовами угоди CNPC буде виплачувати Іраку по $6 за кожен добутий барель нафти, надалі ця сума знизиться до $3 за барель. Угода відроджує контракт 1997 року, за яким CNPC надавалися права на розробку родовища Аль-Ахдаб більш ніж на 23 роки. Раніше сума угоди була оцінена в $700 млн. За словами експертів, нафта, добута на родовищі "Аль-Ахдаб", буде використовуватися для вироблення енергії на електростанції, що також будується Китаєм у провінції Вазт.
Крім цього в найближчому майбутньому очікується підписання угоди Royal Dutch Shell з урядом Іраку. Вартість контракту в окрузі Басра, розташованому на півдні країни, може скласти до $4 млрд. Проект Shell полягає в тому, щоб використовувати газ, який спалюється нафтовими компаніями. Тільки в цьому регіоні, за оцінками, спалюється 700 млн кубічних футів газу щодня з міркувань безпеки. Уряд Іраку хоче, щоб Shell увела в експлуатацію інфраструктуру для збору цього газу і використання його в комерційних цілях як усередині країни, так і за кордоном. У рамках проекту планується створити спільне підприємство, у якому Shell буде належати 49%, міністерству нафти - 51%. Термін контракту і вартість поки ще не визначені, але, за даними джерел, вона складе $3-4 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас