Deutsche Bank гарантує оплату постачання російського газу в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Deutsche Bank гарантує оплату постачання російського газу в Україну

Енергетика
383
У рамках чергового раунду переговорів про умови постачання газу в Україну, що почався 15 серпня, у минулий четвер голова "Нафтогазу" Олег Дубина і "Газпрому" Олексій Міллер зустрілися з головою правління Deutsche Bank AG Йозефом Акерманом. У поширеному прес-релізі сказано лише, що "сторони обговорили тристороннє співробітництво". Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в п'ятницю розповіла, що переговори з Deutsche Bank стосуються кредиту на придбання додаткових обсягів газу "за сьогоднішньою ціною і на тривалу перспективу". Хоча раніше в "Газпромі" спростовували інформацію, що Україні можуть бути продані обсяги газу понад законтрактований 55 млрд кубометрів.
Від коментарів в "Газпромі" і "Нафтогазі" відмовилися. Але високопоставлене джерело в "Газпромі" повідомило, що на переговорах мова йшла не тільки про кредит, але й про те, щоб Deutsche Bank виступив гарантом у відносинах між російською та українською компаніями. "Головне завдання RosUkrEnergo (50% належить 'Газпрому', 50% - Дмитру Фірташу та Івану Фурсіну.- ред.) полягала в тому, щоб забезпечити регулярні розрахунки між 'Газпромом' і 'Нафтогазом', які зараз відбуваються із затримкою. НАК наполягає на прямих контрактах, а 'Газпром' у відповідь вимагає прямих розрахунків. Один з варіантів їх забезпечення - гарантії Deutsche Bank 'Газпрому', за якими у випадку затримки розрахунків банк сам заплатить компанії необхідну суму. А 'Нафтогаз' потім сплатить борг і банківський відсоток Deutsche Bank", - говорить співрозмовник. За його словами, Deutsche Bank погодився із пропозицією "Газпрому" і "Нафтогазу", але поки ця угода підписана не була.
Вибір Deutsche Bank як гаранта оплати постачання газу в Україну не випадковий - банк є найбільшим кредитором "Нафтогазу" і "Газпрому". Так, у березні 2005 року Deutsche Bank відкрив НАК кредитну лінію на суму близько 2 млрд євро для реалізації міжнародних проектів компанії. У квітні 2005 року банк виділив "Нафтогазу" перший транш у розмірі $300 млн по цій кредитній лінії, а в жовтні другий транш - $300 млн. У серпні 2007 року "Нафтогаз" почав погашення кредиту Deutsche Bank, але дотепер не завершив.
Генеральний директор угорської Magyar GT Янош Петефі відзначає, що раніше Deutsche Bank уже давав гарантії відносно розрахунків угорської нафтогазової компанії MOL перед "Газпромом". "Оскільки періодично MOL користувалася такими послугами, вона виплачувала Deutsche Bank відсоток за користування коштами, що збільшувало ціну газу за підсумками року на 5-6%", - розповідає пан Петефі. У випадку з "Нафтогазом" націнка може бути ще вищою, упевнений член комітету Верховної ради з ПЕК Олег Зарубінський. "'Нафтогаз' має високу кредиторську заборгованість, і в цій ситуації навряд чи хтось дасть йому кредит нижче ніж під 15% річних, що з урахуванням касових розривів, що виникають у компанії при оплаті газу, виллється в 7-8-процентне збільшення до ціни на газ, - говорить аналітик російської ІК 'Брокеркредитсервіс' Максим Шеїн. - Або, при планованій ціні газу $400 за тисячу кубометрів, в $28-32 на кожній тисячі кубометрів". Для порівняння: зараз RosUkrEnergo, поставляючи газ в Україну, заробляє на кожній тисячі кубометрів $1,5.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас