ОПЕК несподівано вирішила скоротити виробництво, нафта подорожчала на 1,4 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК несподівано вирішила скоротити виробництво, нафта подорожчала на 1,4 дол.

Енергетика
426
Міністри країн-членів ОПЕК на засіданні у Відні, що завершилося о 3 годині ночі в середу, прийняли рішення більш жорстко дотримуватися раніше встановлених квот на видобуток нафти, що буде означати зниження реального рівня її виробництва приблизно на 500 000 барелів на день.
Учасники ринку не очікували, що ОПЕК зважиться на зміну рівня видобутку, і на цьому тлі ціни ф'ючерсів на нафту на Нью-Йоркській товарній біржі злетіли в середу на 1,4% - до $104,67 за барель, повідомляє агентство Bloomberg. Перед сесією ОПЕК ціни, навпаки, знижувалися.
Країни-члени організації, посилаючись на перевищення пропозиції нафти над попитом на світовому ринку, вирішили жорстко дотримуватися рівня видобутку 28,8 млн барелів на день, говориться в прийнятому комюніке. Це на 520 000 нижче від реального липневого виробництва і відповідає 1% загальносвітового видобутку сировини.
Нова квота враховує припинення членства в ОПЕК Індонезії, частка якої становила 865 000 барелів на день. Введення квот планується здійснити протягом 40 днів.
Іран і Венесуела висловилися на зустрічі за вживання заходів щодо підтримки цін, які впали в порівнянні з рекордним липневим рівнем більш ніж на 30%. На їхню думку, на ринку спостерігається надвиробництво.
Цього разу їхня позиція, очевидно, знайшла підтримку і в інших країн, у тому числі в найбільшого виробника нафти - Саудівської Аравії.
"Все, що відбувається, говорить про зрушення настроїв на ринку, що створює ризик погіршення прогнозу для світового нафтового ринку", - говориться в заяві ОПЕК.
Попит на нафту істотно знизився цього року в США і Європі. Є також ознаки уповільнення темпів зростання попиту в Китаї.
The Wall Street Journal відзначає, що аналітики стежать за рішеннями ОПЕК, щоб зрозуміти, який рівень цін всі члени організації вважають прийнятним і мають намір підтримувати.
Останні кроки організації говорять про те, що члени організації розглядають у якості такого рівня біля $100 за барель.
Оголошення ОПЕК стало для багатьох несподіванкою, тому що напередодні засідання більшість міністрів країн-виробників, насамперед представники Саудівської Аравії, описували світовий ринок нафти як "збалансований" і "здоровий".
Згідно комюніке, 17 грудня міністри проведуть надзвичайне засідання в Орані (Алжир), щоб знову оцінити ситуацію на ринку.
Президент ОПЕК Шакіб Хеліл сказав журналістам у середу, що світові ціни на нафту, незважаючи на рішення організації знизити видобуток, можуть продовжити зниження. "Має місце надвиробництво, і всі із цим згодні", - відзначив він.
На частку країн, що входять в організацію, припадає близько 40% світових поставок нафти.
Конференція у Відні взяла до відома бажання Індонезії призупинити членство в ОПЕК, висловивши надію, що вона "зможе знову приєднатися до організації в не настільки віддаленому майбутньому".
В останні місяці ОПЕК збільшувала видобуток, більша частина цього збільшення припадала на Саудівську Аравію, що у червні-липні наростила виробництво на 500 тис. барелів на день.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас