Олег Дубина вв'язався в дочірню кампанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олег Дубина вв'язався в дочірню кампанію

Енергетика
297
НАК "Нафтогаз України" підсилює контроль над своїми дочірніми підприємствами. Учора Кабінет міністрів оприлюднив постанову, у якій доручив Мінпаливенерго і "Нафтогазу" вжити заходів з оптимізації і спрощення організаційної структури компанії. Як стало відомо, НАК планує знизити статус голів дочірніх підприємств і скоротити число їх заступників. У такий спосіб монополія одержить можливість краще контролювати фінансові потоки своїх "дочок", вважають експерти.
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" являє собою вертикально інтегровану нафтогазову компанію і здійснює повний цикл операцій з розвідки і розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування і зберігання нафти та газу, постачання природного і зрідженого газу споживачам. Є найбільшою компанією України, 2007 рік закінчила із чистим прибутком 3,1 млрд грн.
Учора уряд опублікував постанову №794, прийняту ще 27 серпня, у якій доручив Міністерству палива та енергетики оптимізувати організаційну структуру НАК "Нафтогаз України". У документі говориться, що Мінпаливенерго разом з НАК повинні вжити заходів з її оптимізації і спрощення до 1 жовтня цього року. Механізм реорганізації НАК у самій постанові не зазначений. Не коментують його і в "Нафтогазі".
Але високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго розповіло, що НАК планує знизити статус генеральних директорів дочірніх підприємств - "Укртрансгазу", "Укргазвидобування", "Чорноморнафтогазу" та "Укртранснафти" - до директорів і скоротити число їх заступників із семи-дев'яти до трьох. Крім того, "Нафтогаз" планує виділити в окреме підприємство нафтопереробні активи "Укргазвидобування" і допоміжні господарські служби компаній.
Партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що після ліквідації посади генерального директора керівники дочірніх підприємств не зможуть підписувати які-небудь документи без візування їх головою правління компанії.
А партнер юрфірми Astapov Lawyers Ігор Черезов вказує, що зменшення числа директорів унеможливлює затягування "дочками" "Нафтогазу" прийняття невигідних для них рішень через процедуру тривалого узгодження з усіма заступниками.
У такий спосіб монополія намагається одержати більший контроль над фінансовими потоками своїх дочірніх структур, упевнений гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-Інвест" Юрій Коровін. "Для 'Нафтогазу' це дуже болюча тема. 'Дочки' намагаються вести самостійну політику і розпоряджаються фінансами більш-менш незалежно, - говорить член парламентського комітету з ПЕК Олег Зарубінський. - А оскільки більша частина доходу монополії накопичується на їхніх рахунках, НАК щоразу, коли їй потрібні додаткові кошти під той чи інший проект, опиняється в позиції прохача".
Нагадаємо, реорганізувати власну структуру НАК намагається не перший раз. Раніше монополія планувала створити дочірню компанію для розвитку мережі газових заправок. Але в уряді помітили в цій ініціативі намір приватизувати мережу через процедуру банкрутства і відхилили її.
Директор компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов вважає, що, як тільки НАК одержить контроль над фінансовими потоками своїх "дочок", це приведе до зміни пула компаній-постачальників комплектуючих та обладнання для "Нафтогазу". Щорічно дочірні компанії НАК закуповують обладнання і матеріалів на суму порядку 3 млрд грн. Разом з тим світова практика в газовому бізнесі припускає децентралізацію управління і фінансових потоків, відзначає гендиректор Magyar GT Янош Петефі.
"Намагаючись підсилити вплив на дочірні підприємства, НАК, з одного боку, одержує додаткові фінансові можливості, а з іншого, робить їх менш привабливими в перспективі, коли з'явиться бажання створити на базі 'дочок' незалежні компанії і продати частину акцій", - вважає аналітик російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас