Ведмежі ігри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ведмежі ігри

Фондовий ринок
1163
Масовий вихід з українського фондового ринку іноземних інвесторів відкрив широкі можливості перед вітчизняними спекулянтами. Як тільки обсяги торгів на ПФТС упали із серпневих 60-65 млн грн. до 16 млн грн. на день, ті почали масштабний наступ, що професіонали називають "ведмежою" атакою - скидаючи акції, вони різко знижували їх вартість.
Задум пронозливих фондовиків був простий: довести ціни на папери до мінімуму і потім скупитися дешево. Без тіні сорому вони визнавали, що валять наш фондовий ринок не тільки, як говориться, "під клієнта", але й на догоду собі. Незважаючи на припинення торгів на ПФТС, за минулий тиждень ринок втратив 14%. Найбільше просіли акції металургійних та енергетичних підприємств, що подешевшали з 8 по 12 вересня на 10-30%. Жалюгідною розрадою для інвесторів стали лише п'ятничні торги, за результатами яких індекс ПФТС зміг вийти "у плюс", додавши 1,26%.
У вересні фондовий ринок демонструє рекордний занепад: за два тижні місяця індекс ПФТС вже знизився на 18,25%, а загальне падіння з початку року склало 62,95%. І це не межа, фінансисти найближчим часом чекають нових "ведмежих" атак. Час від часу ситуацію можуть рятувати лише самотні вилазки іноземних інвесторів, які, як очікується, будуть виходити на ПФТС у міру стабілізації ситуації на світових фінансових ринках. Глобального ж походу на український фондовий ринок нерезидентів і стрімкого злету котирувань фахівці чекають не раніше грудня 2008 р. - початку 2009 р.
Спекулянти розійшлися
Починався минулий тиждень цілком невинно. У понеділок індекс ПФТС виріс на 3%: фондовий ринок відігравав позиції, втрачені 5 вересня після дострокового закриття торгів на ПФТС - тоді її індекс упав на 6,97%. Однак вже з вівторка почався спад, а до п'ятниці його загальне падіння склало 14,57%. Мало допоміг фондовикам п'ятничний відкат котирувань, під час якого індексу ПФТС вдалося піднятися на 1,26%. Формальним приводом для скидання акцій стали галузеві новини.
"Багато в ціні втратили акції підприємств гірничо-металургійного комплексу. Насамперед через зниження цін на метал на світових ринках, відсутність замовлень у середньотерміновій перспективі. А також через ускладнення торговельних відносин з Росією, що закриває свій ринок для нашої продукції та обмежує поставки коксівного вугілля на українські меткомбінати", - розповів генеральний директор компанії "Інеко-Інвест" Олег Морква.
"У ГМК намітилися проблеми з реалізацією продукції, це нервує інвесторів", - доповнив його аналітик Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран. Лідером падіння в цьому сегменті стали акції Єнакіївського металургійного заводу, що впали за тиждень більш ніж на 30%, менше втратили папери "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" - 15,8% і ММК ім. Ілліча - близько 9%.
Не таким масштабним був обвал в енергетиці: акції "Донбансенерго" втратили в ціні близько 15%, "Західенерго" і "Київенерго" - 10%. Спочатку його також пояснювали нервовою реакцією іноземних інвесторів на останні події в політиці та економіці.
"Російсько-грузинський конфлікт остаточно розвалив "помаранчеву" коаліцію і поставив Україну перед ризиком нових виборів. Це означає відстрочку реформ на невизначений термін. Одночасно через торговельні санкції з боку Москви погіршується наш зовнішньоторговельний баланс, і можливе різке підвищення цін на російські енергоносії може серйозно вдарити по економіці нашої країни", - відзначив у бесіді з "ДС" аналітик інвестиційної групи "АРТ-Капітал" Дмитро Монаков.
Втім, скидання акцій та обвал котирувань недовго пояснювали імпульсивністю нерезидентів. Вже до кінця тижня про себе голосно заявили спекулянти. "Вони грають на коротких продажах: провокують зниження котирувань, щоб під час максимального падіння відкупити необхідні папери за нижчими цінами, заробивши на різниці", - пояснив Морква. Керівництво ПФТС розкусило спекулянтів і на цьому тижні знову припиняло торги - у четвер їх переносили на годину. Зараз склалися сприятливі умови для спекулятивних маневрів: обсяги фондових торгів скоротилися з 60-65 млн грн. наприкінці серпня до 16 млн грн. на минулому тижні.
Передчуваючи обвал
Нарікаючи на непередбачувану поведінку спекулянтів, фондовики роблять два прогнози подальшого розвитку подій. Більшість опитаних експертів малювали песимістичний сценарій. "Думаю, ринок буде і далі активно падати. До кінця року індекс ПФТС опуститься нижче 300 пунктів. Нерезиденти йдуть, а наші інвестфонди ще занадто слабкі, щоб утримувати торги в обсягах, які ми мали до кризи", - розповів Віталій Шапран.
"Тільки за 11 днів вересня український фондовий ринок впав більш ніж на 15%, зробивши цілком реальним вкрай песимістичний сценарій розвитку подій на вітчизняному біржовому ринку з падінням фондового індикатора ПФТС у вересні на 20-25%, нижче рівня 430 індексних пункту", - доповнив його Олег Морква.
Лише деякі фінансисти розраховують хоча б на мінімальне подорожчання акцій наших підприємств. "Наступного тижня не варто очікувати розвороту ринку і його зростання, оскільки гра на зниження окремими гравцями буде тиснути на ринок. Думаю, індекс ПФТС буде все-таки коректуватися в діапазоні від - 5% до +2% відносно закриття торгів 12 вересня", - підкреслив управляючий активами "Тект Есет Менеджмент" Олександр Лихо.
Експерти вважають, що переломити ситуацію у фондовому сегменті зможуть лише іноземні інвестори, які зараз зайняли вичікувальну позицію: вони не виводять гроші з рахунків в українських банках, але й не виходять на ПФТС із покупками. Іншим потенційним інвестором в акції могли б стати самі емітенти: у Європі та США справжньою модою останнім часом стає викуп компаніями власних ЦП на максимальному падінні цін. Фондовики вважають, що до цього доросли і фінансові директори українських підприємств, а не виходять на торги через дефіцит коштів, що сьогодні панує на ринку.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас