Ющенко наполягає на проектному режимі нафтопроводу "Одеса-Броди" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко наполягає на проектному режимі нафтопроводу "Одеса-Броди"

Енергетика
128
Президент України Віктор Ющенко наполягає на проектному режимі роботи нафтопроводу "Одеса-Броди".
Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав, виступаючи на урочистому засіданні з нагоди Дня працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості України, а також з нагоди 60-річчя газотранспортної системи України.
"Я буду наполягати на тому, щоб цей проект працював по проектному напрямку, щоб він працював на Україну", - сказав Ющенко.
За його словами, переведення "Одеса-Броди" на проектний напрямок є одним з невідкладних завдань для галузі. Також Президент відзначив, що процес переведення нафтопроводу в проектний напрямок необхідно здійснити якомога швидше. І для цього, за його словами, "необхідно в бюджеті передбачити все необхідне для запуску цього проекту, у тому числі обсяг технологічної нафти".
"Наша мета - закріпити транзитну місію України в загальноєвропейському рівні", - відзначив Президент.
Ющенко також додав, що в жовтні під час Бакинського енергетичного саміту планується створення відкритого Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енергетичного простору, і це, за словами Президента, є однією зі складових зовнішньої політики держави. "Ми повинні зробити все, щоб продемонструвати, що Україна є надійним партнером у транзиті енергоресурсів", - додав він.
Нагадаємо, що ще на початку січня ц.р. керівництво ВАТ "НПК "Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" звернулося з офіційним листом до Президента України Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови Правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини із проханням прийняти рішення про "аверсне" функціонування нафтопроводу "Одеса-Броди". Зокрема, керівники НПЗ відзначали, що одержали комерційні пропозиції про постачання легкої каспійської нафти для переробки на заводах загальним обсягом не менше 5 млн. тонн на рік. При цьому відзначалося, що підприємства мають технічні можливості для прийому і переробки цього обсягу нафти.
22 травня Президент Ющенко своїм Указом створив Міжвідомчу робочу групу і доручив їй розробити та подати в тижневий термін план заходів щодо переведення з 2008 року нафтопроводу " Одеса-Броди " у режим роботи в проектному напрямку (з Одеси в Броди) зі збереженням при цьому рівня доходів від його використання.
15 серпня Президент України Віктор Ющенко своїм Указом увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 28 липня 2008 року "Про невідкладні заходи щодо забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" в проектному напрямку". Президент доручив Міжвідомчій робочій групі з пророблення питань забезпечення роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" в проектному напрямку доопрацювати разом з ВАТ "Укртранснафта" пропозиції щодо умов надання комплексу послуг із транспортування нафти нафтопроводом "Одеса-Броди" за результатами обговорення цього питання на засіданні РНБО.
На думку прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, варіант аверсного використання "Одеса-Броди" є корупційною схемою на зразок "РосУкрЕнерго".
8 вересня Тимошенко заявила, що не має наміру підтримувати запропонований Секретаріатом Президента варіант використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі.
"Я як прем'єр-міністр не можу підтримати цю корупційну схему, незважаючи на те, що три засідання РНБО було присвячено тому, щоб змусити уряд передати технічну важку нафту на 300 млн. доларів офшорній компанії. Я і далі говорю, що я не піду на це", - заявила Тимошенко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас