До України втрачають інтерес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До України втрачають інтерес

Фондовий ринок
867
Наприкінці стартового тижня вересня Державний комітет статистики оголосив, що дефляція в серпні в Україні склала 0,1%, а інфляція з початку року досягла 14,8%.
У річному вирахуванні інфляція за підсумками серпня сповільнилася до 26% у порівнянні з 26,8% у липні й 29,3% у червні.
За даними Держкомстату, у серпні, як і у липні, дефляцію забезпечило зниження цін на продукти харчування, які піддані сезонним коливанням: фрукти подешевшали на 7,1%, овочі - на 14,6%, картопля - на 19,3%. Всі інші продукти харчування, за винятком сиру, що подешевшав на 0,1%, продовжили дорожчати. Вартість м'ясопродуктів підвищилася за місяць - на 0,5%, риби - на 1,4%, хлібобулочних виробів - на 1,5%, яєць - на 19,9%.
При цьому серпневе зниження цін на пально-мастильні матеріали на 0,6% не зупинило подорожчання транспортних послуг на 2,8%.
За місяць і з початку року істотно зросли також ціни на послуги пасажирської залізниці (на 3,8% і 16,7% відповідно) і автодорожнього транспорту (2,7% і 27,6% відповідно), продовжували дорожчати комунальні послуги: водопостачання підвищилося в ціні на 2,2% (+30,1% з початку року), каналізація - на 2% (32,8%).
Український уряд у серпні розраховував повторити липневий успіх у боротьбі з інфляцією і за рахунок сезонного зниження цін на овочі та фрукти, досягти дефляції в 0,4-0,6%.
Однак триваюче зростання цін на транспортні та комунальні послуги, продукти харчування не дали можливості істотно скоротити інфляцію в річному вирахуванні, що до серпня минулого року становить 26%.
Разом з тим дуже важливо, що уряду разом із НБУ все-таки вдалося влітку досягти скорочення інфляційних очікувань та утримати до вересня інфляцію з початку року нижче встановленого на початку літа нового прогнозного значення за річною інфляцією в 15,9%.
Середньотермінові тенденції до скорочення інфляційного тиску можуть дати позитивний сигнал, як для інвесторів, так і світових фінансових організацій-донорів продовжувати інвестувати в українську економіку і стануть аргументом для міжнародних рейтингових агентств не переглядати суверенні рейтинги України вбік їх зниження, незважаючи на наростаючі політичні ризики в нашій країні.
На поточному тижні український Держкомстат оприлюднив дані й з базової статистики, що в Україні в серпні сповільнилася до 0,7% у порівнянні з 1% у липні, 1,4% - червні, 1,8% - травні та 2,3% - у квітні.
З початку року базова інфляція вже досягла 13,9%, поступово наближаючись до даних офіційної статистики зростання споживчих цін в Україні (14,8%) і поки ще на 2 процентних пункти нижче прогнозу уряду з річної інфляції цього року (15,9%).
Проте, у найближчі місяці ситуація з інфляцією в Україні може знову значно погіршитися. Вважає Генеральний директор КУА "ІНЕКО-ІНВЕСТ" Олег Морква, підводячи підсумки поточного тижня.
Так, вже у вересні дефляційні сезонні фактори себе вичерпають, а інфляція у зв'язку зі зростанням цін на продукти харчування, подорожчанням газу для населення (у середньому на 13%) і зростанням пенсій і зарплат бюджетників, складе 0,7-1,5% за місяць, що за підсумками трьох кварталів може перевищити новий урядовий прогноз, подолавши 16% з початку року.
Це може стати ключовим аргументом для міжнародних рейтингових агентств, піти на зниження рейтингів України, що вкрай ускладнить завдання уряду із залучення позик як усередині країни, так і за кордоном на прийнятних для українського держбюджету умовах.
У свою чергу українські підприємства, які в цей час переживають далеко не кращі часи, опиняться практично відрізаними від зовнішнього фінансування в умовах триваючої світової фінансової кризи та дефіциту ліквідності.
За даними Держкомстату в серпні український виробничий сектор різко пішов на спад, а реальні обсяги промислового виробництва (з урахуванням інфляції) в Україні знизилися на 0,5% у порівнянні із серпнем 2007 року. Ще в липні зростання промислового виробництва становило 5,1%.
Останній раз негативний обсяг промвиробництва було зафіксовано більше ніж 2,5 роки тому - у січні 2006 року (-2,9%), у розпал україно-російської газової війни. Внаслідок серпневого спаду кумулятивні темпи зростання виробництва за січень-серпень 2008 року знизилися до 6,3% у порівнянні з 7,3% за підсумками семи місяців.
У серпні істотний спад промислового виробництва був відзначений у металургії - на 8,6%, хоча ще в липні темпи зростання були позитивні (+3,5%). Значне скорочення виробництва було зафіксовано також у легкій промисловості (-9,9%), нафтохімії (-9,1%), виробництві коксу (-4,9%) і харчовій промисловості (-3,5%).
Виробничо-фінансова криза торкнулася й найбільше швидко зростаючої галузі української промисловості - машинобудування. За підсумками серпня темпи зростання виробництва в галузі впали майже вдвічі - до 13,4%, у липні зростання у машинобудуванні досягло 24,6%.
Високі темпи зростання були зафіксовані в минулому місяці лише в сегменті виробництва транспортних засобів - зростання за серпень на 26,2% (з початку року - на 37,4%), але й вони не змогли поліпшити загальний показник із промисловості.
В останньому кварталі поточного року, якщо економіка країни встоїть від переходу в стадію стагнації, що призведе до скорочення інфляційної складової у виробництві, при збереженні популістського підходу до фінансування бюджетної сфери, інфляція в Україні скоріше за все продовжить залишатися на досить високому рівні і навряд чи виявиться нижчим, ніж 1-1,5% на місяць.
За такого сценарію розвитку подій в Україні річна офіційна інфляція в нашій країні перевищить 20%, а базова інфляція з початку року буде перебувати в діапазоні 17-20%.
Якщо ж українська економіка в найближчі місяці почне входити у фазу спаду, при середньомісячному зростанні ВВП близько 6% (до вересня темпи зростання ВВП становили 6,5%), а фінансування соціальних програм не одержить масштабного характеру (особливо в умовах передвиборної агітації при перевиборах парламенту), річна інфляція в Україні може виявитися трохи нижчою за 20%.
До 15 вересня Кабінет Міністрів повинен направити до Верховної Ради проект держбюджету на 2009 рік.
У рамках підготовки даного документа уряд вже затвердив базові прогнозні макроекономічні показники на майбутній рік. Зокрема уряд прогнозує споживчу інфляцію в 2009 р. в 9,5%, інфляцію цін виробників у розмірі 18,5%, зростання ВВП на 6,0%, а зростання промвиробництва - 5,7%.
Кабінет Міністрів також планує, що доходи консолідованого державного бюджету в 2009 рік досягнуть 310,1 мільярдів гривень, а витрати - 400 мільярдів гривень. При цьому доходи консолідованого бюджету збільшаться на 40,3% або 92 мільярда гривень у порівнянні з 2008 роком, а витрати - на 99,4 мільярди гривень.
За заявою Міністра економіки Данилишина, уряд вважає, що всі прогнозовані макропоказники будуть реалізовані, незважаючи на дію зовнішніх ризиків, пов'язаних з уповільненням зростання світової економіки, а також подорожчанням нафти, газу, чорних металів і хімічної продукції.
Як один з ключових факторів для зростання української економіки в 2009 році Мінекономіки вважає розширення внутрішнього попиту, що буде досягатися за рахунок прискорення зростання зарплати - до 17,3%, а також збільшення її частки у ВВП до 49,1%.
Прогноз зростання загального фонду держбюджету в наступному році становить 37,7% - до 228,6 млрд. грн., де, за словами керівника Мінфіну Віктора Пинзеника, основні надходження очікуються за рахунок зростання податків і митних зборів, де додаткові надходження від податкової та митної служб прогнозуються на рівні, відповідно, 16 млрд. грн. й 89 млрд. грн., що на 17% й 65% більше плану на 2008 рік.
Більшість експертів сумніваються в можливості утримання в наступному році однозначної інфляції за умови такого високого росту доходів держбюджету. На думку секретаріату президента, для планованого зменшення інфляції нижче 10% збільшення доходів держбюджету не повинне перевищувати 27-30%. А в Національному банку навіть президентський сценарій вважають занадто оптимістичним.
Всесвітній банк (ВБ) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) на поточному тижні оприлюднили спільний рейтинг "Ведення бізнесу 2009" ("Doing Business 2009"), що дає оцінку рівню складності ведення бізнесу серед 181 розглянутих у дослідженні держав.
У звіті Doing Business 2009 проводиться оцінка економік 181 країни світу в плані загальної простоти ведення бізнесу за 10 показниками державного регулювання підприємницької діяльності, що враховують час і вартість виконання урядових вимог для відкриття та ведення бізнесу, трансмежової торгівлі, сплати податків, а також закриття бізнесу. У рейтингах не відображаються такі галузі, як макроекономічна політика, якість інфраструктури, валютна стабільність, відношення інвесторів або рівень злочинності.
З погляду загальних умов здійснення підприємницької діяльності перші 25 місць у порядку зменшення займають Сінгапур, Нова Зеландія, США, Гонконг (Китай), Данія, Сполучене Королівство, Ірландія, Канада, Австралія, Норвегія, Ісландія, Японія, Таїланд, Фінляндія, Грузія, Саудівська Аравія, Швеція, Бахрейн, Бельгія, Малайзія, Швейцарія, Естонія, Республіка Корея, Маврикій і Німеччина.
За минулий рік у цьому рейтингу Україна опустилася на 6 позицій з 139 на 145 місце, у той час як більшість країн СНД перебувають значно вище і за минулий рік зробили істотний крок вперед.
Так, Грузія вийшла на найвищу в регіоні позицію - 15-е місце (+6), Азербайджан покращила свій рейтинг відразу на 64 пункту, зайнявши 33-ій рядок у списку успішності. Значно поліпшила свої позиції й Білорусія, у загальносвітовому рейтингу умов ведення бізнесу вона піднялася на 30 пунктів - з 115-го на 85-е місце, ставши одним з лідерів з проведення правових реформ, спрямованих на спрощення ведення бізнесу, і увійшла до числа 4-х провідних держав-реформаторів у нормативно-правовій сфері.
Білорусія стала одним з провідних реформаторів у категорії реєстрації власності. У країні був введений Єдиний державний регістр нерухомого майна, прав на нього й угод з ним. Час на реєстрацію власності в Білорусії знизився з 231 дня до 21 дня.
За даними дослідження, 23 з 25 держав регіону Східної Європи та Центральної Азії провели 62 правові реформи із скорочення регуляторного навантаження на бізнес, що становить більше чверті реформ, проведених у світі в цілому.
Україна ж, незважаючи на низку позитивних змін, зокрема, у сфері одержання кредитів і ведення міжнародної торгівлі, в цілому не змогла покращити бізнес-клімат всередині країни.
У дослідженні відзначалося, що в державі створені нові приватні бюро кредитних історій, діяльність яких спростила для банків можливість одержання кредитів, забезпечивши обмін інформацією між фінансовими установами. Крім того, у сфері зовнішньоторговельних операцій поліпшення портової інфраструктури й послуг дозволило на 3 дні скоротити час, що витрачається на здійснення імпорту, а впровадження електронної системи податкової звітності скоротило час на сплату податків для підприємців на 1237 годин у рік.
Разом з тим, українським компаніям все ще необхідно платити 99 видів податків і витрачати на це 58,4% свого прибутку, у той час як середній світовий показник становить близько 40%.
За показником виплати податків у світовому рейтингу Україна займає передостаннє місце серед оцінюваних держав (за даним показником Україна перебуває на 180 рядку рейтингу). Не набагато вище рейтинг України і у сфері одержання дозволу на будівництво - 179 місце. За рік витрати компаній на одержання дозволів на будівництво в Україні виросли до $60 тис., а час на одержання дозвіл становить близько 500 днів.
За словами директора Всесвітнього банку з України, Бєларусі та Молдови Мартіна Райзера, українській владі необхідно рухатися від декларацій до дій: "Україна повинна розуміти, що світ рухається. І якщо Україна не буде цього робити, то піднятися у "вищу лігу" інвестиційної привабливості буде дуже складно".
У свою чергу представник Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Олена Волошина відзначила, що спроби реформ у сфері бізнесу в Україні натрапляють на опір чиновника середньої руки. "Заважає нам те, що ми ніяк не можемо розлучитися зі старим радянським державним управлінням, що ґрунтується на тоталітарному контролі та адмініструванні. Держава замість того, щоб створювати правила для бізнесу, займається тим, що в нас як і раніше кожен окремий чиновник вирішує - бути цьому бізнесу або не бути. При цьому контроль найчастіше досить формальний. Він не по суті контролює ті речі, які необхідно контролювати, а дивиться на папірці", - додала вона.
Всесвітній банк рекомендує Україні оперативно прийняти Податковий кодекс, підсилити виконання Закону про дозвільну систему, прийняти Закон про акціонерні товариства, а також прийняти технічні норми для спрощення міжнародної торгівлі.
Позиція України в рейтингу простоти ведення бізнесу
Критерій 2006 рік 2007 рік 2008 рік 2009 рік
Умови для бізнесу (загальний показник) 132 128 139 145
Відкриття компаній 122 101 109 128
Ліцензування 117 107 174 179
Наймання робітників 109 107 102 100
Реєстрація власності 134 133 138 140
Одержання кредиту 59 65 68 28
Захист інтересів інвестора 141 142 141 142
Сплата податків 174 174 177 180
Ведення міжнародної торгівлі 98 106 120 131
Виконання контрактів 26 26 46 49
Банкрутство компаній 135 139 140 143
Кількість країн дослідження 175 175 178 181
Джерело: Всесвітній банк, газета "Комерсант-Україна"
Український біржовий ринок на поточному тижні продовжував безвольно і практично без опору котитися донизу.
Після 7-відсоткового провалу 5 вересня, у понеділок фондовий український ринок, як і очікувалося, зробив технічний відскок, в результаті якого більшість ліквідних акцій подорожчала на 3-5%, а індекс ПФТС виріс на 3,3%, що дозволило трохи відіграти п'ятничне падіння.
Однак у наступні дні тижня під тиском негативного тла з міжнародних фондових ринків і особливо з російського, де 9 вересня його ринкова капіталізація знизилася на 7,5%, а 10 вересня впала ще на 4%, українські акції продовжували стрімко дешевшати.
В результаті панічних розпродажів ринкова вартість ліквідних українських паперів за вівторок і середу знизилася на 2-25%, а індекс ПФТС пішов за два дні вниз більш ніж на 8%.
У четвер обвал українського фондового ринку продовжився і, незважаючи на те, що ПФТС знову, як і 5 вересня, двічі припиняла торги, склав після закінченні торговельної сесії майже 6%.
Таким чином, тільки за 11 днів вересня український фондовий ринок вже звалився на 19,5%, зробивши цілком реальним вкрай песимістичний сценарій розвитку подій на українському біржовому ринку, з падінням фондового індикатора ПФТС у вересні на 25% до рівня в 400 індексних пункту.
Більше того, якщо існуюча в цей час тенденція з продажами на ПФТС збережеться й надалі, то до кінця місяця ціни на українські "блакитні фішки" можуть звалитися до рівня 2006 року, а індексний кошик ПФТС, буде прагнути до значення в 350 індексних пунктів, обвалившись до 32 місячного мінімуму.
Такий ціновий провал може підштовхнути великих і середніх національних фондових гравців активізувати роботу із залучення на український фондовий ринок внутрішніх і зовнішніх інвестицій для покупки акцій за викидними цінами під середньо термінові та довготермінові стратегії вже в жовтні-листопаді, що зупинить подальший обвал ринку.
Якщо ж цього не станеться, а панічні розпродажі на фондових біржах будуть тривати, під кінець року провал українського фондового ринку від рівня серпневої капіталізації може скласти 50% і більше, відкинувши його на два-три роки назад і зробивши привабливими біржові ціни для покупки та консолідації пакетів великими власниками акцій даних емітентів.
У свою чергу дефіцит інвестиційних ресурсів і великі складності з поточним операційним фінансуванням будуть змушувати фондові компанії як мінімум неабияк скорочувати свій персонал, або зовсім виходити з даного бізнесу.
На поточному тижні торгівля ризиковими інструментами в ПФТС трохи оживилася.
Якщо в стартовий тиждень вересня торги акціями становили в середньому 14,62 млн. грн., то у звітний тиждень вони підвищилися більше ніж у півтора рази до середньоденних оборотів в 25,3 млн. грн.
При цьому протягом тижня торговельний оборот цінними паперами другого ешелону був вищим, ніж торгівля "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 48,50%, при їх ринковій частці на попередньому тижні в 57,57%.
В цілому за тиждень індексний кошик ПФТС провалилася на 53,35 пункту (-11,05%), а фондовий індикатор знизився з 482,96 індексних пункту на 5 вересня, до значення в 429,61 індексних пункту, станом на 11 вересня. На попередньому тижні індекс ПФТС звалився на 9,5% або 50,72 індексних пункту.
З початку тижня на ПФТС пройшли торги цінними паперами лише на 356,36 млн. грн., з яких 101,2 млн. грн. (28,4%) склала торгівля акціями. Тиждень тому обсяг торгів на ПФТС був в 2,27 рази більше, досягши 809,03 млн. грн., з яких 73,11 млн. грн. або 9,04% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій на ПФТС знизився майже на 27 млн. грн., склавши 41,33 млн. грн. (-39,16%), а пропозиція на продаж акцій зменшилася до 61,77 млн. грн. (-46,61%).
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Дніпропетровський лакофарбовий завод". З 8 по 11 вересня з акціями підприємства на ПФТС була проведена 1 угода на 13,44 млн. грн., а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 110,0 грн. (не змінилася з попереднього тижня), на продаж - 900,0 грн. (-10,0) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 900,0 грн. (+1,32%) за одну акцію. Спред між котируваннями склав 718,18%.
Друге місце зайняли цінні папери ВАТ "Азовсталь" (обсяг торгів - 10,57 млн. грн.). З початку тижня з акціями мет. комбінату на ПФТС пройшли 243 угоди, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 1,97 грн. (-14,53%), на продаж - 2,024 грн. (-12,68%) за акцію. Остання угода була проведена за ціною 1,96 грн. (-14,78%) за одну акцію. Спред між котируваннями становить 2,74%.
Третє місце зайняли цінні папери ВАТ "Запорізький завод феросплавів" (обсяг торгів - 10,08 млн. грн.). За тиждень з акціями емітента в торговельній системі відбулися 2 угоди, а котирування на ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 2,35 грн. (-1,67%), на продаж - 2,54 грн. (+1,6%) за акцію. Остання угода укладена за ціною 2,52 грн. (-10,0%) за одну акцію підприємства. Спред між котируваннями акцій досяг 8,09%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень знизився до 61,49 млн. грн. (-0,52%), а загальна пропозиція на продаж склала 157,85 млн. грн. (+3,99%).
У лідери торгів тижня на ринку корпоративних боргових паперів вийшли облігації компаній "Амстор" (серія З) (обсяг торгів - 27,98 млн. грн.), "Кредитпромбанк" (серія F) (обсяг торгів - 19,52 млн. грн.) та "Імідж Холдинг" (серія З) (обсяг торгів - 17,26 млн. грн.).
На ринку ОВДП на ПФТС протягом тижня пройшли торги на 46,68 млн. грн.
Міністерство фінансів України на первинних аукціонах 8 вересня погодилося підняти ставки з облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) з погашенням 5 травня 2010 року на 0,5 процентного пункту в порівнянні з аукціонами тижневої давнини до 12,3% річних, що дозволило продати їх на 94,293 млн. грн.
Також були продані облігації з погашенням 27 травня 2009 року і 28 вересня 2011 року, що пропонувалися за колишньою прибутковістю - 11,9% і 12,5% річних відповідно.
При цьому в порівнянні з попереднім аукціоном продаж облігацій з погашенням 27 травня 2009 року збільшилася з 50 тис. до 160 тис., з погашенням 28 вересня 2011 року - з 5 тис. до 100 тис.
Загальний обсяг надходжень від продажів склав 349,88 млн. грн., що виявилося більш ніж в 2 рази більше в порівнянні з 127,994 млн. грн. отриманих тижнем раніше.
Облігації з погашенням 1 квітня 2009 року, що пропонувалися за колишньою ставкою 11,9% річних, продані не були.
Мінфін тільки 26 серпня вперше в нинішньому році взявся до продажів ОВДП з терміном погашення до року.
Ухвалене рішення про скорочення термінів запозичення до одного року, з одночасним підвищенням ставки прибутковості з держпаперів знайшло свого покупця на ринку, дозволивши Мінфіну істотно поліпшити статистику продажів за підсумками останніх декількох аукціонів.
В цілому з початку року за рахунок розміщення ОВДП притягнуто 1,243 млрд. грн., а майже половина від цієї суми (615,56 млн. грн.), надійшла в державну скарбницю тільки за три останніх аукціони.
Відповідно до держбюджету на 2008 рік, уряд України цього року планує збільшити запозичення на внутрішньому ринку в 2,1 рази - до 7,776 млрд. грн., тоді як на зовнішньому ринку воно має намір залучити 8,098 млрд. грн.
Учасники ринку припускають, що зростання продажів пов'язане з планами Мінфіну найближчим часом запустити торгівлю РЕПО із залученням коштів Держказначейства.
На ПФТС на 11 вересня пропозиція на продаж держпаперів понизилася до 4,59 млн. грн. (-2,34%), а попит на покупку склав 13,2 млн. грн. (+8,29%).
На ринку держпаперів торгувалися тільки ОВДП терміном погашення 17.12.2008 (обсяг торгів - 30,37 млн. грн.), ОВДП терміном погашення 30.12.2009 (обсяг торгів - 10,23 млн. грн.) і 01.01.2009 (обсяг торгів - 6,08 млн. грн.).
До кінця тижня загальний попит на покупку муніципальних бондів на ПФТС виріс до 3,14 млн. грн. (+0,64%), а пропозиція на їхній продаж склала 9,1 млн. грн. (+9,77%).
З початку тижня торгів на ринку муніципальних паперів не було.
За видами цінних паперів, що торгуються на ПФТС, лідером залишається ринок корпоративних облігацій.
За тиждень торги бондами корпорацій пройшли на суму в 208,49 млн. грн., а їх частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 58,51%. На попередньому тижні корпоративних облігацій на ПФТС наторгували на 645,99 млн. грн., а їх частка в загальних оборотах біржі була 79,85%.
Ринок акцій піднявся на другий рядок тижневого рейтингу торгів. З початку тижня угод з акціями емітентів було укладено на 101,2 млн. грн., а їх частка в загальній структурі торгів ПФТС склала 28,4%. Тиждень тому торгівля акціями досягла тільки 73,11 млн. грн. або 9,04% від сукупного торговельного обороту ПФТС.
На третє місце відкотився ринок державних облігацій. У період з 8 по 11 вересня ОВДП наторгували на 46,68 млн. грн. (13,1%). Тиждень тому на ринку держпаперів торговельний оборот досяг 79,45 млн. грн. або 9,82% від загального торговельного обороту біржі.
На ринку муніципальних бондів з 8 по 11 вересня торгів не було. Тижнем раніше обсяг торгів на даному ринку склав 10,45 млн. грн. (1,29%).
З початку року індекс ПФТС втратив 744,41 пункту або 63,41%, знизившись з позначки в 1174,02 індексних пункту на 28 грудня 2007 року, до значення в 429,61 індексних пункту, за станом на 11 вересня 2008 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (08.09.08-11.09.08)*
Вид цінних паперів (торгів) Обсяг торгів Частка в загальному обсязі торгів ,%
Ринок державних цінних паперів 46 675 963.98 13.10
ОВДП 46 675 963.98 100.00
Ринок муніципальних цінних паперів
Муніципальні облігації
Ринок корпоративних облігацій 208 489 686.06 58.51
Корпоративні облігації 208 489 686.06 100.00
Ринок акцій 101 196 273.46 28.40
Блакитні фішки 49 077 283.55 48.50
Акції 2-го й 3-го рівня 52 118 989.91 51.50
Ринок інвестиційних сертифікатів
Інвестиційні сертифікати
Похідні цінні папери
Опціони
Разом 356 361 923.50 100.00
* сума торгів наведена без урахування анульованих угод
Таблиця 2. Зміна котирувань по "блакитних фішках" за період (05.09.08 - 11.09.08)
На системно падаючому ринку найбільш успішними ліквідними цінними паперами можна вважати акції емітентів, які найменше знизили вартість за ціною покупки.
За даним критерієм у лідери поточного тижня можна поставити акції ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" і ВАТ "Полтавський ГЗК".
За тиждень ціна на покупку акцій ВАТ "Дніпроенерго" знизилася на 2,22% до 1320,0 грн. за акцію, на продаж збільшилася до 1400 грн. (+0,72%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 1390,0 грн. (не змінилася з попереднього тижня) за одну акцію. Спред між котируваннями до закінчення тижня склав 6,06%. З початку тижня угод з акціями енегокомпанії не було.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча". Кращі біржові котирування акцій емітента на ПФТС на 11 вересня мали вигляд: на покупку акцій - 1,98 грн. (-2,94%), на продаж - 2,05 грн. (-6,82%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 2,0 грн. (-8,26%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 3,54%. Протягом тижня з акціями підприємства пройшло 17 угод на 530,15 тис. грн.
Замикають ТОП-3 тижні серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Полтавський ГЗК". Кращі котирування акцій емітента на ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 35,1 грн. (-6,4%), на продаж - 37,0 грн. (-11,9%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 35,0 грн. (-16,67%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 5,41%. Протягом тижня з акціями гірничо-збагачувального комбінату було укладено 15 угод на 515,48 тис. грн.
Аутсайдером індексного кошика ПФТС стали цінні папери ВАТ "Єнaкіївський металургійний завод".
Кращі котирування акцій підприємства до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 87,0 грн. (-30,68%) за акцію, на продаж - 92,5 грн. (-27,73%) за акцію, остання угода пройшла за ціною 87,0 грн. (-30,4%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій досяг 6,32%. За тиждень із цінними паперами емітента було проведено 206 угод на 7,52 млн. грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас