Мінпалив не гарантує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпалив не гарантує

Енергетика
229
Україна не може гарантувати Євросоюзу стабільний транзит російського газу по своїх магістральних газопроводах. З такою заявою на конференції з енергобезпеки в Європарламенті виступив заступник міністра палива та енергетики Сергій Павлуша.
Головний аргумент, що пролунав з вуст пана Павлуші: дуже застаріла, хоч і досить розвинена правова база між Україною і Росією щодо постачання і транзиту газу.
На жаль, ця база багато в чому застаріла, вона не містить гарантій ні відносно поставок, ні відносно транзиту газу. Якщо коротко сформулювати всі умови наших актуальних на даний момент домовленостей, то вийде так: ми домовилися, що сторони будуть щорічно домовлятися, - пояснив наш заступник міністра євродепутатам.
Тому, за словами чиновника, на міжурядовому рівні проходять консультації, ініційовані українською стороною, ціль яких - "переглянути ті чи інші регуляторні домовленості, можливо, внести в них відповідні зміни". Також передбачається підписання нової угоди щодо газу між Москвою і Києвом, яким будуть гарантовані поставки газу в Україну і транзит цього виду палива по її території в країни ЄС. При цьому Сергій Павлуша не став заглиблюватися в подробиці: "Я б не хотів розкривати принципи, які зараз обговорюються. Але ця нова угода повинна надати більше гарантій, у першу чергу, Росії: абсолютно зрозуміла її заклопотаність стабільністю постачання".
Під час дискусії депутат Європарламенту Чарльз Тенок заявив, що європейці "були шоковані" фактом дискусій про надійність транзиту газу через українську територію. Щоб вони в майбутньому не виникали, пан Тенок вважає за необхідне ввести систему обліку газу на кордоні. Також, за його словами, у цьому питанні велику роль відіграє політична стабільність у нашій країні.
Представник Єврокомісії Марьєта Ягер звернула увагу, що Україна є основною державою-транзитером російського газу в ЄС, і "така ситуація в найближчому майбутньому не зміниться", оскільки "Європа вимагає з кожним роком більше газу, а в доступному для огляду майбутньому нових джерел надходження цього виду палива по альтернативних маршрутах не передбачається". Втім, упевнена пані Ягер, Україна завжди буде відігравати провідну роль у транспортуванні блакитного палива, тому країнам ЄС необхідні стабільні і довгострокові відносини з Росією щодо постачання газу. Нас чекають нові виклики. І Єврокомісія задоволена намірами України модернізувати ГТС, - відзначила вона.
Але Сергій Павлуша не поділяє думку про те, що модернізації ГТС треба приділяти пильну увагу: "Технічний стан української ГТС цілком задовільний, за цим параметром вона не дуже відрізняється від ГТС наших північних сусідів. Тому українські трубопроводи не є слабкою ланкою в системі транспортування газу. Але, як й у будь-якій системі, у ГТС є певний резерв використання її можливостей". При цьому заступник міністра палива та енергетики відзначив, що його відомство планує залучати ресурси міжнародних фінансових організацій для модернізації нашої ГТС.
Представники Єврокомісії і Європарламенту, яким небайдужі українські питання, звертали увагу на зацікавленість європейських інвесторів у конкретних енергетичних бізнес-проектах нашої країни. Цій темі свій виступ присвятив колишній міністр палива та енергетики, а нині - заступник голови парламентського комітету з ПЕК Юрій Бойко. Він ініціював у Брюсселі створення інвестиційного фонду "Україна - ЄС", у якому міг би об'єднатися капітал приватних та інституціональних інвесторів для фінансування проектів в енергетику. "Участь Єврокомісії на інституціональному рівні надасть інвесторам країн ЄС необхідні гарантії захисту їхніх капіталовкладень, а спільні проекти значно зблизять Україну і Євросоюз як партнерів в енергетичній сфері", - відзначив пан Бойко.
Серед можливих проектів він назвав газотранспортний консорціум у форматі Україна - ЄС - Росія, будівництво двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС потужністю 2 млн. Квт, розвиток уранового виробництва, збільшення потужності Бурштинського енергоострова, реконструкцію міждержавної лінії електропередач "Південноукраїнська АЕС - МолдГРЕС - Ісакча".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас